2008. augusztus 2., szombat




Néhány, a piacon lévő cégek közül

HospInvest Zrt.

Nyolc évvel ezelőtt egészségügyi szakemberek, menedzserek, közgazdászok és szakorvosok összefogásával alakult a cég, amely elsősorban eladósodott kórházak menedzselését végzi. A HospInvest befektetője lett 2007-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is. Ma Magyarországon 15 településen van jelen a cég, közel negyedmillió ember számára nyújt egészségügyi ellátást. E tekintetben vezető szolgáltató: négy kórház, ugyanennyi rendelőintézet és 22 gyógyszertár működését biztosítja. Ez utóbbiak között 50 százalékos arányt képviselnek az intézeti gyógyszertárak.

MediComplex Kft.

A kft. 2005 szeptemberétől működteti közvetve - a PalotaHosp Egészségügyi és Szolgáltató Kft. projektcégén keresztül - a Várpalotai Kórházat. Az üzemeltetési jogot meghirdető pályázatra csak e cég jelentkezett. A jogot a város ingyen adta át, a cégnek azt kellett vállalnia, hogy az intézmény adósságállományából 60 millió forintot törleszt. A többi rendezését, ez 30-40 millió forint, az önkormányzat vállalta. Tavaly újabb intézmény került portfóliójukba, a Kulcson működő 85 ágyas ápolási, rehabilitációs kórház. A cég vezetője Rácz Tamás, az orvostudományok kandidátusa, egészségügyi szakmenedzser, aki az elsők között alapított magánkórházat Magyarországon, 1991-ben, az R-Klinikát. A cég vezetőségében három korábbi kórházigazgató van. Ők: Tóth Ildikó (tatabányai kórház), Baksai István (Szolnok megyei kórház) és Szakács Ferenc (Egri Kórház).

Medisyst Kft.

E cég 2004-től a körmendi, 2007-től a mezőtúri és tapolcai kórházat működteti. Tulajdonosa, Kern József először 1997-ben alapított céget Kollányi Gáborral (HospInvest), kórházi laborok működtetésére. 2000-ben alakítják meg a HospInvestet. Négy évvel később sikeresen átveszik a kiskunhalasi kórházat, rá egy hónapra Körmendet, az előbbit szocialista, az utóbbit fideszes többségű önkormányzattól. Az ekkor már rt.-ként működő cég két fő tulajdonosa szakít, így 2006-tól Kern kiválik és Medisyst nevű új cégébe magával viszi a körmendi kórházat üzemeltető kft.-t. A cég ügyvezető igazgatói: Kern és Németh Attila sebész-főorvos. Németh korábban a Vas Megyei Közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának fideszes elnöke és a körmendi kórház igazgatója volt. Kern egyben a Diagnosztikum Kft. ügyvezetője is. Az 1989-ben alapított cégnek a diagnosztikai piacon 95 százalékos részesedése van, a világ nyolcvan országába szállít, de van gyártóüzeme Indonéziában és Brazíliában is.

A mezőtúri kórház élére 2006 májusában nevezik ki Trombitás Zoltánt, aki 1998-ban a pécsi Fidesz polgármesterjelöltje volt. Ő javasolta az önkormányzatnak, hogy az intézmény pénzügyi gondjainak orvoslásához vonják be a Medisyst. Többfordulós tárgyalás után a cég egyedüli indulóként nyeri el az üzemeltetési jogot. Mindez közvetlenül azután, hogy a 2006-os önkormányzati választáson a mezőtúri képviselő-testületben a Fidesz került fölénybe a szocialistákkal szemben. Tapolcán közbeszerzési eljárás keretében nyerték el az üzemeltetési jogot.

Mega-Logistic Rt.

A 2004-ben alakult cég a siklósi kórházat üzemelteti. Maga a vállalkozás - két cég öszszeolvadásával - beruházási és üzemeltetési rt.-ként kezdte a működését Kaposváron. Fő profiljuk az ingatlanforgalmazás, honvédségi intézmények műszaki üzemeltetése, honvédségi beruházások végrehajtása. A Mega-Logistic négy intézményben - például az Állami Egészségügyi Központban és a pécsi honvédkórházban - van jelen e tevékenységgel. A siklósi kórházat 2004 óta üzemeltetik, a jogot pályázati úton szerezték. Érdekessége az ügyletnek, hogy a vállalat 75 százalékban az épületek tulajdonosa is. A vállalkozó tíz év múlva az önkormányzat hozzájárulása nélkül is megváltoztathatja az egészségügyi funkciót. Az ÁSZ aggályosnak ítélte a siklósi példát, mivel az önkormányzat ingyen adta át a vagyont és a kórház üzemeltetői feladatát, miközben az intézmény eladósodottsága nem szűnt meg. Az átvétel idején független polgármester irányította a várost.

Medical Investments Zrt.

A cég viszonylag új szereplő az egészségügyi piacon, 2007-től a nagyatádi kórházat működteti. Tulajdonosa Kovács Róbert, az AB-Aegon korábbi vezérigazgató-helyettese. Felügyelőbizottságában ott van Varga Zoltán, akinek jelentős tulajdonrésze van a Budapest Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben, a Wizz Air légitársaságban, illetve többségi tulajdonosa a Centrál-csoportnak. Mindez azért is érdekes, mert a kórházműködtetés pénzügyi hátterét az ugyancsak Varga-tulajdonú Termindex Befektetési Holding Zrt. adja. A nagyatádi pályázaton a kórházért indult a HospInvest is. Végül alulmaradtak, a kórház vagyonkezelésbe adását a Medical Investmentsnek a Nagyatádért Egyesület, a szocialisták és a független képviselők támogatták, a négy fideszes képviselő nemmel voksolt.

Nincsenek megjegyzések: