2010. december 2., csütörtök

Szócska: minden anyának

joga van eldönteni, hol szül

2010. december 02.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint "a közéletben lezajlott, otthonszüléssel kapcsolatos mozgalom" nem egészen az otthonszülésről, hanem a szülészet mai állapotáról, a humánus szülés igényéről szól. Annak megoldásához kulturális változásra van szükség - mondta Szócska Miklós csütörtökön egy budapesti konferencián.

Az államtitkár úgy látja: kialakult egy olyan kultúra, amely minden eszközzel próbálja akadályozni a népszaporulatot. Szólt arról, hogy sokan a munkahelyük megtartása érdekében nem mennek el szülni, pedig - véleménye szerint - a magyar fiatalok gyermekvállalási hajlandósága még a franciákénál is nagyobb. Már csak el kellene érni, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon, mivel a demográfiai trendek már megkérdőjelezik az egészségügyi ellátórendszer fenntarthatóságát - fogalmazott. A szülészethez hozzátartozik az abortusz is, amelyből évente negyvenháromezret végeznek Magyarországon. Ezzel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: semmilyen jogszabályt nem fognak támogatni, amely a művi terhességmegszakítást segíti.

A Semmelweis Mozgalom által szervezett "A szülészet újjászületése, avagy az anya és babarát szülészeti ellátás lehetőségei" című konferencián Szócska Miklós azt mondta, egyetért azzal, hogy minden anyának joga van eldönteni, hol kívánja világra hozni a gyermekét. A témában pénteken folytatják az egyeztetéseket szakmai szervezetekkel, már a konkrét jogszabályról. Ennek kapcsán Szócska Miklós megjegyezte: a szervezetek nem zárkóznak el attól a megoldástól, hogy az "otthonszülést közelítsék az intézményekhez".

Az államtitkár azt mondta, konkrét ígéreteket nem tenne, mivel most egy kulturális változásról van szó, és szerinte hosszú folyamatnak nézünk elébe. Mindezek mellett Szócska Miklós bízik abban, hogy a probléma megoldódik. Az egészségügyben hadigazdálkodás folyik - fogalmazott az államtitkár annak kapcsán, hogy a költségvetés egészségügyi része a GDP arányában 5,5-ről 4,3-ra csökken, pedig - mint hangsúlyozta - "ha tehetné, már holnap elkezdene bababarát szülészeti központokat építeni"

Forrás: Hírszerző

Kommentek:

1,

"a költségvetés egészségügyi része a GDP arányában 5,5-ről 4,3-ra csökken"

Itt az idő, hogy megmentsük az egészségügyet!
(részlet)

Az elmúlt nyolc évben a szocialista-szabaddemokrata kormányok a reformretorika ellenére az egészségügyet mostoha ágazatként kezelték, és a szektor finanszírozásában a „maradékelvet” érvényesítették . 2006-ot követően a korábbi évek elhibázott gazdaságpolitikájának oltárán feláldozták az ágazatot, GDP - arányosan az egészségügy a harmadik legnagyobb forráskivonást szenvedte el . A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 milliárd forintot vettek el . Ennek eredménye lett a betegek terheinek növekedése, hosszú várólisták kialakulása, orvosok és szakdolgozók elvándorlása, valamint a teljes infrastruktúra lepusztulása . Szomorú adat, hogy az eszközállomány több mint 80 százaléka cserére szorul . Az elmúlt években a kormányzati reform szlogenje csak azt a célt szolgálta, hogy a forráskivonás kiváltotta problémákat kommunikációs eszközökkel kezeljék. Az egészségügy 1990 óta tartó átalakítása a szocialista-szabaddemokrata kormányzat durva beavatkozásának hatására kisiklott, ezzel a szükséglet, struktúra, finanszírozás összhangja kezelhetetlenül megbomlott .

2010-03-


ELVTÁRSAK, TOVÁBB A LENINI ÚTON!



A rovat címéhez kapcsolódva ("minden anyának joga van eldönteni, hol szül") csak annyi megjegyzést szeretnék tenni, hogy el lehet fogadni ennek igazságát, ha a "minden anya" tanúságot tesz arról, hogy tárgyi ismeretek birtokában döntött úgy, ahogy döntött, mivel nem csak magáról, hanem elsősorban újszülöttje életéről, egészségéről van szó.

Elfogadjuk, hogy bírságolási teherrel kötelező a biztonsági öv használata, holott csak a magunk védelméről van szó? Elfogadjuk, hogy jogosítvány kell az autóvezetéshez? Ebben miért nincs "alanyi jog", hogy ha akarom bekötöm az övet, ha akarom nem, ha akarom vezetek autót, ha akarom nem? Tudjuk, hogy mennyivel bonyolultabb, összetettebb egy szülés lefolyása, mint egy autó vezetése?



2,

Miért nem lehet megérteni, hogy:

- azon szülészeti eseteknél, amelyek bármilyen protokoll alapján otthonszülésre alkalmasak, kórházi ellátás esetén 0 (nulla) százalék mortalitással kell járjanak. Az, hogy ez mégsem így van azért van, mert egyrészt kórházakban is történnek mulasztások, amelyek elvileg elkerülhetők, hiszen nem objektív tényezők okozzák (mint pl. az újraélesztő rendszer hiánya) másrészt azért, mert semmilyen kiválasztó protokoll nem garantálja a valóban problémamentes szülést. Ezért lehetetlen összehasonlítani a két rendszer statisztikáját, amelyben egyébként nem csak ezrelékes vitatott arányokról van szó;

- az otthonszülési eseményekért nem irigykednek a szülészek, számuk elenyésző, még ha egyesek csakis a paraszolvencia szempontjából képesek értelmezni a mai magyar szülészeti ellátást;

- nem kategorikusan az otthonszülés ellen tiltakoznak jelenleg a szülészek, hanem az olyan otthonszülések ellen, amelyeknél nem lehet biztosítani azt a hátteret, amelyik érdemi időn belül (max. 20-30 perc) képes megakadályozni anya és/vagy magzata életveszélybe kerülését;

- miért nem azért küzdenek mindenféle szervezetek, hogy hozzuk össze a két dolgot: legyenek olyan feltételek a kórházakban, mintha majdnem otthon lennénk (Bécsben, egy intézetben 40 évvel ezelőtt(!) még a kutyát is bevihette a család a vajúdó szobába), egyúttal biztosítsuk a kórház által elérhető biztonságot. Miért nem? Mert ehhez is pénz kellene. Egyszer kellene talán sok pénz, de örökre megoldódna a proléma.


3,

"miért nem azért küzdenek...": mert elirigyelték a szülészek szép lovát! Részesedni akarnak az anyagi javakból, mert szükségük van pénzre és onnan akarják elvenni, ahol a legtöbbet sejtik...Régen felségsértés miatt is csak a leggazdagabbakat irtották,vagyonelkobzással. Meg a pénzemberek irtása-üldözése is emiatt volt.

Már a Római birodalomban is, Sulla a lovagi rendet ritkította, bevételnövelő célzattal. Szerintem a szülészek legyenek erre büszkék, aztán ki kéne találjanak valamit, hogy ne ők legyenek a célpont. Mondjuk,hogy a bányász is sokat keres/csak már nem itthon.../. Az meg pláne nem érdekli ezeket az "otthon"(?!?)szülőket, hogy mi van a kórházban. Abból nekik nem jut jövedelem, tehát a kórház akármilyen, az maga a pokol, az érvelés észérvekkel nem ér semmit.


4,

"minden anyának joga van eldönteni, hol kívánja világra hozni a gyermekét" -így van! És ezzel szemben az áll, hogy minden anyának KÖTELESSÉGE, hogy ha az előbbi döntésével veszélybe, netán halálba sodorta megszületett (?) gyermekét, akkor jogilag feleljen - azaz bünhődjön érte! A közreműködő jogi felelőssége meg egy másik kérdés. Csak az anyát nem kéne bilincsben-láncban a tárgyalásra kísérni. Mást lehet.

Tegnap is láttam egy anyát, aki gyermeke trauma után replantált ujjbegyét az "élet vizében" áztatta természetgyógyász javaslatára, miután az hetek óta elhalt - egyébként büszke volt, hogy ő 2x "otthon"szült, és sajnálta "szegény Ágikát" . Egyébként nehezen jött be az ajtón, kissé "diffúz" volt és dezorientált.

Nincsenek megjegyzések: