2008. augusztus 15., péntek


Az első kórházprivatizáció kudarcba fulladt Dániában

A Horsholm kórház nem talált vevőre. A kiírási- és keretfeltételek nagyon pontatlanok és bizonytalanok voltak. A vevőnek legalább 250 millió dán koronát (jó 33,5 millió eurót) kellett volna az asztalra tennie, hogy a kórházat átvegye, ezért megszerezhetett volna egy 60 ágyas kórházat és kereken 200 alkalmazottat, a belgyógyászati, sebészeti, bőrgyógyászati és nőgyógyászati osztályokat. Frederiksborg járás a kórházat teljesen el akarja idegeníteni, tehát a telket is (66 000 m2) és a kórházi épületeket (alig 22 000 m2). Az új tulajdonosnak a kiírás szerint 2003. augusztus 1-jével kellene átvenni az intézményt. Az új tulajdonosnak ezen kívül szerződésileg köteleznie kell magát, hogy a kórháznak a jelenlegi betegellátását legalább 5 évig fenntartja. Ehhez egy ötéves szerződést kapna a betegellátásra.

A frederiksborgi polgármesteri hivatal által az utolsó körben kiválasztott négy pályázó részére azonban a keretfeltételek túl pontatlanok és bizonytalanok voltak. Ezenkívül az eladási ár a dán kórházi piac és a dán egészségügy jövőbeni fejlődése bizonytalanságát tekintve egy ilyen hosszú távú beruházásra nyilvánvalóan túl magas. Április 4-én a már meghosszabbított kiírási határidő utolsó napján a polgármester bejelentette, hogy a négy kiválasztott pályázó közül egyik sem adott le konkrét vételi ajánlatot. Erre bejelentette az eladási törekvések kudarcát. A kidolgozott megoldási lehetőségek alapján most más megoldást kell keresni, például a kórházat az egyik pályázó üzemeltetésre veszi át. Egy ilyen, vagy hasonló megoldásra a négy pályázó közül kettő tett ajánlatot. A kiválasztott ajánlattevők között volt egy német részvénytársaság, és egy svéd vállalat, egy nagy dániai szolgáltatónak a leányvállalata, amely észak-európai tevékenységén kívül már megvetette a lábát Németországban is. A svéd Capio Rt egy egészségügyi magánkonszern, amely Nagy-Britanniában és Franciaországban két nagy magán kórházi lánc átvételével vált ismertté és most intenzíven arra törekszik, hogy a német kórházi piacon is megvesse a lábát. A polgármester a kiírás eredményét azzal kommentálta, hogy természetesen csalódás, hogy négy vállalat közül egyik sem találta gazdaságilag vonzónak, hogy ajánlatot adjon a kórház megvételére, de a kórházat nem zárják be, hanem a járás vezeti tovább, amíg egy alternatív megoldást találnak. Hangsúlyozta, hogy először történt, hogy egy dán hivatal el akart adni egy kórházat. Nyilvánvalóan a piac még nem elég érett ehhez, de meggyőződése, hogy Dániában rövidesen további kísérletek lesznek akut kórházak eladására. A dán sajtóban a svéd Capio és egy dán vállalat képviselői csalódásuknak adtak hangot az eladási törekvések kudarca miatt. A Capio szerint az eladás előtt álló kórházat először önálló társasággá kellett volna átalakítani, hogy kereskedelmi alapot kapjanak egy hatékony szabályozáshoz. A dán pályázó szerint a feltételek nem voltak elég vonzóak ahhoz, hogy egy vételi ajánlatot a saját részvényesei számára igazolni tudtak volna. A Capio svéd egészségügyi konszern a múltban már többször kijelentette, hogy alapvetően nem a telek és a kórházépületek átvételében érdekelt, hanem csak az üzemeltetésben. Hasonló jelenség figyelhető meg egyre inkább a német kórházi piacon is, amelyen ennek az eljárásnak mind támogatói, mind éles bírálói vannak.

A német pályázó, a Damp Holding Rt is nyilvánvalóan a kiírás pontosabb vizsgálatánál azt állapította meg, hogy a keretfeltételek a Horsholm kórház átvételére túlságosan problematikusak. Ezért a Damp nem adott le vételi ajánlatot, bár a nemzetközi gyógyszerpiac osztályának a vezetője megerősítette, hogy intenzív érdeklődésük van a dán kórházi piac iránt. Dániában a hosszú várólisták a tervezhető ortopédiai beavatkozásokra és az ebből nyilvánvaló alulellátottság ezen a területen ideális feltétel lenne, hogy megvessék a lábukat. A Horsholm kórházon kívül még van néhány további dán kórház, amelyeknél elképzelhető egy átvétel. A Damp középtávon egy tervezhető ortopédiai beavatkozásokra szakosodott kórházon kívül Koppenhága, a dán főváros közelében – ez lehetne Horsholm is – még egy-két további kórházat akar átvenni.



Nincsenek megjegyzések: