2010. december 25., szombat

10-12-25 - írta Giulio

A dolog természetéből adódóan, valamint a tagdíjak mértékére tekintettel a hírt teljes terjedelemben idemásolom:

------------------------------------------------------------------------

"Benyújtotta a kötelező egészségügyi kamarai tagságról szóló törvényt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A fő szabályozási elvek szerint a kamaráknak teljes körű, független etikai rendszert kell működtetniük és bővül a minőségbiztosítási feladatkörük.

Az előterjesztés szerint a kötelező tagság 2006-os eltörlésével együtt az egészségügyi kamarák közfeladatainak köre is jelentősen lecsökkent. Az önkéntes kamarai tagságon alapuló működés számos anomáliával is járt, például nem működött megfelelően a szakmai etikai felelősségi rendszer és visszaszorult a kamarák szolgáltató, szakmait támogató szerepköre.

A javaslat fő szabályozási elemei között szerepel a teljes körű kötelező kamarai tagság az egészségügyi kamarákban, a teljes körű, független etikai rendszer működtetése valamennyi hivatásgyakorlót érintően, a kamarák szakmai, minőségbiztosítási feladatkörének bővítése és a szakmai kamarák véleményezési jogkörének kiterjesztése.

A tárcavezető szerint a szabályozási cél a leghatékonyabban a jelenleg működő szakmai kamarák jogfolytonos működése mellett, minimális törvénymódosítással érhető el. Így a kötelező tagságra való visszaállás érdekében szükséges intézkedések megtételében is alapozni lehet a folyamatosan működő kamarákra - teszi hozzá.

A javaslat meghatározza az egy naptári évre eső szakmai kamarai tagdíj mértékét is. Ez nem haladhatja meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara esetében a kötelező legkisebb munkabér, illetve garantált bérminimum egyhavi összegének 18 százalékát, a Magyar Gyógyszerészi Kamara esetében a személyi joggal rendelkező gyógyszerész kamarai tagok tekintetében a 60 százalékot, másoknál a 30 százalékot, a Magyar Orvosi Kamara esetében pedig ugyancsak a 30 százalékot.

A szakmai kamaráknak 2011. június és szeptember között új kamarai alapszabályt kell elfogadniuk, emellett legkésőbb 2011. október 31-ig új etikai kódexet kell alkotniuk. (rá)

FH"

-------------------------------------------------------------------------

Elképesztő.

Vajon mire gondolt a miniszer a "független" etikai rendszer kifejezés alatt? Az eddig működő, a hatályos jogszabálytól független rendszer továbbműködtetését?

Emellett érdemes rátekinteni a kamarai tagdíjakra. Eddig is nehéz volt nővért találni a kórházakba. Még ezt is megsarcolni? Ejnye.

Az előkarácsonyi bejgli a jogszabály fogalmazójának úgy tűnik, agyára ment. Az új etikai kódex megfogalmazásakor ajnlom az illetékesek szíves figyelmébe a svéd orvosi etikai kódexet. Rövid, tömöt, a lényeg benne van.


Nincsenek megjegyzések: