2010. december 7., kedd

10-12-07 - írta Giulio

Elkészült a kormányhatározat tervezete az intézményen kívüli szülésről. A szakmai szervezetek elégedettek a javaslattal, ugyanakkor számos részletkérdésről még egyeztetnek. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt szeretné, ha jövő hétre kompromisszumra jutnának a szervezetek képviselői, a tervek szerint az év végére elkészülhet a szabályozás.

"15 év hollandiai gyermekorvosi tapasztalatal a következöket jegyzem meg:

Az otthonszülés nem ördögtöl való, lehet biztonságos és az intézetihez hasonló kockázatú.

De, ha ezt szeretnénk bevezetni, akkor pontosabban kéne a feltételeket meghatározni.

Ez a tervezet, amit alább bekopiztatok nagyon hiányos.

Pl: Az eszközök között nem szerepel az újszülött lélegeztetésére alkalmas maszkos ballon. N

em rendelkezik a K vitamin profilaxisról,

sehol nem áll, hogya szülést levezetönek milyen tréningen kell résztvennie, hogy képes legyen egy asfyxiás újszülöttet ellátni( BLS ).


Oriási kockázat a primiparákat otthon szülni hagyni. A jelen holland vizsgálatok ( a meglehetösen magas perinatális halálozás miatt) azt mutatják, hogy alacsonyrisikójú primiparák kb. felénél a szülés kórházban fejezödik be.

Az elhúzódó szülést nem definiálják. Hány óra ,milyen fájásoknál mikortól ?

Az ellátást protokollálni kell, evidenciák megjelölésével.

Regisztrálás megszervezése célszerü intézeti kontroll csoporttal.

Az egyébként normál, komplikáció nélküli szülésböl az újszülöttet felesleges 24 órán belül megvizsgáltatni gyermekorvossal. ( Hétvégén az ügyeltre fognak menni???)

A szülést levezetö megvizsgálja, ha rózsaszín és panasz, tünetmentes, látható elváltoza'sok nélkül, akkor ráérnek késöbb vizsgálgatni.

Ja és a gravidák kb 30 % a vagy mégtöbb B csoportú streptococcus hordozó. ha nincs rizikó ( idöelötti burokrepedés, corioamnionitisre utaló jelek, koraszülöttség ) akkor az esély a sepsisre minimális, elég a gondos felvilágosítás, ezért nem kell hospitalizálni, csak figyelni kell 48 óráig, meg pár hétig...

Hollandiában lehet, hogy heteken belül 40 kórháztól veszik el a szülészeti ellátás jogát, hogy mindössze 60 kórházba koncentrálják a szüléseket. ëvi 2000 szülés a minimális, amit feltételként gondolnak.

Az otthonszülés intézménye is inog. De senki ne probáljon direkt hasonlitani, mert sok a különbség. Pl. A szakorvosok nem tarózkodnak a kórházakban ügyeleti idöben....,A Finneknél ez még brutálisabb, ha jól tudom vannak területek, ahol a szülész több száz km-re van. ( Császármetszeni és szülést levezetni a tropusiellátási tapasztalatok alapján elég jól lehet tréningezni nem szakorvosoknál is.....)"

Dr. Szijjártó László

Hollandia

-----------------------------------------------------------------------

Kérdés: ki követte el a tervezetet ilyen színvonalon?

Mindent csak ilyen xarul képes előterjeszteni a minisztérium jelenlegi csapata? A szakma valóban elégedett ezzel?

KI a SZAKMA?

Nincsenek megjegyzések: