2008. augusztus 20., szerda



DEJA-VU
avagy ismerős történet:
Rendelet készül az orvosok fizetésének növeléséről


Utópisztikus rendeletet készített elő az egészségügyi miniszter a kórházban dolgozó orvosok fizetésemeléséről. A szakorvosok fizetését, a kitűzött kritériumok teljesítésének függvényében 50 százalékkal emelnék meg. A béremeléshez azonban külön költségvetést nem határozott meg, azaz az intézmények a mostani pénzükből kellene megoldják ezt. Vagyis ahogy a rendeletben szerepel: a költségvetési kereteken belül.


Például a Szatmár Megyei Kórház költségvetésének 80-85 százalékát a bérek teszik ki. Gyógyszerekre, fogyóeszközökre, s az épület fenntartási költségeire így alig marad. S itt még nem is említettük az esetleges egyéb beruházásokat. A rendelet azt is kimondja, hogy az orvosok bérét akkor emelhetnék, ha az adott osztálynak kiutalt pénzből marad. Miközben a betegeknek kell kifizetniük a különböző, s ezen belül a komputertomográfos vizsgálatot is, nem valószínű, hogy maradna pénz bármire is.

A szaktárca honlapján közvitára bocsátott jogszabály szerint az orvosokat negyedévenként a kórházon belül egy bizottság értékelné ki. Amennyiben a legjobb, azaz a 100 százalékos értéket kapja, akkor fizetését 50 százalékkal emelnék meg. Ha az előírt kritériumok 90 százalékánál érte csak el a maximum értéket, akkor fizetését 25 százalékkal növelnék. A Román Orvosi Kamara ennél a résznél azt sérelmezi, hogy aki 89 százalékos értékelést kap, azaz a fent említetthez képest egy százaléknyi különbségnél már 50 százalékkal csökkentenék az érintett fizetését. Emellett úgy vélik, hogy ez az értékelési rendszer a „defenzív” egészségügyi rendszert segíti elő, s oda vezet majd, hogy az orvosok, a bírságtól való félelem miatt, nem fogják felvállalni a súlyosabb eseteket.Más vélemény szerint a bírságtól való félelem az orvosokat jobb teljesítményre sarkallná.

Fizetés versus hálapénz

Lássuk, hogy a miniszter mit is szeretne megemelni, azaz mennyit keres ma egy kórházban dolgozó orvos. Egy szakorvos havonta 1430 és 1790 lej közötti összeget visz haza. Egy főorvos fizetése 1500 és 2094 lej között mozog. A főnővér havonta legkevesebb 700 lejt keres.

Ennél sokkal „szebb” összegek jöhetnek össze a hálapénzekből. Azt mondják, egy szakorvosnál a konzultáció esetén ajánlott 50-100 lej közötti összeggel készülni. Műtéteknél jóval mélyebbre kell nyúlni abba a bizonyos zsebbe. Egy hátgerincműtét esetén 2000-2500 lejt fizethetünk „hálából”, szívműtétnél a legszélesebb a skála 500 lejtől akár 3000 lejt is csúsztathatunk az orvos zsebébe. Egy vastagbélműtétnél 1500 lejt, egy vakbélműtétnél pedig 500-700 lejt ajánlott adni a szóbeszéd szerint. A szülés sem „olcsó” mulatság: a csecsemő természetes világra hozatalának örömére 500-1000 lejt, császározásnál pedig 1200-1500 lejt is kaphat az orvos. Nem ajánlott megfeledkezni az altatóorvosról sem, ő 100-300 lejt „szokott” kapni. Az asszisztenseknek általában 5-10 lejt, az ápolóknak pedig 5 lejt hálapénzt adnak.

(gyöngyi)

Nincsenek megjegyzések: