2010. március 9., kedd


Az új rendelettervezet is külföldre űzi
a szakorvos-jelölteket


Több száz szakorvos-jelölt és orvosi egyetemet végzett fiatal maradhat állás nélkül az Egészségügyi Minisztérium új rezidensrendelete miatt – állítja a Magyar Rezidens Szövetség. A szervezet szerint ráadásul a diszkriminatív pályázati kiírás miatt a rezidensállásokra csak idén végzett fiatalok pályázhatnak. A rossz szabályozás miatt felgyorsulhat a fiatal orvosok külföldre vándorlása.



Jogsértőnek és végrehajthatatlannak tartja a Magyar Rezidens Szövetség a szakorvosképzés felvételi eljárását szabályozó végrehajtási rendelet-tervezetet, amely az államvizsga előtt 4 hónappal kíván lényegi változtatásokat bevezetni a felvételi rendjében, ráadásul az új szabályozás fiatalok százait zárná el a rezidensállás megszerzésétől.


- A pályázati kiírás legnagyobb hibája, hogy csak az idén végzetteknek engedélyezné a rezidensállások megpályázását, amelynek következtében a korábban végezett orvosok - akik eddig gyermeket neveltek vagy PhD tanulmányokat folytattak - ezután nem juthatnak álláshoz. Ez az esélyegyenlőség súlyos megsértése, ezzel szemben a jogi lépéseket fogunk tenni – jelentette ki lapunknak Papp Magor, az MRSZ elnöke. A szakember szerint a diszkriminatív rendelet reménytelen helyzetbe és a kezdő orvosokhoz képest versenyhátrányba hozza azt a 700 fiatal szakorvos-jelöltet is, akik az átlagosan 5 éves rezidensi képzésből az állam által finanszírozott 2 évet már letöltötték valamelyik kórházban, ám az őket alkalmazó intézmény finanszírozási problémák miatt nem tudja vállalni bérük kifizetését, így most új állás után kell nézniük.


Papp Magor szerint alkotmánysértő a felvételi eljárás menet közben történő megváltoztatása is. A szaktárca tervezete értelmében a pontszámítás során más kritériumokat vesznek majd figyelembe a pályázatok elbírálásánál, márpedig a hallgatók a jelenleg érvényes szabályok szerint készültek a megmérettetésre. A rezidensek sérelmezik azt is, hogy az eddigi független egyetemi bizottság helyett a kórházak helyben döntenek arról, kit vesznek fel az álláshelyekre, ahol szubjektív szóbeli felvételit alkalmazhatnak, amely lehetőséget ad arra, hogy szakmai szempontok helyett a helyben protekcióval rendelkező fiatal nyerje el az állást. A szövetség súlyosan károsnak tartja azt is, hogy rezidensképzés első két évének szinte teljes bér- és járulékköltségét, amit eddig az állam finanszírozott, a jelentősen alulfinanszírozott kórházakra terheli, aminek következtében jelentősen csökkenhet a foglalkoztatott szakorvos-jelöltek száma.


Papp Magor leszögezte: a hatályos kormányrendelet rendkívüli károkat okozhat az egészségügyben, mivel az állás nélkül maradt rezidensek kényszerből tömegesen hagyhatják el Magyarországot, miközben a kórházak orvoshiánnyal küzdenek. A szakember hozzátette: határozottan cáfolja Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfői parlamenti kijelentését, amely szerint az új felvételi rendszerhez a Rezidens Szövetség egyetértését adta. Leszögezte: szakorvosképzés tervezett átalakítása előkészítetlen és átgondolatlan, ezért felszólítják a Minisztériumot a rendelet végrehajtásának azonnali felfüggesztésére. A szaktárca tájékoztatása szerint folytatják a szakmai egyeztetéseket a kifogásolt tervezetről.


"Eddig az orvostanhallgatók és szakorvosjelöltek valamennyi akciója hatástalannak bizonyult az új rezidensrendelettel szemben, így végső lépésre szánták el magukat: olyan jognyilatkozatokat írnak alá, amelyekben önként lemondanak a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, amennyiben a kormány nem függeszti fel a tavaly nyáron elfogadott, először idén alkalmazott, a köznyelvben rezidensrendeletnek hívott kormányrendeletet.

...

A fiatalok ezzel azt vállalják, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor idén ősszel nem kezdik meg itthon a rezidensképzést. - jelentette ki Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke.

...

Papp Magor arra számít, hogy két hét alatt a hétszáz hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada aláírja a nyilatkozatot. A szakember leszögezte: a jognyilatkozatban minden személyes adat szerepel, és az aláírt dokumentumok kötelező érvényűek. A nyilatkozatokat a gyűjtés után letétbe helyezik majd.

Papp úgy tudja: Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója tudatosan érvénytelen pályázatot nyújtott be a rezidensálláshelyekre, hogy ily módon tiltakozzon a rossz jogszabály ellen. Az intézményvezetők a rendelet finanszírozási oldalát tartják elfogadhatatlannak. - Való igaz, hogy olyan pályázatot nyújtottunk be a rezidensálláshelyekre, amelyben jeleztük: ha a jogszabály finanszírozásra vonatkozó része nem változik, akkor idén egyetlen rezidenst sem fogadunk - erősítette meg az információt Rácz Jenő. A veszprémi kórház vezetője kifejtette: a régi rendelet szerint az akár öt-hat éves rezidensképzés első két évét az állam fizette, utána pedig minden képzési hely annyit vállalt a költségekből, amennyit a szakorvosjelölt eltöltött náluk. Az új rendelet értelmében azonban a képzés elejétől minden költséget a kórháznak kellene állniuk, és még akkor is ők fizetnének, amikor a rezidens más intézményben - például egy klinikán - tölti az idejét."




Nincsenek megjegyzések: