2010. december 9., csütörtök

10-12-09 írta Giulio

Az Este című műsorban a hálapénzt egyértelműen korrupcióként definiálták. Figyelemreméltó bátorság. Vagy ostobaság.

Jó lenne egyébként, ha nem néhány önjelölt döntnök, hanem a jogalkotás tenné egyértelművé dolgot. 4x-es (négysszeres) béremeléssel én azonnal benne vagyok a rendcsinálásban. Másoljuk le például a bírói jövedelem rendszert, és kész a süti. És akkor nem a rezidensek, hanem a professzorok fognak koldusbotra jutni, és kivándorolni.

A riporterek derítsék ki, mennyit keres ma egy sebész, belgyógyász professzor, és miből, és milyen színvonalon él. Mennyi vagyona van?

Azután nézzék meg ezt egy fiatal szakorvosnál. Szerintem megéri elveszíteni pár "korrupcióba" beledermedt öreg, a kommunista időkben szocializálódott karrieristát, ha ezzel nyerünk több tízezer elégedett, emelt fővel dolgozó orvost.


******
    • KOMMENTEK :

  • 1. A hálapénz valós története. A II. világháború után még évekig a lakosság nagy részének nem volt egészségügyi biztosítása. A mezőgazdaság kollektivizálásakor egyetlen tollvonással kiterjesztették a társadalombiztosítást a lakosság jóformán minden tagjára. Tették ezt a feltételek biztosítása nélkül. Azt a súlyos feszültséget, amit az okozott, hogy a többletmunkát semmivel sem ellentételezték, úgy próbálták feloldani, hogy 1952-ben a Magyar Dolgozók Pártja Központi Bizottsága ülésén elfogadták Gerő Ernő indítványát: a gazdaság átmeneti nehézségei miatt tegyék borravalós szakmává az egészségügyet. (Ezt követően az Orvosegészségügyi Szakszervezet akkori elnökének javaslatára a borravaló kifejezést a hálapénz kifejezéssel váltották fel. Kultúrtörténeti adalék, hogy a II. világháború előtt már használták ezt a kifejezést: akkoriban a fizetés nélkül dolgozó díj nélküli gyakornokok kapták idősebb orvoskollégáiktól...)
  • 2. Eltelt lassan 60 év. Az orvosok, akiket a társadalom kényszerített (!) bele a hálapénzrendszerbe, és akiket ugyanez a társadalom egy gazdaságilag kivételezett helyzetből ideológiai alapon kiakolbólított, szép lassan pénzéhes gazemberré lényegült át a közbeszédben. Mindenki elfelejtette az előzményeket. S mindenki megfeledkezik arról, hogy ott, ahol a nem pusztított a szocializmus, ma is ugyanabban a kivételezett gazdasági helyzetben vannak az orvosok , mint voltak nálunk is a háború előtt. S mintha mindenki elfelejtette volna, hogy mi volt az eredendő bűn, s mérhetetlen igazságtalansággal az orvosok szemére hányják ezt a szituációt.
  • 3. Az orvos közben lakájjá változott. Azzá, amivé tette a társadalom. Kialakult s folyamatosan újratermeli magát egy köztörvényes bűnöző orvosgengszter réteg. Köztük felülreprezentáltak a szakmailag kiváló kvalitású, de morálisan az emberiség trágyadombjára valók. Kinyílt Európa. A ma fiataljait undorítja ez a trágyadomb. Május 1-től akadálytalan lesz a munkavállalás, pl. Németország. 10 év múlva a magyar állam szerződést fog kötni afgán meg iraki meg vietnámi orvosokkal, hogy idejöjjenek. Ez nem lenne baj, csak hogy az idetelepülők közül a rátermettebbeket elszipkázza Nyugat-Európa. Gond nélkül kifizeti a lelépési pénzét. S nincs más forgatókönyv. Álmok vannak. Uff. (Elnézést a folytatásos regényért.)

Nincsenek megjegyzések: