2008. augusztus 16., szombat




A SZOMSZÉDBAN MI A HELYZET?


Ausztriában az egészségbiztosítás – legyen szó gyógyításról, betegségmegelőzésről, utókezelésről – gyakorlatilag mindenkire kiterjed. Az egészségbiztosítási hozzájárulást jövedelemarányosan fizetik az állampolgárok: az alkalmazottak közösen a munkaadóval jövedelmük 7,5 százalékát, a vállalkozók egymaguk 9,1 százalékot tesznek a kasszába. Aki társadalombiztosítási díjat fizet, annak a családtagjai is élvezik az egészségbiztosítás „áldásait”.

Az országot 28 önállóan gazdálkodó társadalombiztosítási szervezet hálózza be. Ezek részben tartományi alapon, részben foglalkozási ágak szerint szerveződtek. A foglalkozás vagy a lakóhely szerinti biztosítóhoz kötelező bejelentkezni, válogatni nem lehet, azon belül aztán van némi mozgásterük a betegeknek. Például a Wiener Gebietskrankenkasséhoz, tehát az osztrák főváros betegpénztárához tartozóknak nem kell okvetlenül a saját kerületükből körzeti orvost választaniuk.

Ausztriában hozzávetőleg 34 ezer orvost és fogorvost tartanak nyilván, körülbelül a felük szabad vállalkozó, azaz nem alkalmazott. Ennek a 17 ezer doktornak a háromnegyede szerződésben áll egy vagy több társadalombiztosítóval. Az orvosi kamara és az egészségbiztosítók közös tervben szabják meg, hogy egy adott területen, körzetben hány orvos és milyen szakágban nyithat rendelőt. A biztosítóval egyeznek meg abban is, milyen szolgáltatásokért milyen árat szabnak, és hogy ez hogyan oszlik meg a beteg és a biztosító között. A biztosítottak negyedévenként 5 eurót fizetnek a körzeti orvosi látogatásért, ugyanennyit egy szakorvos felkereséséért. A szakorvosokból is válogathatnak, három hónapon belül viszont nem szabad orvost váltani. Szabad a kórházválasztás is, megint csak az adott biztosító körzetén belül. Orvost viszont a kiválasztott kórházban tilos preferálni, bár ez csak elméletben van így. A kórházi kezelésért paraszolvencia természetesen nem jár.

Becslések szerint az osztrákok egyharmadának van kiegészítő biztosítása, amelynek fokozataitól függően kétágyas kórházi szoba, külön fürdőszoba, privát kórház jár, várakozás nélkül lehet kezelésre, operációra menni, és olyan szolgáltatások is igénybe vehetők, amelyekre az alapbiztosítás nem terjed ki.



Nincsenek megjegyzések: