2010. december 20., hétfő


Több mint 3500 cseh orvos mondta fel eddig állását a "Köszönjük, távozunk" akció keretében. Ez a cseh orvosok kicsit több, mint 7 százaléka, de egyes régiókban a kórházi orvosok 80%-a döntött így.

Azt szeretnék, hogy az átlagfizetésük a cseh átlagfizetés eddigi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen. Tehát azt, hogy a kezdő orvos most átszámítva kb. 193 ezer Ft-ot érő fizetése 395 ezerre, a legtapasztaltabb orvosoké 390-ről kb. 780 ezer Ft-nak megfelelő összegre emelkedjen. Ha ez nem következne be, akkor két hónapi felmondási idő után március elejétől nem jelennek meg munkahelyükön.

Túl azon, hogy nagyon kíváncsi vagyok, elérik-e amit akarnak, eljátszottam a gondolattal, kiket kell jobban sajnáljak, a cseh orvosokat-e, vagy magunkat.

(A sietősök kedvéért elárulom, persze hogy magunkat, mert a saját fájdalma mindenkinek nagyobb a másénál. De most maradjunk a tényeknél)

Magyarországon 2010 februárban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagbére szinte pontosan bruttó 200.000 Ft volt (kétszáz Ft híján). A kezdő orvos (rezidens) bruttó bére 130.000 Ft, a professzoré kb. 430.000 Ft. Tehát a kezdő orvos fizetése a hazai átlagbér 2/3-a, (miközben cseh kollégájáé az átlagbér másfélszerese), míg a piramis csúcsán álló egyetemi tanár kicsivel több, mint a dupláját keresi az átlagbérnek (NEM a tapasztalt dolgozók átlagbérének).

Más szóval, ha Magyarországon el akarnánk érni azt, amit Csehországban kevesellnek, a rezidensek bruttó bérét 300 ezerre, a professzorokét kb. 650 ezerre kellene emelni.

(Ide most tessék ideképzelni egy hosszas moralizálást arról, hogy mit érdemel az a társadalom, ami ilyen szinten becsüli meg az orvosait, de túl fáradt vagyok hozzá a mai 12 óra munka után)

Jelen pillanatban nem látom reálisnak a hazai orvosok fizetésének rendezését, de reálisnak (sőt a hazai ellátás megőrzése érdekében elkerülhetetlennek) tartom, hogy a kormányzat kössön szerződést az orvosokkal, mely egy a képzettségnek és felelősségnek megfelelő orvosi életpálya-modellt garantálna, amit legkésőbb 2-3 ven belül bevezetnek.

Különben indulunk Csehországba sztrájktörőnek :)



http://drmorcz.blog.hu/



Nincsenek megjegyzések: