2011. január 7., péntek


Méhlepénnyel pózolt a

Facebookon, ezért kirúgták

2011.01.07.,



Etikátlan viselkedésük miatt ápolóhallgatókat függesztettek
fel egy amerikai főiskolán. Az intézmény szerint az esetből
kiderül az is, hogyan nem etikus használni a közösségi
médiát.





A kansasi Johnson County Community College főiskolán ápolóképzésben részt vevő Doyle Barnes-t és három társát azt követően függesztették fel tanulmányaikból, hogy a Facebookra posztoltak laborgyakorlaton készült fotókat, amelyeken emberi méhlepényekkel pózolnak - számolt be róla a hvg.hu


Az eset novemberben történt, a főiskola a döntést az intézmény és az ott folyó egészségügyi képzés hírnevének a védelmével indokolta. "A fotók publikálása nemcsak az egészségügyi hivatás etikai elvárásait veszi semmibe, de az alapvető emberi tiszteletet sem adja meg" - áll a főiskola közleményében.

A 22 éves Barnes nem így gondolja. Bár utólag elismeri, hogy hibázott, az illetékes helyi bírósághoz karácsony előtt benyújtott keresetében a döntés felfüggesztését kéri arra hivatkozva, hogy a fotók nem sértették az intézmény szabályait, valamint a közzétételük a laboratóriumi tanár hozzájárulásával történt. A végzős hallgató szerint a kérdéses gyakorlat alatt a képek a tanár jelenlétében készültek, aki a tiltás semmiféle jelét nem adta. Mint mondta, a közösségi oldalon való publikálás után röviddel a tanár kérésére azonnal eltávolították a fotókat.


Az ügyet láthatóan elvi és morális kérdésként kezelő Johnson County vezetése a keresetre reagálva megerősítette, hogy kitartanak eredeti álláspontjuk mellett, és hangsúlyozza, hogy a hallgató érvelése elfogadhatatlan számára. A közlemény a Facebookra is kitér egy félmondatban: a képek és a sztori pillanatok alatt elterjedt az oldalon, s a főiskola vélekedése szerint ez jól demonstrálja a közösségi média nem megfelelő felhasználásából eredő veszélyeket - írta a hírportál.



(forrás: newsupdatez.com)

Nincsenek megjegyzések: