2010. március 27., szombat


írta Giulio

Az orvosok meg, nyakukban a törvényi kötelezettséggel nyomtatják, nyomtatják, vonalkódban, karakteres formában...milliók, egy miatt.

*****

Az Adatvédelmi Ombudsman egyik legfrissebb állásfoglalása.

"Tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság nemcsak formai, hanem tartalmi szempontból is alkotmányellenesnek minősítette a BNO kód vényeken történő feltüntetését, álláspontom szerint a jogbiztonság és alkotmányosság követelményeit sérti az október 1-től hatályba lépett szabályozás.

Tájékoztatom, hogy hatáskörömnél fogva felhívtam a szakminiszter figyelmét arra, hogy az alkotmányos jogokat sértő helyzet megszüntetése érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket, és kezdeményezze a vonatkozó jogszabályok módosítását. Kiemelten fontosnak tartom, hogy az állampolgároknak az orvosi vényeken feltüntetett egészségügyi és személyes adatai az adatkezelés során az Avtv. 10. §, valamint az Eüak. 6. § által előírt adatbiztonsági szabályoknak megfelelő védelemben részesüljenek.

Eüak. „6. § Az egészségügyi és személyazonosító adatok kezelése és feldolgozása során biztosítani kell az adatok biztonságát véletlen vagy szándékos megsemmisítéssel, megváltoztatással, károsodással, nyilvánosságra kerüléssel szemben, továbbá, hogy azokhoz illetéktelen személy ne férjen hozzá.”

Ön indítványában azt is kifogásolta, hogy az Egészségügyi Minisztérium javaslatot tett arra, hogy az OEP-nél tárolt adatok megőrzési idejét emeljék fel 30 évre.

Az Eüak. 22. § (5)-(6) bekezdése a következőképpen rendelkezik:

A társadalombiztosítási igazgatási szerv – a 4. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott célból – kezelheti:

a) az egészségügyi szolgáltató, az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő, a beutaló (a szolgáltatást rendelő) orvos azonosítását szolgáló - külön jogszabály szerinti - adatokat,

b) az a) pontban foglaltakon túl az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő TAJ számát, közgyógyellátásra való jogosultság esetén a közgyógyellátási igazolvány számát,

c) az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő diagnózisának, a részére nyújtott egészségügyi szolgáltatásnak (ideértve a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszereket) a megnevezését, kódját.

Az (5) bekezdés szerinti adatokat azok felvételétől számított 15 évig, amennyiben az adatkezeléssel érintett ügyben bírósági eljárás indult, akkor az ügy lezárásának időpontjáig lehet kezelni. Ezt követően az adatokat meg kell fosztani a személyes azonosítás lehetőségétől. A törvénymódosítás eredményeképpen tehát nem emelkedett az adatmegőrzés időtartama 30 évre."


Budapest, 2010. március 22.

Üdvözlettel: Dr. Jóri András

----------------------------------------------------------------------------------------------

Jómagam is hónapok, sőt, évek óta igyekszem a minisztérium figyelmét felhívni a fennálló durva jogsértések, a szinte már vérükké vált alkotmányellenes gyakorlat megszüntetésére. Nem sok sikerrel. Természetesen az igazi hunyó a tengernyi ostoba és kézivezérelt parlamenti képviselő, aki bármire gombot nyom, ha parancsot kap rá. Kíváncsi vagyok, az Ombudsman úr több szerencsével jár-e...:-)

A levélért köszönet Alexin Zoltán matematikusnak, semiprofesszionális adatvédőnek.:-)



Nincsenek megjegyzések: