2008. augusztus 11., hétfő


Miért kell orvosi érdekvédelem?

Az érdekvédelem garantálja folyamatosan emeli az orvoslás minöségét.



Az orvosi minöség garancia személyi feltétele:

EGZISZTENCIÁLIS és SZAKMAI AUTONÓMIA


Mottó:

  • “Ha a miniszter jó egészségügyet és a legjobb munkaeröt akarja az egészségügybe, akkor annak ára van. És ez nem a háziorvosok panasza, ez a munkaeröpiac törvénye.”

( Független holland háziorvosok 2004)



Mottó:

“a pénz azért kell a gyógyítónak, hogy ne kelljen pénzért gyógyítania”

Németh László: Levél egy negyedéveshez Orv Hetil. 1965 Sep 26;106(39):1825-9.


Milyen orvost választana?

-10 óra munka/nap

-12 ügyelet/hó

-másodállásokkal

-parasolvenciával

-gyógyszeripari támogatással

-olcsó továbbképzéssel

-minimális pihenéssel

ÁRA:

150 000 Ft/hó


-8 óra/nap

-5 ügyelet/hó

- Föállásban

- No para

- gyógyszeripartól független

-europai árnivójú továbbképzéssel

- elegendö pihenéssel

ÁRA:

999 999 Ft/hó


Összefoglalás

  • Az orvoslás minöségét bizonyíthatóan befolyásolja az orvos egzisztenciális helyzete, érdekeltsége, szakmai autonomiájának mértéke
  • Az orvosi munka minöségbiztosításában az orvosok érdekvédelme legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint a folyamatos továbbképzés.

A szakmaiag és közgazdaságilag is a legjobbnak tünő elképzelés is- amennyiben nem nyújt megoldást a hálapénz kérdésére - eleve kudarcra itélt. Égetően szükség van az orvosi hivatás morális megtisztulására , mert enélkül minden átalakitási kisérlet eredménytelen. Politikusainknak végre fel kellene ismerni azt, hogy ebben a válságos helyzetben a kitörés lehetősége az orvoskaron múlik. Az átalakitás akkor lehet sikeres ha a középpontjába a szakorvost állitja. Az átalakitásnak pedig nem az inztézmény privatizáció, nem az ellátássszervezés, nem külső befektetők, hanem a SZAKMAILLAG AUTONOM ÖNÁLLÓ SZAKORVOSI EGZISZTENCIA MEGTEREMTÉSE lehet csak az útja.

Ennek legalapvetőbb feltétele az orvosi jogállás megteremtése és a közvetlen biztositói szerződés joga minden szakorvos számára, függetlenül az ellátás szintjétől. Az már további megfontolás kérdése, hogy a szakorvos egy a biztositónál elkülönitett orvosi dijtétel alapból , a MOK szerint kidolgozott életpálya modell szerint kapja a dijazását, vagy a megtermelt németpont és HBCS értékének megfelelő dijat kapja meg. Ennek az anyagi autonómiának a megteremtése vezethet a szakmai és a szervezeti belüli autonómia létrejöttéhez, amely oldja a kóros szervezeti hierarchiát. Ezek együttes hatása szüntetheti meg a hálapénzt és a gyógyszer-korrupciót.

A jelenlegi feudális rendszerben - az önálló szakorvosi egzisztencia hiányában -az orvosok előremenetele , szakmai elismerése és anyagi helyzete is döntően a felette állók kegyeitől függenek .


Nincsenek megjegyzések: