2011. június 30., csütörtök


A paleo táplálkozás véd a

cukor- és a szív- és érrendszeri

betegségekkel szemben

Egy „őspaleós” tapasztalatai

Az első paleolit étrendi kísérletet William Banting vészesen elhízott londoni üzletember folytatta le saját magán az 1860-as években. Tapasztalatait az 1863-ban kiadott „Levél a testességről, a közérdekűnek címezve” füzetkében foglalta össze. Először ugyan próbálkozott a Lancet orvosi lapnál, majd felbuzdult azon, hogy a Cornhill Magazinban olvasott egy cikket az elhízásról, de mindkét lap elutasította azzal, hogy mit érthet ő az elhízáshoz. A történet örök: a tekintélyek tévedése mindig értékesebb, mint a névtelenek valódi felismerései. Harminc éves korától 65 éves koráig folyamatosan hízott, és 165 cm-es magasságához képest 91.7 kg-ot nyomott a végén. Ez 33.6 kg/m2 –nek felelt meg. A hasa már akkora volt, hogy nem tudta befűzni a cipőjét sem. Izületei pedig annyira fájtak, hogy a lépcsőn csak háttal tudott learaszolni. Valójában már negyven éves korától próbált túlsúlya ellen küzdeni,

„Kevés ember él oly aktív életet, mint én”, írta, „így testességem, majd elhízásom nem a mozgáshiányból, sem nem a mértéktelen evésből és ivásból, vagy bárminemű ínyenckedésből fakadt, hanem pusztán abból, hogy kenyeret, tejet, vajat, sört, cukrot és burgonyát ettem kissé szabadabban, mint azt a szervezetem igényelte volna.”

Harminc és negyven éves kora között orvosbarátja tanácsára reggelente rendszeresen órákat evezett a Temzén, s bár izmai megnőttek, olyan étvágya lett az evezéstől, hogy még tovább hízott. Mindenféle gyógymódot kipróbált, tengerparti levegő, lovaglás, gyaloglás, török fürdőt, de mind hasztalan. Köldöksérve lett, majd látása és hallása romlani kezdett. Sok orvosnál járt, míg végre valaki nem gyógyszert, nem fizikai gyakorlatokat ajánlott, hanem egy diétát. Az orvos pontosan azokat tiltotta el, amiket addig Banting az élethez nélkülözhetetlennek vélt: a kenyeret, a tejet, a vajat, a sört, a cukrot és a burgonyát.

„Ezek, mondta kiváló tanácsadóm, keményítőt és cukrot tartalmaznak, és ezekből lesz a háj, ezért kerülendők. Első pillantásra úgy tűnt nekem, kevés maradt az életben maradáshoz, de kedves barátom megmutatta nekem hamarosan, hogy maradt egy csomó”.

Reggelire 12-14 dkg marhát, juhot, vesét vagy főt halat, szalonnát vagy bármilyen hideg sertéssültet, egy nagy csésze teát (tej és cukor nélkül), egy kis kekszet, vagy 3 dkg kétszersültet ettem.

Ebédre 15-18 dkg bármilyen halat, kivéve lazacot, bármilyen húst, kivéve sertést, bármilyen zöldséget, kivéve krumplit, 3 dkg kétszersültet, gyümölcsből pudingot, bármilyen szárnyast vagy vadhúst és két-három pohár bort. Likőrök, pezsgő és sör tiltva van.

Teára 6-9 dkg gyümölcs, 1-2 kétszersült, egy csésze tea tej és cukor nélkül.

Vacsorára 9-12 dkg húst, mint ebédre, egy-két pohár vörös borral.

Lefekvéskor egy forró grog cukor nélkül vagy egy-két pohár vörösbor.

Bár nem teljesen hagytam el a keményítőt és a cukros dolgokat, de kínosan kerültem a tejet, cukrot, sört, vajat.”

Korábban Banting ezeket korlátozás nélkül fogyasztotta. Azonban megértette, hogy nem az étel mennyiségén, hanem minőségén kell változtatni. Az étrend hatására 1862 szeptemberétől egy év alatt úgy adott le 21 kilogrammot, s érte el 25.9 BMI értéket, hogy mennyiségileg nem korlátozta magát. Derékmérete 31 cm-el csökkent le.

Banting minden valószínűség szerint cukorbeteg is volt, amiből feltehetőleg kigyógyult, és később is tovább fogyott.

Banting megjelenés után elküldte írását korábbi orvosainak, véleményüket kérve, akik nem vitatták a módszert, csak úgy vélték, nem alkalmazható, mert túl nagy áldozatot jelentene bárkinek is.

„Esdeklek minden túlsúlytól gyötrődő emberhez, hogy tegyen egy próbát csak egyetlen hónapig”, írta utószavában.

Ami Banting történetének nagy tanulsága, hogy amennyire keveseknek volt világos 1862-ben, hogy a kóros elhízásért a gyorsan felszívódó szénhidrátok a felelősek, most 150 évvel később pontosan ugyanott tartunk.

Az újabbkori paleo vizsgálatok

Ezekre a vizsgálatokra általában az jellemző, hogy az étrend mennyiségi korlátozást nem tartalmazott, csak minőségit: csak zöldség (de hüvelyes nem), gyümölcs, hús és magvak (mogyoró, dió, stb.) volt fogyasztható.

Karen O’Dea klasszikusnak számító vizsgálatában 10 túlsúlyos, cukorbeteg ausztrál őslakos vállalta, hogy hét hétre visszaköltözik a városból ősi szülőföldjére és az eredeti őslakos étrenden él. Ez 64% állati eredetű fehérjét és zsírt tartalmazott, valamint zöldségeket és gyümölcsöt. A hét hét alatt átlagosan mindegyikük nyolc kilogrammot veszített a testsúlyából, éhgyomri vércukor értékük az átlagos 11.6 + 1.2 mmol/l-ről 6.6 + 0.8 mmol/l-re csökkent. Az éhgyomri inzulinszint a felére csökkent, ami az inzulinérzékenység nagyfokú javulását jelezte. A vér triglicerid szintje 4 mmol/l-ről 1.2 mmol/l-re csökkent.

Terry Shintani és munkacsoportja 1991-ben publikálták a Waianae Diet Program (Waianae-i Étrend Program) eredményeit. A vizsgálatban az Oahu szigeten lévő Waianae város őslakosaiból verbuváltak 10 nőt és 10 férfit, akiknek egészségügyi problémái táplálkozásból eredetek. A vizsgálat 21 napig tartott, ez idő alatt csak az őslakosok által fogyasztott ételeket lehetett enni ősi módon elkészítve. Az elfogyasztható táplálék mennyisége nem volt korlátozva.

Azzal együtt, hogy mindenki jóllakásig ehette magát, a felvett kalória 40%-al kevesebb volt, mint korábban. A súlycsökkenés drámai volt: átlagosan 8 kilót fogytak a résztvevők. Az átlagos szisztolás vérnyomás 8%-al, a diasztolés 11.5%-al csökkent. Az átlagos trigliceridszint 2.67 mmol/l-ről 1.56 mmol/l-re csökkent. Az átlagos vércukorszint csökkenés 2.14 mmol/l volt.

Staffan Lindeberg és munkacsoportja 2007-ben a paleolit táplálkozás szempontjából egy roppant fontos vizsgálatot folytatott le cukorbeteg vizsgálatával. Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb karriert futott be az un. mediterrán diéta, mivel számos vizsgálattal igazolták, hogy a nyugati étrendhez képest nagyon jelentős javulás érhető el szívbetegeknél és cukorbetegeknél.

A mediterrán étrend teljes kiőrlésű kenyérből, alacsony zsírtartalmú tejből és tejtermékekből, burgonyából, hüvelyesekből, zöldségekből, gyümölcsökből, olajos halakból, egyszeresen telítetlen zsírokban és növényi eredetű omega-3-ban gazdag olajból áll. Ez az étrend azonban csupán a nyugati étrendhez képest jobb, de az emberi szervezet számára több problematikus összetevőt is tartalmaz. Gabonaféléket, tejet, hüvelyeseket és az alig hasznosuló növényi omega-3-at. Az Amerikai Szívtársaság mégis magáévá tette ezt az étrendet, és ezt ajánlják szív és cukorbetegeknek egyaránt.

A vizsgálatba 29 olyan beteget válogattak be, akik vagy szívbetegségben, vagy II-es típusú cukorbetegségben, vagy mindkettőben szenvedtek. A két csoportba sorolt vizsgálati személyek 12 héten át mediterrán vagy paleolit étrenden éltek. A vizsgálat végére mindkét csoport átlagosan 4.5 kg-ot fogyott. A paleolit csoportban az éhgyomri vércukorszint 36%-al, a mediterrán csoportban csak 7%-al csökkent. A paleolit csoportnak az inzulinszintje 30%-al, a mediterrán csoportnak 13%-al csökkent. A paleolit csoport energia-felvétele 25%-al kisebb volt, pedig mennyiségre ugyanannyit ettek.

Maria Österdahl és munkatársai 2008-ban publikálták vizsgálatukat, amelyben három héten át paleolit étrenden tartottak 20 személyt. Az átlagos fogyás 2.3 kg volt, a vérnyomás kicsivel csökkent, és a vérrögképződést fokozó plasminogén aktivátor inhibitor-1 72%-al csökkent.

Lynda Frassetto és kutatócsapata 209-es vizsgálatába 9 fiatal, egészséges személyt vont be. Pár napos bevezető átmeneti diéta után 10 napos paleolit étrend következett. A résztvevőknek minden nap mérték a súlyát, s igyekeztek megakadályozni a fogyást, hogy igazolják, a javuló fiziológiai paraméterek nem a fogyásnak tulajdoníthatók. A triglicerid szint 30%-al, az éhgyomri inzulinszint 68%-al, az éhgyomri vércukorszint 0.3 + 0.4 mmol/l-rel, a szisztolés vérnyomás 3 + 5 Hgmm-el, a diasztolés 3.4 + 2.7 Hgmm-el csökkent. Jelentősen csökkent az inzulinszint és a terheléses cukorterheléssel mérve nőtt az inzulinérzékenység.

Tommy Jönsson és munkatársai 2009-ben 13 II-es típusú cukorbeteget soroltak egy paleolit és egy cukorbetegeknek ajánlott étrendet fogyasztó csoportba. A diabetikus étrend lényege a teljes kiőrlésű pékáru, sok zöldség és gyümölcs, burgonya, a telített zsírok kerülése, a telítetlen zsírok favorizálása. Mindkét csoport három hónapig követte a számára előírt étrendet, majd három hónap után mindkét csoport étrendet váltott, és három hónapig a másik csoport diétáját követte. A vizsgálat eredménye szerint a paleolit diétára jobban csökkent az átlagos vércukorszint, a trigliceridszint, a testsúly, a vérnyomás, a derékméret.

Mivel az inzulinrezisztencia, és ennek talaján kialakuló metabolikus szindróma és elhízás képviseli a legnagyobb kockázatot a II-es típusú cukorbetegség és a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulására, az adatok azt jelzik, hogy e betegségkockázatok ma elérhető egyik leghatékonyabb étrendje a paleolit táplálkozás.


A paleo és a betegségek. I. rész

A civilizációs betegségeket a civilizáció okozza.

Paleolit táplálkozás könyvem alcíme: „A nyugati életmód és a civilizációs betegségek”. A könyvben elsősorban arra törekedtem, hogy rámutassak, a nyugati táplálkozás, na meg a fénykerülés és egyéb orvostudományi baklövések miként okozzák a betegségeket. Melyeket azért nevezünk civilizációs betegségeknek, mert a természeti népeknél ritkák, vagy nem fordulnak elő.

Érdemes azonban a kérdést úgy is megközelíteni, hogy a paleo étrend mi módon és milyen betegségeket előz ill. gyógyít meg. Ezt azért is érdemes megtenni, mert bár a könyvből mindez indirekt módon kikövetkeztethető, talán nincs mindenki annyira képben -akár még a könyv elolvasása után sem-, hogy a jótékony hatásokat egyértelműen átlássa.

Sokféle szempont szerint lehetne csoportosítani a paleóval orvosolható betegségeket és problémákat. Az egyik szempont lehetne a hatásmechanizmus felőli közelítés, a másik az orvosi diagnosztika szerint rokon betegségek csoportja, s végül szempont lehet a gyakoriság és a hatás nyilvánvalósága. Én az utóbbi hármat gondolom gyakorlatias szempontnak.

A legnyilvánvalóbb és leggyorsabban orvosolható civilizációs ártalom a túlsúly. A táplálkozástudomány által ma erőltetett élelmiszerpiramis lényege: sok gabonaféle (kenyér, pékárú, sütemények, tészta, müzlik), sok burgonya és rizs. Ezek alkotják a piramis talapzatát, és a nyugati étrend 50-60%-át ez teszi ki. A másik agyonpropagált ételcsoport a tej és tejtermékek. És végül a cukorfogyasztás minimalizálását elvben ajánlják, a valóságban a cukor fogyasztása ezzel az étrenddel meg sem kerülhető. A nyugati ember rengeteg cukrot fogyaszt, évente 40-50 kg-ot. Ennek jó része rejtett formában, pl. üdítőkben kerül elfogyasztásra. A nyugati étrend egyik csapdája a nagy kalóriasűrűségű tápanyagokfogyasztása.

A jóllakottság részben a gyomor telítettségével is összefügg. Kis kalóriaürüségi ételekből, mint zöldség, gyümölcs, fehérjék, lehet degeszre enni magunkat, mégsem hízunk tőle.

A nyugati étrenden élőnek, ha nem akar elhízni, nagyon fegyelmezettnek kell lennie, nagyon kell számolnia a kalóriákat, hogy annyit egyen, amennyire szüksége van, s ne annyit, amennyi belé fér. Ebből következik, hogy a súlyát tartani akaró nyugati étrenden élő ember sokszor lesz éhes. És ez az, amit az emberek többsége nem bír, mert van elég sok más frusztráció is az életében. Meg hát normális-e az az élet, amiben az ember egy életen át éhes? Ahogy Julia Roberts mondja a Notting Hillben (hogy klasszikust idézzek), a színésznő élete egy végtelen fogyókúra. De van más gond is ezzel a nagy kalóriasűrűségű étrenddel. Nem elég, hogy a nyugati ember megtömi a hasikáját, de ezek az ételek viszonylag gyorsan ürülnek is a gyomorból, és újra előáll az éhségérzet. Ezt támogatja a vércukorszint szélsőséges ingadozása is. A sok szénhidrátra megugrik a vércukorszint, ezt kompenzálandó megnő az inzulinszint is, amely viszont gyorsan hipoglikémához vezet, azaz lezuhan a vércukorszint, ami ugyancsak éhségérzetet okoz.

A szénhidrátdús táplálkozás jellegzetes velejárója az étkezések közti nassolás. Ez a gyorsan kialakuló hipoglikémia következménye.

A lényeg: az ember gyomra és bélrendszere nagyjából úgy van kitalálva, hogy a paleo táplálékból annyi férjen bele, amennyire a testnek normálisan szüksége van, és ez eredményezzen jóllakottság érzést. Mivel a lassan feszívódó szénhidrátok és fehérjék lassabban emésztődnek, ezért a gyomor lassabban ürül, a lassan felszívódó szénhidrátok kisebb vércukorszint emelkedést és kisebb inzulinválaszt váltanak ki.

Összességében ezek a folyamatok magyarázzák, hogy akik átállnak a paleo étrendre, általában viszonylag gyors fogyásról számolnak be. Természetesen, minél túlsúlyosabb valaki, annál látványosabb a fogyás.

A túlsúly, tudjuk, hogy elsősorban nem esztétikai probléma, hanem a metabolikus szindrómán keresztül melegágya a szív és érrendszeri betegségeknek, a diabétesznek és közvetve a ráknak. A túlsúly az egyik legjobb előrejelzője a szívhalálnak és a ráknak!

A második gyakori probléma összefügg az iméntivel, és ez a cukorbetegség. Ennek két típusát különböztetjük meg. Az I-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, az inzulintermelő bétasejtek fokozatos pusztulásával jár, kora gyermekkorban alakul ki és gyorsan külső inzulinpótláshoz vezet.

A II-es típusú cukorbetegség felnőttkorban alakul ki, és a diabetológia (cukorbetegséggel foglalkozó szakterület) kurrens elgondolása szerint a szervezet nem képes elég inzulint termelni és ezért gyógyszerekkel serkentik a hasnyálmirigyet többlet termelésre, illetve, ha a hasnyálmirigy kipurcan az erőltetett menetben, akkor jöhet az inzulin.

A paleolit táplálkozás mindkét cukorbetegségnek az oki kezelését jelenti, míg a nyugati orvoslás csak a tüneti kezelésben gondolkodik.

Az I-es típusú cukorbetegség (angolul ITD) egyik leggyakoribb okai a gabonafélékben található glutén, ill. ennek alkotórésze, a gliadin és a tejben található különféle fehérjék. Ezek a fehérjék idegenek az emberi szervezet számára, mert csak az elmúlt 10 000 évben találkoztunk velük, és enzimrendszereink, immunrendszerünk nem tudja megfelelően kezelni őket. Az autoimmun folyamatok azáltal indulnak be, hogy a gabonafélék ill. a tej bizonyos fehérjéi hasonló szerkezetűek, mint a hasnyálmirigy némely fehérjéje, és amikor az immunrendszer támadni kezdi a csecsemő és kora gyermekkorban még fejletlen bélfalon átjutó idegen fehérjéket, egyben támadni kezdi a hasnyálmirigy fehérjéit is. Amikor elég sok bétasejt elpusztult már, akkor manifesztálódik az ITD.

Már a nyugati orvoslás is felismerte, de sokat nem kezd vele, hogy a két éves kor alatti tejfogyasztás ugrásszerűen megnöveli az ITD arányát. A „fontos kálcium forrás” téveszme miatt senki nem meri betiltani a két éves kor alatti tejfogyasztást. Külön veszélyforrás, hogy a csecsemőtápszerek többsége tejfehérjéből készül, így akiket nem szoptatnak, még korábban találkoznak a megbetegítő tejfehérjékkel. A másik fontos felismerés, hogy a megfelelő ellátottság D vitaminból ugyancsak véd a ITD –vel szemben. Itt a „megfelelőn” van a hangsúly. Amíg Finnországban, ahol igen gyakori az ITD, napi 4000 NE D vitamint kaptak a csecsemők, egyetlen egy túladagolásról sem számoltak be, és radikálisan lecsökkent az ITD gyakorisága. Amikor bevezették a mai ajánlások szerinti D vitamin adagolást, ugrásszerűen megnőtt a cukorbetegek száma.

A csecsemőket viszonylag gyorsan szeretik átállítani az un. vegyes étrendre. Ez tulajdonképpen arra rendkívül alkalmas, hogy akiből csak lehet, hozzuk ki a cukorbetegséget. A hüvelyesekben, gabonafélékben található lektin ugyanis fokozza a bél áteresztőképességét, s ezáltal utat nyit az autoimmunizáló fehérjéknek.

Összességében: az a gyermek, akit már csecsemőkorától a paleo elvek szerint táplálnak, elkerülheti az ITD-t. Azonban a már kialakult ITD is kezelhető paleóval. Most került fel a webszájtomra egy rövid ismertető egy ma 22 éves lányról, akinek 20 éves korában fedezték fel a cukorbetegségét. Nyolc hónappal később teljesen átállt paleo étrendre, és hat hónappal később már nem kellett inzulininjekciót adnia magának. Legújabb beszámolója szerint a napi szénhidrát adagját 90 gramm/nap alatt tartja, ezzel teljesen egyensúlyban van, nincs szüksége külső inzulinra. Ugyanakkor az autoimmun folyamat egyelőre nem állt le, ill. Csak részleges sikereket tapasztalt. Ezért Michelle fontolóra vette a tojás elhagyását is. A húsz éves korban „elkapott” ITD-ben már alapos pusztítás történt a bétasejtekben. A jóval előbb módosított étrend valószínűleg nagyobb eséllyel állítja meg a folyamatot.

A II-es típusú cukorbetegség (IITD) kialakulásában döntő szerepet játszik az inzulinrezisztencia, amely a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása és az elhízás miatt alakul ki. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra. Mivel a sejtekbe az inzulin lépteti be a cukrot és a fehérjéket, ezért egyre nagyobb inzulinszintre van szükség, hogy a cukor- és aminosavfelvétel működjön az inzulinrezisztencia ellenére. Ez viszont egy önrontó kör, mert minél magasabb az inzulinszint, annál nagyobb lesz az inzulinrezisztencia is, és a vége az, hogy a hasnyálmirigy már nem bírja szuflával, és ekkor lép fel a cukorbetegség. Ilyenkor a nyugati orvoslás inzulintermelést serkentő és inzulinrezisztenciát csökkentő szereket (pl. metformint) ad, de mivel az alapvető kiváltó okot, a nyugati táplálkozást nem szünteti meg, ez általában csak késlelteti az inzulinra állítást. Hogy a mai diabetológia és dietetika képtelen megküzdeni a modern kihívásával, hiszen a túlsúlyosok és a cukorbetegek aránya rohamosan nő. A diabetológia ténykedése abból áll, hogy konzerválja az anyagcserezavart és így élethossziglani betegséggé teszi a IITD-t. Makacsul „normális” táplálkozásnak nevezi azt az étrendet, amely beteggé tette az embereket, és csupán mennyiségi problémákat lát a minőségiek helyett.

A tapasztalat az, hogy az IITD-ben szenvedő embereknek a paleo étrendre átállva igen gyorsan rendeződik az anyagcseréje, megszűnik az inzulinrezisztencia, lecsökken az inzulinigény, s egy idő után jelentősen csökkenthető vagy elhagyható a kívülről bevitt inzulin, ill. hasnyálmirigy serkentő gyógyszerek szedése.

A paleo legyen veletek!




Paleolit táplálkozás

Igazság szerint csak meg akarom nyitni a beszélgetést a paleolit táplálkozásról, hogy ne más téma alatt folyjon a szó erről, hanem érezhesse mindenki, hogy témánál vagyunk. Az influenzára még visszatérhetünk újra, amikor már nem csupán a kormánypropaganda fújja fel azt az egy-két esetet, amelyek eddig is megtörténtek a szezonális influenzajárványok alatt, csak akkor egyikből sem lett szenzáció. Ha holnap a kormány kitalálná, hogy mindenkinek a kocsija tetejére egy sárga villogó lámpát kell tenni a balesetek megelőzésére, és onnantól minden nap bemondanák, hogy aznap is tíz ember meghalt autóbalesetben, akkor mindenki azt hinné, ez most azért van, mert sokan még mindig nem tették fel a sárga lámpát a kocsijuk tetejére.

De ha már blognyitó, akkor illik valami eszmefuttatással előállni.

Az emberi evolúció kezdetben az egyedeket szelektálta és idomította egyre jobban a természetes körülményeihez. Ám, amikor beindult a csoportszelekció, egyre inkább háttérbe szorult az egyéni rátermettség és felváltotta azt a csoport egyre jobb alkalmazkodása a természeti és társadalmi környezethez. Ez azt jelenti, hogy a csoportok közti verseny az élettérért, az életben maradásért egyre inkább maga alá gyűrte az egyén érdekeit. Persze, a faluban majd városban élés védelmi okokból az egyén érdekeit szolgálta, de egyre inkább előtérbe került a város, majd ország védelme, s ez torkollott aztán olyan háborúkba, ahol az egyéni élet már régen alá volt rendelve magasabb céloknak.

A várossá szerveződés kezdetben védelmi, majd a koncentráció miatt az ipar és a kereskedelem érdekeit kezdte szolgálni, míg az egyén szempontjából egyre több problémát vetett fel (járványok, ellátási zavarok, zsúfoltság). Nem véletlen az az új keletű törekvés, hogy aki teheti, kiköltözik a városból, s sokak számára a város csak a munka színterévé kezd válni.

Az egyén kárára történt a táplálkozás evolúciója is. Az egyre növekvő népesség életben tartása olyan élelmiszertermelés kidolgozását tette szükségessé, amely stabilan, termékenyen, évszaktól és a változó természeti környezettől függetlenül volt képes ellátni egyre nagyobb népességet élelemmel. Itt már nem a táplálék egészségessége volt a szempont, hanem a tömegtermelés, szállíthatóság, raktározhatóság. Az emberi evolúció utolsó másodpercében kialakuló földművelés és állattenyésztés célja az életben maradás volt.

Ahogy manapság életmódunk problémáin keresztül annak a levét isszuk, ahogy a városok kialakultak és ahogy görgetik maguk előtt az egyre növekvő infrastrukturális problémáikat, úgy szenvedünk attól is, hogy a fejlődés során szükségképen eltértünk attól a táplálkozástól, amire évmilliókon át adaptálódtunk.

A gabonafélékről és tejtermékekről valójában csak az utóbbi ötven évben derül ki egyre nyilvánvalóbban, hogy emberi táplálkozásra alkalmatlan élelmiszerek. Ez korábban nem tudott volna kiderülni. 1850 óta a higiénés viszonyok, majd az orvoslás fejlődése miatt évente három hónappal nőtt meg a várható élettartam, s az ember a 20. század fordulójára átlépte azt a bűvös életkori határt, amely fölött a táplálkozás okozta anyagcserezavarok évtizedek alatt betegségekbe kulminálódhattak. A „nagy kísérlet” a 20. században indult be. Negyven-ötven éves kor felett tömegessé kezdett válni a szívbetegség és szívhalál, a rák, a cukorbetegség és a degeneratív betegségek. Ahogy „fejlődött” az élelmiszeripar, olyan betegségek kezdtek igen gyakorivá válni, amelyek még a 19. században is kuriózumnak számítottak, vagy egyenesen ismeretlenek voltak, mint az infarktus.

Ma már -az egyelőre háttérbe szorított- orvostudományi kutatásokból pontosan lehet tudni, hogy a szív és érrendszeri megbetegedéseket, a rákok jó részét, és a cukorbetegséget döntően a magas glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása következtében kialakuló metabolikus szindróma okozza. A megannyi autoimmunbetegségért pedig részben a gabonafélékben és a tejben található emészthetetlen fehérjék, részben a Nap kerülése a felelősek. A lakosságban kimutatható krónikus D vitaminhiánynak ugyancsak jelentős szerepe van a világméretű rákjárványban is.

A paleolit táplálkozás abból a felismerésből fakad, hogy a régészeti leletek szerint a földművelést és állattenyésztést megelőző korszakokban az emberek jóval egészségesebbek voltak. A ma élő, tradicionálisan táplálkozó természeti népekről ugyancsak elmondható, hogy náluk ismeretlen a szív és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, ritka a rák, és alig fordul elő autoimmun betegség. Amint egy természeti nép elkezd áttérni a nyugati étrendre, katasztrofálissá válik az egészségi állapota.

A modern táplálkozástudomány nem vesz tudomást arról, hogy a fokozatosan kialakuló táplálkozási szokások nem az egyén alkalmazkodását szolgálták, hanem csak csoport és népességszinten voltak adaptív. Mégis, úgy tekintenek rá, mint az egyén számára lényegében optimális táplálék összetételre, és csak arányaiban gondolják módosítani az alapvetően elhibázott étrendet. Ebből fakadt a 20. század több közegészségügyi katasztrófája, amely során a eleve hibás megoldási kísérletek tovább súlyosbították a nyugati világ táplálkozási krízisét. Ide sorolható a halva született koleszterinhipotézis, amely megingathatatlan dogmaként él ma az orvoslás köztudatában. Ennek folyománya volt a zsírok növényi olajokra való felcserélése, vagy a tejnek az élet és az egészség forrásaként való mitizálása. A Paleolit táplálkozás könyvemben még sok mindenről esik szó, de a könyv vezérgondolata az, hogy ha az egyén képes visszatérni arra a táplálkozási és életmódra, amelyre az emberi szervezet évmilliókon keresztül adaptálódott, akkor egészsége helyreáll. Mondhatni, életkortól függetlenül. Napjaink paleo mozgalmainak eredménye azt bizonyítja, hogy évtizedeken át fennálló anyagcserezavarok, szervezet szintű gyulladások megszűnnek a paleo életmódra való átérés után.


A tejbegríz az ellenségünk?

Hát nem a barátunk, az biztos.

Válasz Varga Máté Könyvesblogon megjelent véleményére. Először pár szó a vitastílusról. Varga Máté írását elolvastam és érdekesnek találtam. Érdekesnek találtam, hogy egy magát tudósnak tekintő ember miként csetlik-botlik saját területén is, veszíti el indulatában etikai érzékét, s némi vérgőzzel a fejében, hogyan érvel tudományos érvek helyett tudóshoz méltatlan, átlátszó populáris fordulatokkal. Értő olvasó ebből tudja, hogy több az indulat, mint az érv. A konzervatív tudomány régi, földbedöngölős receptje ez: szíts fel az indulatokat, tégy úgy, mintha te a józanész nevében szólnál, tulajdoníts alantas indítékokat a megtámadott kutatónak, vond kétségbe elemi ismereteit is, hiteltelenítsd el személyében, foszd meg emberi értékeitől és méltóságától – és lökd a hiénák közé. Varga tudományos ellenérvei pedig kifejezetten pökhendi átgondolatlanságról tanúskodnak, mintha nem is tartana attól, hogy rajta is számon kérhetők állításai.

És most lássuk Varga kifogásait!

Most átsiklanék azon, hogy Varga csalódott bennem, mert szerinte egy „Goldacre” veszett el bennem. Amit Goldacre Pusztairól gondol, annak alapján nem is bánom, hogy elveszett bennem.

Hogy Goldacre szemét csípi a táplálkozástudomány, az az ő magánügye. Mi közöm is van nekem ehhez? A táplálkozástudomány is, mint minden diszciplína, konzervatív és haladó erőkből áll (Kuhn, 1984), a könyvem a két oldal érveinek ütköztetése.

Varga írásában már a második bekezdésben a lovak közé veti a gyeplőt, ilyen hangvételt tudós nem engedhetne meg magának. Egy majd 900 szakirodalmi hivatkozással alátámasztott népszerű stílusú szakkönyvet összemosni a „tutidiéta” piac gyorsan letűnő irányzataival, szándékos csúsztatás. Ezek szerint minden aktuális, húsbavágó kérdést tárgyaló könyv, pláne, ha jól fogy, eleve gyanús, csak azért írták, hogy kaszáljanak vele. Az pedig kifejezetten rosszindulatú hatásvadászat, hogy a könyv „ügyesen kelti a szakkönyv illúzióját, igazi adatcunamit zúdít az olvasójára, és állításait látszólag szakirodalmi referenciák százaival igazolja.” Azt gondolja Varga, hogy elég az alapos szakirodalmi alátámasztást „adatcunaminak”, a szakirodalmi hivatkozásokat meg „állítólagosnak” nevezni és máris leleplezett engem? Nem gondolja, hogy ezzel, meg a frédibénis poénnal leszállt az internetes fórumokon acsarkodók semmitmondó színvonalára?

Varga bevezetője valójában egy captatio malevolentiae, amelynek egyetlen célja az olvasó ellenem hangolása. Kétes eszköz, visszafele szokott elsülni. Nekem onnan ismerős, hogy a pszichiátria alkalmazta velem szemben az antidepresszáns kritikám kapcsán. A köznapi variáns szerint a szerző becsületességét, jószándékát kell kétségbevonni, a pszichiátriai változatban valamilyen pszichopatológiát érdemes az illetőről kimutatni.

Varga feltüzelt olvasóival most már nekiláthat kapirgálni!

Először remekül összefoglalja, hogy a paleolitikum 2.5 millió éve alatt az emberi szervezet a környezetben található élelmianyagok megfelelő emésztéséhez és hasznosításához alkalmazkodott, és a földművelésre való átállás óta túl rövid idő telt el egy komplex alkalmazkodáshoz (Cordain, 1999). Az újonnan bevezetett tápanyagokkal rengeteg alattomos gasztrointesztinális, immunológiai, hormonális probléma és mára pozitív energiaegyensúly keletkezett. Varga persze mindezt abszurdumnak igyekszik beállítani. Végülis a gravitáció törvényét is lehet gúnyos hangon mondani: Naaa, perszeee, van „tömegvonzás”. És ugye máris megcáfoltuk.

Varga szerint könyvem alfája és omegája az, hogy „az emberi genom kb. 40 000 éve alig változik”, majd közli, hogy a biológiai alapismeretek is hiányoznak nálam, és én nyilván azt hiszem, hogy egy inuit és egy busman közti különbség csak "alig" genetikai eredetű. Ráadásul - horribile dictu- az információm a Paleolit Newsletterből származik. Hogy valami levél formájú, abban nincs semmi rossz, a kis Fermat tételt is Fermat egy barátjához írott leveléből ismeri a matematika tudománya. Mindig az a kérdés, ki a levél írója. Cordain professzor hírlevelét nem kéne lebecsülni. De figyelmesebb olvasással Varga láthatta volna, hogy az állítás Cordain 1999-es tanulmányából származik. Itt jelzem, hogy sajnos Varga korrepetálását nem tudom vállalni, de érdemes volna valakivel a szövegértést gyakorolni, mert ez a későbbiekben is gondot fog okozni. Könyvem „alfája” és „omegája” közé ugyanis majd háromszáz oldalas tudományos érvelés szorult.

Mielőtt az „alig” szócskát megkapirgálnák, had foglaljam össze saját könyvemet én is egy tételben. Eszerint, ha összehasonlítjuk a ma paleolit körülmények közt élő természeti népeket a nyugati emberrel, szembeötlő, hogy a természeti népeknél ismeretlen az összes civilizációs betegség.

Ennek okát abban látjuk, hogy ők azt eszik, amihez évmilliókig alkalmazkodott a szervezetük, mi meg valami merőben mást eszünk. És akiknek paleo tapasztalatai eljutottak hozzám (olvashatók a http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-gyogyulas.htm oldalon), azok igazolják várakozásaimat. A könyvesblogon többen is azon az állásponton voltak, hogy ők ugyan nem tudják átlátni, hogy könyvemnek vagy Vargának van-e igaza, de ők tapasztalati alapon egyértelműen jónak találják a paleót. Szerintem ez a legfontosabb: az empíriát nem lehet elméleti alapon megcáfolni.

De kanyarodjunk vissza. Először is, az „alig” szócska annak fényében értelmezendő, hogy az ember és csimpánz genetikai anyaga 2%-ban különbözik, ez már önmagában is lehetetlenné teszi, hogy egy ember egy csimpánznőstényt teherbe ejtsen, míg az emberi faj bármely két ellenkező nemű egyede képes életképes utódot létrehozni.

Másodszor biológus létére tudnia kéne, hogy a véletlen mutációkból csak az marad fenn amely valamiképpen fokozza az egyén sikeres szaporodását Mutációk mindig keletkeznek, és minél nagyobb a népesség, annál több mutáció van. A kérdés az, mennyire marad fenn és terjed el egy mutáció. Ahogy Eaton és munkatársai (Eaton és mtsi., 2002) írják: a növekvő népesség, a régiók közt utazások, az adaptációt igénylő környezeti hatások kulturális innovációkkal való leküzdése lecsökkenti annak a valószínűségét, hogy az új mutációk stabilizálódjanak. Azaz, ezek a hatások lelassítják az evolúció gyorsaságát.

Több kutatást összefoglalva leszögezik, hogy a jelenkor embere genetikailag alig különbözik a Kőkor emberétől. Ha a földművelésre való áttérés jelentős genetikai változásokat idézett volna elő, akkor a nem olyan rég még halászó-gyűjtögető életet élő busmanok, ausztrál bennszülöttek, inuitok jól beazonosítható, szisztematikus genetikai eltéréseket kéne mutassanak a közel-keleti vagy kínai emberekkel összehasonlítva. Ilyen különbségekre nincs bizonyíték. A laktóz és glutén tolerancián kívül a földművelés hatására nem történt változás kőkori genomunkhoz képest. (Eaton és mtsi., 2002).

Vajon miért nem történt a földművelés elterjedését követően lényeges változás az ember tápanyag feldolgozó és hasznosító rendszerének genetikájában? A válasz roppant egyszerű, alapfokú biológiai ismeretekkel meg lehet válaszolni. A földműveléssel bevezetett táplálékok elsősorban hosszú távon, 40-50 év után károsítják komolyan az egészséget. A „lassan ölő mérgek” így nem gátolják meg az egyedet a sikeres szaporodásban, következésképen a civilizációs betegségekre hajlamosító gének nem tudnak kiszelektálódni. Ráadásul a civilizációs betegségek (kardiovaszkuláris, rákos, autoimmun betegségek és diabétesz) gyakorisága az utóbbi száz évben növekedett meg hihetetlen mértékben.

A bármiféle szaporodás feltétele természetesen az ivarérett kor elérése. Ez azt jelenti, hogy az emberi faj vándorlásai során csak ahhoz alkalmazkodott, ami közvetlen túlélését vagy sikeres szaporodását veszélyeztette. Ilyen természetesen a bőrszín (Jablonski és Chaplin, 2000), a parazitákkal szembeni védelem, pl. sarlós vérszegénység, AB0 vércsoport eloszlás (Armelagos és Harper, 2005), ill. a tápanyagokkal szembeni, közvetlen ártalmak kivédése. A megváltozott tápanyag-összetételhez való alkalmazkodásban igen gyér változások történtek. Ilyen a laktóztolerancia megtartása felnőttkorra is (Govindaraju és Jorde, 2008), bizonyos keserű ízekre (pl. a feniltiokarbamid és rokonvegyületeire) való érzékenység, amely a növekedést gátló toxinok elkerülését tette lehetővé (Armelagos és Harper, 2005), és ide sorolható még az alkohol megfelelő lebontását szolgáló enzimek felszaporodása (Armelagos és Harper, 2005). A táplálkozással kapcsolatban körülbelül ennyi a beazonosított direkt genetikai alkalmazkodás (Armelagos és Harper, 2005). Erre értem én azt, hogy „alig”.

A „felgyorsult evolúció” csupán azt jelzi, hogy genetikai anyagunk képes változásokra is. Mivel azonban az orvoslás egyre hatékonyabban lép közbe, ez még több tízezer év alatt sem jelentene komolyabb genetikai adaptációt a jelenlegi táplálkozásunkhoz.

Most persze Varga mondhat valamit vicceset, hogy „na ne már”, vagy azt, hogy „Szendi csak a tudomány illuzionistája”. Ekkor mi olvasók majd fogjuk a hasunkat a nevetéstől, fügét mutatunk Szendinek, és a civilizációs betegségek elmúlnak, mint egy rossz álom.

„…ha ma már most is kétszer annyi ideig élünk, mint akár csak másfél évszázada, miért kellene másképp táplálkoznunk?”, kérdezi Varga. Ezzel úgy tesz, mintha a táplálkozásunk változása okozná a növekvő élettartamot. Tudjuk, hogy 1856 óta minden évben 3 hónappal nő a civilizált világban az átlagos várható élettartam (Oeppen és Vaupel, 2002). Eszerint 150 éve szinte napról-napra egészségesebb ételeket eszünk? Hát nekem épp ellenkező a benyomásom, és ezt, szerintem osztja az is, aki nem a paleolit táplálkozást tekinti mércének, hanem csak a vegyszermentességet. Valójában egyre betegebbek vagyunk, de betegen egyre tovább élünk. Az igazi vívmány az volna, ha egészségesen élnénk sokáig.

Az egyre növekvő várható élettartam elsősorban a javuló higiénés viszonyoknak, a növekvő közbiztonságnak, és az orvoslás fejlődésének tulajdonítható, nem pedig a táplálkozásnak.

Varga ellentmondásként idézi tőlem a „szaporodj gyorsan és halj meg korán” genetikai program modernkori aktiválódását. Szerintem csak egy biológiai alapismeretekkel nem rendelkező tekinti ezt összeegyeztethetetlenek a megnövekedett élettartammal. Ugyanis ma nem azzal függ össze. Az ilyen program több százezer évvel ezelőtt kódolódott be génjeinkbe, amikor még a várható élettartam jóval alacsonyabb volt. Jól ismert a környezet eltartóképessége és a termékenység kapcsolata. Éhínség esetén csökken a termékenység, bőség esetén nő, és tartós bőség hatására egyre korábbra tolódik ki az ivari érés (Szendi, 2007). Érdekes mód az előrehozott termékenység másik kiváltó oka a szülők korai válása (Alvergne és mtsi., 2008). Gluckman és Hanson elemzése szerint a paleolitban a várható rövid élettartam miatt a lányok már 7-13 évesen menstruáltak, és 9-14 éves korukban már szültek. A várható alacsony élettartam miatt volt ennyire sietős. A földművelés okozta alultápláltság miatt azonban a pubertás fokozatosan egyre későbbre tolódott ki. Az elmúlt pár ezer év alatt a pszichoszociális érés ehhez igazodott. Ma, a bőség korában ismét aktiválódott a „szaporodj korán” program, viszont így szakadék keletkezett a biológiai érés és a pszichoszociális érés között, írják a szerzők (Gluckman és Hanson, 2006). Mindez érdekes lehet egy fejlődésbiológusnak, ha már eddig kimaradt a tanulmányaiból.

Szeretnék további tanácsokat is adni Vargának, van még mit fejlődnie. Állítólag én kérkedek azzal, hogy a nyugati táplálkozás tudományos kritikáját írtam meg. Nem tudom miért kérkedés, ha tényleg megírtam, de mindegy. Varga megint abba a csapdába esik, hogy azt hiszi, ha valamit gúnyosan fogalmaz, azzal már rögtön meg is cáfolja a dolgokat. A tanácsom a következő lenne: mielőtt kritikusan kezd írni, tanuljon meg kritikusan olvasni. Ez úgy látom döcögve megy neki. Nem csak a könyvem félreolvasása miatt gondolom ezt, hanem abból is, ahogy az állítólag általam elhallgatott fantasztikus tanulmányokat kritikátlanul átveszi és idézi. Varga beszámol egy 2010-es tanulmányról, mely szerint 370 000 ember öt éves követése alapján a több húst fogyasztók a vizsgálat végére két kilogrammot híztak (Vergnaud és mtsi., 2010). Szevasztok, Atkins diétások, írja –szerinte- szellemesen.

Tanács: idézzünk pontosan! A vizsgálat nem hízásról beszél, hanem súlynövekedésről. Az pedig éppen lehetne akár izomnövekedés is. Ha egyáltalán hihetünk az adatoknak. Újabb jótanács: minden vizsgálati eredményt értékelni kell biológiai plauzibilitás és a vizsgálati módszertan alapján. Amikor ugyanis az Atkins étrend hatását egy éven át ellenőrzött körülmények közt összevetették más egészségesnek tekintett étrendek hatásával, kiderült, hogy az Atkins diétások átlagosan 4.7 kilót fogytak, míg a többi egészséges étrenden élők csak 2 kilogrammot (Gardner és mtsi., 2007). Ennek alapján nehéz elképzelni, na meg a józan észnek is ellentmond, hogy a fehérje jobban hizlalna, mint a szénhidrát. Tudták ezt a tanulmány szerzői is, mert maguk is idéznek vizsgálatokat, amelyek azt bizonyítják, hogy a szénhidrát fehérjével helyettesítve súlycsökkenést eredményez. Az egész lowcarb kutatás ezt bizonyítja, ezt elég rendesen idézem én is. A vizsgálati módszertannal ugyancsak nagy gáz van. 370 000 ember öt éves táplálkozását egy induláskor bemondásra felvett táplálkozási szokás kérdőívvel mérték fel, majd öt év után ugyancsak bemondásra fogadták el a testsúly adatokat is. Öt év alatt rengeteg változás történik emberek életében és szokásaiban, az ilyen adatok teljesen megbízhatatlanok. A testsúlyát sem tudják az emberek pontosan, hacsak nem ép aznap méredzkedtek. Ez a rengeteg ember 16 populációt jelentett, és amikor a szerzők egyenként vizsgálták a populációkat, mindössze hatban találtak növekvő húsevésre növekvő testsúlyt. A többi tízben ilyen összefüggés nem állt fenn. Teljesen bizonytalan adatokból kiindulva 16 populáció eredményét kiátlagolni úgy, hogy abból tíz cáfolja a végső konklúziót olyan, mintha a hét törpe és Hófehérke adataiból következtetnénk az átlagos testmagasságra.

Tulajdonképpen az egész könyvem másból sem áll, mint ilyen, Varga által idézett látszat igazságok kritikájából.

A gabonafélék, a burgonya, a kukorica, a cukor, a fruktóz többek közt azért problematikus kedves Varga Máté, mert az evolúció valóban nem készített fel minket ekkora szénhidrátterhelésre. Erre hoztam példának az ősi életformából most áttérő népeket, akiknek a körében 25-60%-os a cukorbetegség és szövődményei, de a földműveléshez állítólag leginkább alkalmazkodott déli országokban 6-8%-os a lakosságban a cukorbetegek aránya. Gyakorlatilag már komoly veszélybe került a sikeres szaporodás is, a nyugati étrend következtében immáron 10-15%-os gyakoriságú a policisztás ovárium szindróma (Hart, 2008). Elég sok adatot idézek arra is, hogy a kifejlett metabolikus szindróma a középkorú lakosság körében 20-40%-os gyakoriságú. A gabonafélékkel, burgonyával, hüvelyesekkel a másik probléma a lektinek. Ezek a gabonafélékben található gluténnel együtt igen sok emésztőrendszeri és autoimmun betegségért felelősek. Nem ismétlem meg a könyvemet, ha már egyszer érdektelennek ítélte ezt a részt. De a meddőségi problémákkal kezelt nők körében 3 százalékos, az ismeretlen eredetű meddőséggel kezeltek körében 8 százalékos gyakoriságúnak találták a szubklinikus, diagnosztizálatlan gluténérzékenységet (Meloni és mtsi, 1999). A gluténérzékenység az elmúlt 50 évben konzervált vérminták vizsgálata alapján négyszer gyakoribbá vált (Rubio-Tapia és mtsi., 2009). A rejtett gluténérzékenység a számítások szerint a nem glutén érzékenyekhez képest négyszer nagyobb halálkockázatot képvisel. Na, most hogy is van ez az alkalmazkodás a földműveléshez? Hogy lehet, hogy nem kihaltak, hanem még mindig jelen vannak a gluténérzékenyek, mi több növekszik a gyakoriságuk? Pedig a súlyos gluténérzékenység még a 20 század elején is halálos gyermekkori betegség volt. Az a bibi, hogy a gluténérzékenység ott lapul az emberek felében-harmadában. Akik az évezredek alatt enyhe tünetekkel megúszták, azok látszólag alkalmazkodtak a gabonafogyasztáshoz. Azonban a HLA DQ2 és DQ8 gének a kaukázusi típusban 35-45%-ban fordulnak elő, és ez a gluténérzékenyek 98%-ban van jelen. Vagyis durván a lakosság felében időzített bombaként ketyeg az örökségül kapott gluténérzékenység kockázat, amelyet valószínűleg az egyre inkább a gabonafélékre koncentráló táplálkozás provokál (Braly és Hoggan, 2002; Scot, 2006). Egy székletvizsgálaton alapuló gliadinteszt szerint az egészséges amerikaiak 35%-a rejtett gluténérzékeny. Nem a földművelés kialakulásával párhuzamosan lecsökkent testmagasság tehát a fő bizonyíték, ez csupán egy érdekesség volt. De ha már itt tartunk, a földműveléskori csontvázak nem csak alacsonyabb testmagasságuk, hanem a mindenféle betegségek gyakori nyomai miatt is erősen különböztek a paleolitikum leleteitől. Az emberek viszonylag gyors méretcsökkenésének legkézenfekvőbb magyarázatának Varga a Bergmann (helyesen két n-nel!) szabállyal magyarázza. A Bergmann szabály szerint minél melegebb az éghajlat, annál kisebb testűek az élőlények. Vitatható az, ahogy Varga idézi a Bergmann szabályt, mert az nem a testmagasságra, hanem a testtömegre tesz jóslatot, ugyanis a teória a hőleadással van kapcsolatban (Gustafsson és Lindenfors, 2009). Ez a szabály azonban még ilyen formában is rendkívül vitatott. Pl. Meiri és Dayan 149 emlős fajt vizsgálva 65%-ban találta helytállónak a Bergmann szabályt (Meiri és Dayan, 2003). Gustafsson és Lindenfors (2009) nagy mintán vizsgálták az emberi testmagasság és a szélességi fokok közti kapcsolatot, és csak gyenge összefüggést mutattak ki. A szerzők másokkal egyetértve hangsúlyozták, hogy a testmagasságot egészen biztosan a táplálkozás is erősen befolyásolja. Ha a Bergmann szabály a paleolit ember 5-10 centis méretcsökkenését meg tudná magyarázni, akkor az inuitok volnának a világ legmagasabb emberei. Az, hogy a táplálkozás erősen meghatározza a testmagasságot, mint fenotipikus jellemzőt, arra legjobb példa a civilizált világban nemzedékről-nemzedékre megfigyelhető növekvő átlagos testmagasság. A törpének gúnyolt Napóleon átlagos magasságú férfinek számított a 19. század elején, ekkor az átlag ugyanis 165 cm volt. Igazán nem gondolhatjuk, hogy azóta folyamatosan hűl az éghajlatunk és ezért nőttünk meg átlagosan 10 centit.

Nem akarom sokáig ragozni már a dolgot, a tej kapcsán csak jelzem, hogy a laktóztolerancia egygénes mutáció, és nem azonos a tej tökéletes emésztésével. Nem ismétlem el a könyvemet, a fejezet a szájtomon is olvasható rövidített formában.

Zárógondolatként szeretnék kicsit a Good és a Bad science-ről szólni, ugyis látom, Varga odáig van Goldacre Bad Science blogjáért. Az iparral szorosan érintkező élettudományok, mint az orvostudomány vagy a táplálkozástudomány, mára elveszítették hitelüket, mert jórészt az ipari érdekek határozzák meg az elméleteket és a kutatási eredményeket. Természetesen mindig vannak kivételek, ők azok, akiket idézni tudok könyvemben is. Mindig voltak és lesznek olyan becsületes kutatók, akiknek a tudományos igazság és a közösség érdeke a fontos, és mindig voltak és lesznek olyanok, akik a talmi sikerekért eladják a lelküket is. Én nem szándékozom a hivatalos tudomány képviselőivel vitatkozni, mert megtapasztaltam, hogy nem az érvek, hanem az érdekek döntenek. Depresszióipar könyvem óta az a célom, hogy az embereket informáljam arról, hogyan tévesztik meg őket, hogyan teszik beteggé őket. A Paleolit táplálkozás, és a Boldogtalanság és evolúció is e könyvek sorába tartoznak. Már fél év alatt nagyon sok embernek látványosan javult az egészsége a paleolit táplálkozástól. Nem nyitok muffinüzletet, nincs levédve a paleolit márkanév, örülök, ha minél több ember lát az egészséges életmódban akár üzleti fantáziát is. Mert ha jól csinálják, ez hasznos lesz nekünk embereknek. Vargának, ha még fiatal, van ideje megtanulni, melyik a jó oldal és melyik a rossz, és eldöntheti, hova áll. Annyi tiszteletet azonban tanulhatna, hogy ne űzzön gúnyt egy kétszeres Nobel díjasból, és Pusztai Árpádnak is jobban utánanézhetne, mielőtt botrányosnak meri nevezni kutatását. Pusztai a lektinkutatás világszerte elismert tekintélye volt, s a Rowett kutatóintézetben folytatott vizsgálatai során felfedezte, hogy az angolok által előállított génmódosított burgonya patkányoknál súlyos mérgezést okoz. Mikor ez kiderült, Pusztait és húsz fős kutatócsoportját azonnal elbocsájtották, őt meghurcolták. Pusztainak mégis sikerült eredményét a Lancetben publikálnia. A lektori folyamatban szokatlan módon hat kutató kértek fel, ebből öt egyetértett a publikációval, a kormánynak dolgozó hatodik kutató szavazott csak ellene. Vajon Varga hova szavazott volna? Mindesetre a vízimajom kérdés számára csak akkor lesz szalonképes, ha engedélyt kap a róla való gondolkodásra.

Varga végül bölcs tanáccsal búcsúzik: együnk ennivalót. Remek. A kérdés megint az, hogyan is definiáljuk az ennivalót. Vargának úgy tűnik ennivaló az, amit elé tesznek, meg tudja rágni és le tudja nyelni. Vannak, akik igényesebben definiálják ezt a fogalmat. Erre tettem én is kísérletet a paleolit táplálkozás könyvemben.

1, Alvergne A, Faurie C, Raymond M: Developmental plasticity of human reproductive development: effects of early family environment in modern-day France. Physiol Behav. 2008 Dec 15;95(5):625-32.

2, Armelagos, GJ; Harper, KN: Genomics at the Origins of Agriculture, Part Two Evol Anthropol, 2005, 14:109–121.

3, Braly, J; Hoggan, R: Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous to Your Health? Avery Trade, 2002.

4, Cordain, L: Cereal grains: humanity’s double-edged sword. In: Simopoulos, AP (ed): Evolutionary aspects of nutrition and health. Diet, exercise, genetics and chronic disease. World Rev Nutr Diet, Basel, Karger, 1999, 84, pp:19–73.

5, Eaton SB, Cordain L, Lindeberg S: Evolutionary health promotion: a consideration of common counterarguments. Prev Med. 2002 Feb;34(2):119-23

6, Gluckman PD, Hanson MA.Changing times: the evolution of puberty. Mol Cell Endocrinol. 2006 Jul 25;254-255:26-31.

7, Govindaraju, DR; Jorde, LB: Medically relevant variation in the human genome. In: Stearns, SC; Koella, JC (eds): Evolution in Health and Disease Second Edition. Oxford Univ Press, New York, 2008. pp:31-42.

8, Gustafsson, A; Lindenfors, P: Latitudinal patterns in human stature and sexual stature dimorphism Annals of Human Biology, January-February 2009; 36(1): 74-87.

9, Hart R: PCOS and infertility. Panminerva Med. 2008 Dec;50(4):305-14.

10, Holt, SHA; Brand Miller, JC; Petocz, P: An insulin index of foods: the insulin demand generate dby 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr, 1997, 66:l264-1276.

11, Jablonski NG, Chaplin G: The evolution of human skin coloration. J Hum Evol. 2000 Jul;39(1):57-106.

12, Janatuinen, EK; Kemppainen, TA; Pikkarainen, PH; Holm, KH; Kosma, VM; Uusitupa, MI; Mäki, M; Julkunen, RJ: Lack of cellular and humoral immunological responses to oats in adults with coeliac disease. Gut, 2000, 46(3):327-331.

13, Kuhn, T: A tudományos forradalmak szerkezete. Budapest, Gondolat, 1984.

14, Meiri, S; Dayan, T: On the validity of Bergmann’s rule. Journal of Biogeography, 2003, 30, 331–351.

15, Meloni, G. F., Dessole, S., Vargiu, N., Tomasi, PA., Musumeci, S. (1999): The prevalence of coeliac disease in infertility. Hum Reprod., 14 (11): 2759.2761.

16, Rubio-Tapia A, Kyle RA, Kaplan EL, Johnson DR, Page W, Erdtmann F, Brantner TL, Kim WR, Phelps TK, Lahr BD, Zinsmeister AR, Melton LJ 3rd, Murray JA.Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease. Gastroenterology. 2009 Jul;137(1):88-93.

17, Szendi G: A női funkcionális meddőség evolúciós értelmezése. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 2007, 8(1):5-48.

18, Vergnaud AC, Norat T, Romaguera D, Mouw T, et al: Meat consumption and prospective weight change in participants of the EPIC-PANACEA study. Am J Clin Nutr. 2010 Aug;92(2):398-407.



Forrás : http://szendigabor.freeblog.hu/

A cukorbetegség gyógyítható?

Hát persze!

A cukorbetegség gyógyítható, csak ezt senkinek nem érdeke közölni a betegekkel. Sokkal egyszerűbb a megszokott kezeléseket ajánlani, és ezzel élethossziglan konzerválni az anyagcserezavart. Most úgy tűnik, a hivatalos orvoslásban is megjelennek gyenge hangocskák, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy amit krónikus, gyógyíthatatlan betegségnek kezelnek, az valójában egy gyorsan megszüntethető anyagcserezavar csupán.

2011. június 29., szerda


Cui prodest?

Az orvostársadalom rosszkedve ismeretes. Minthogy változatlanul hiányzik az össztársadalmi - parlamenti ciklusokon átívelő, a pártpolitikától független - közmegegyezés a betegellátó rendszer szerkezetéről és finanszírozásáról, egyelőre megoldás sem sejlik fel a láthatáron. A nyugat-európai ráfordítások ötödéből-tizedéből mindenkinek magas színvonalú betegellátás nem nyújtható. Ebben a rendszerben nem érzi jól magát a beteg, de az egészségügyben dolgozó, az orvos sem. Melyek rosszkedvünk okai?

A hiánygazdálkodás, amelyet a szűkös finanszírozás kényszerít az egészségügyi szolgáltatókra (kórházak, rendelők), egyre gyakrabban súlyos szakmai-etikai konfliktust okoz az orvosoknak. Tevékenységüket legjobb orvosi meggyőződésük ellenére folyamatosan a gazdasági megszorítások kényszere határozza meg. A diagnosztikában, a gyógyszerelésben, a kórházi ápolási napok számában stb. Az orvos arra kényszerül, hogy elsődlegesen a finanszírozási viszonyokat vegye figyelembe - akár a betegek érdekei ellenében is. Olyan vizsgálatokat végezzen el, amelyek "nyereségesek" (ezek általában valamilyen egészségügyi for-profit szolgáltatóvállalkozások profitját is tartalmazó, úgynevezett mazsolák). És ne végezzen veszteséges vizsgálatokat, kezeléseket. Megfelelő-kielégítő finanszírozás és megfelelő-hatékony ellenőrzés hiányában a beteg megfelelő kezelése kizárólag az orvosok lelkiismeretén múlik. Gyakorta az intézmény gazdasági érdekei ellenére. Tudom, hogy ezen soraim súlyos kérdéseket kétségeket ébreszthetnek az olvasóban. De erről egyszer már beszélni kell. A betegek érdekében. Még ha arról nem is világosítjuk fel betegeinket, hogy aktuális betegségük gyógyítására - boldogabb országokban, megfelelőbb finanszírozás esetén - mit nyújthatna a modern orvostudomány. Bár, talán itt kezdődne a betegjogok igazi érvényesítése. Nem deríti jókedvre az orvosokat az európai munkajogi szabályozásnak ellentmondó - európai nézőpontból törvénytelen - túlmunkára kötelezettségük sem. Különösen akkor nem, ha a politikusok álságosan és inadekvátan a hippokratészi esküre hivatkoznak. Nem esik jól az sem, hogy világos társadalmi közmegegyezés hiányában - kinek mikor mi jár és mennyiért - a betegellátó rendszer minden bajáért (túlzsúfoltság, várakozás, eldugult WC, sovány koszt, elmaradt vizsgálat, korai kórházi elbocsátás stb.) a frontvonalban dolgozó egészségügyi munkavállalók viszik el a balhét. A beteg nem a politikusokkal, a döntéshozókkal, de még csak nem is a menedzsmenttel, hanem a nemegyszer elégedetlen nővérrel, asszisztenssel és az olykor fáradt orvossal találkozik. Nem növeli jókedvünket az sem, hogy az orvosjövedelmek - a 2002-es átlagban 50 százalékos béremelés után is - elmaradnak a joggal elvárhatótól. Félreértések elkerülése végett: az orvosok - és képviseletükben a MOK - nem európai, hanem az európai bérarányoknak megfelelő jövedelmet szeretne. Ez kifejezhető a GDP százalékában, a jövedelmi ranglétrán elfoglalt helyezésben vagy a minimálbér százalékában is. Mindegy. Tudom, hogy e jogos igény társadalmi elfogadtatását a jelenlegi szégyenletes, alapvetően az alulfinanszírozásból eredő hálapénzrendszer megnehezíti. Sajnos.

A bűnbakszerep sem vigasztaló. Minthogy a betegellátás hiányosságai, az ellátási színvonal érzékelhető csökkenése társadalmi feszültséget okoz és az aktuálisan kormányzó politikai pártok népszerűségét veszélyezteti, a mindenkori kormányzatok újra és újra pótcselekvések mellett bűnbakkeresésbe is fognak. Mi vagyunk minden baj okozói. Lusták, pazarlók, pénzéhesek, durvák és lelkiismeretlenek vagyunk. Ezt a hangulatot a bulvársajtó mellett a média mindenkori elkormánypártosodott része is erősíti. Félreértések elkerülése végett: a tudatlan, a lelkiismeretlen orvos nem érdemel védelmet. A lusta sem. A hálapénzre ráhajtó sem. De az egészségügy veszélyes üzem jellegéből fakadó, a legjobb szakmai tudás és lelkiismeretes betegellátás mellett is bekövetkező károsodások, halálesetek sokszor az ártatlanság vélelmét is nélkülöző médiatálalása megrendíti az orvos-beteg bizalmi viszonyt. És kedvünket is rontja. "Az egészségügy katasztrofális helyzetének egyre rosszabbá válásáért valóban felelős mindenkori politikai vezetés felelősségének felvállalása és felelősségre vonása helyett ma már szinte naponta az egészségügyi dolgozók jól megszervezett médialejáratásának vagyunk tanúi és elszenvedői." (Részlet az orvosok, gyógyszerészek önvédelmi, a hivatás lejáratása ellen alakult internetes "virtuális" szellemi közösség egyik nyilatkozatából.)

A lejárató kampányok a pálya vonzerejét tovább csökkentik, a jobb megélhetésre vágyó kollégák eláramlását növelik. Igaz, az amúgy sem túl harcias orvostársadalom ellenállását meggyengítve besegítenek az aktuális reformálók terveinek megvalósulásához (talán ez is a céljuk), de végső soron a betegellátás kárára vannak. Cui prodest? A betegellátás szolgálatból fokozatosan szolgáltatássá vált. Ezt nehezen szokják a betegek. De nehezen szokják az orvosok is. Ez a folyamat hatott az orvosi közgondolkodásra. Ha ugyanis szolgáltatás, akkor annak pontos ára van. A szolgáltatást végző orvos munkavállalónak pedig nemcsak megfelelő munkabér jár(na), hanem munkavállalói jogai is vannak. A munkavállalói öntudat megerősödésével az orvosok, ha bátortalanul is ("ütött gyermekként csendesen morogva"), de szóvá teszik, ha túldolgoztatják, az egyre kifejezettebb munkaerőhiány miatt törvénytelenül túlügyeltetik őket. Hol vannak már azok a nem ironikusan, hanem valóban szép idők, amikor még természetes volt, hogy a kórházi orvos vasárnap is megnézte súlyos betegét! És nem a paraszolvenciáért. Hanem azért, mert nem szolgáltatott, hanem hivatása jegyében szolgált.

Vannak még ilyen orvosok a pályán. De a társadalmi közgondolkodás változása, a piac híveinek ügybuzgósága folytán egyre kevesebben. Ezt a folyamatot nem az orvosok kezdték. De ne csodálkozzon senki, ha szóvá teszik a munkavállalói jogok súlyos megsértését, és ha ráébrednek, hogy "a munkásnak nem több a bére, mint amit maga kicsikart". És azon sem, ha a tőke-szolgáltatás-árumunkaerő szabad áramlása elvén olykor itt hagyják ezt az egészet. Állandó a feszültség az orvoskar és az egészségpolitika között. Az orvosok, tudásuk és hivatástudatuk miatt, a betegellátás minőségét általában sokkal fontosabbnak tartják, mint annak megfizethetőségét. Ezért gyakorta kárhoztatják a megszorításokról döntő politikusokat. Sőt, nem átállanak a betegek érdekeire hivatkozni. (Óh, minő demagógia!) A közügyekért magát felelősnek érző igazi értelmiségi orvos szükségszerűen vitázik a mindenkori egészségpolitikával. Nem azért, mert az "ellenzék uszályában" üldögél. (Hasonló badarságot eddig minden rendszerváltozást követő kormányzatunk mondogatott.) A politika és az orvoskar közötti feszültség természetes. Mindenütt a fejlett világban. Ezen nem háborogni kell, hanem megérteni.

A feszültséget a buta kormányok szítják, a bölcsebbek csendesítik. Ideje lenne kimondani, hogy a mai magyar betegellátás bajainak nem a Nyugat-Európában általános megbecsülésnek örvendő magyar orvosok az okozói. Ekkora mennyiségű és ilyen minőségű ellátást nyújtani az itt és most rendelkezésre álló forrásokból nem lehet. Ezt egyébként mindenki, a kormány is és az ellenzék is tudja. Az ellátók hivatástudatból-megszokásból-tehetetlenségből fakadó munkája mára már elégtelenné vált a mennyiség és a minőség fenntartására. És a helyzet folyamatosan romlik. A király meztelen. Mi pedig rosszkedvűek vagyunk."

( dr.Szilvási István )


A fülzúgás és a szédülés neurológiai

vonatkozásai

(Összeállította: Dr.Vámosi B.)

Typusosan határterülei kérdések, amelyek természetesen feltételezik a fül-orr-gégészekkel való szoros együttműködést.

A cochleovestibularis rendszer 3 fő kórjele:

¨ fülzúgás

¨ halláscsökkenés, illetve hallásvesztés

¨ systemás szédülés

Fülzúgás

A fülzúgás (tinnitus) két nagy csoportba osztható, lehet objectiv és subjectiv.

a.) Objectiv tinnitus: ritka jelenség, a zúgást a vizsgáló is hallja!

· Megnövekedett, felgyorsult, turbulens véráramlás

— fistula carotideo-cavernosa

— arterio-venosus malformatiók

— erősen vascularisált tumorok (pl. glomus tumor)

— a carotis és aorta stenosisok, v.mint az aorta aneurysmák egyes esetei

— a sinus sigmoideus és a v. jugularis interna asymmetricus tágulatai

— tensio-kiugrás, hyperthyreosis

· Az intrcranialis nyomásfokozódás bizonyos esetei (a Valsalva kísérlet vagy a

v. jugularis compressiója megszünteti! Ha az ilyen eset therapia-resistens,

elvégezhető a v. jugularis interna féloldali lekötése)

· Rhythmicus mozgás a lágyszájpadban, az Eustach-kürtben vagy a temporo-mandibularis izületben (pl. nystagmus veli palatini, parkinsonos állkapocs-mozgások, stb.).

b.) Subjectiv tinnitus: csak a beteg hallja, a vizsgáló nem. Hallászavarral járó és nem járó formáit szokás megkülönböztetni.

· Subjectiv idiopathiás tinnitus: banális időskori, izolált tünet (finom, micro-demyeli­ni­satiós laesio bárhol a hallópálya mentén, a rostok között ephapticus synapsisok)

· Otosclerosis

· Pulsus-hang a fülre való ráfekvéskor

· Zajterhelés okozta cochlearis károsodás utáni állapot

· Toxicus vagy infectiosus hatások

· Acusticus neurinoma vagy egyéb kisagy-hídszögleti folyamat.

Kezelés: Az objectiv tinnitust elsősorban a kiváltó oknak megfelelően kell kezelni. Ha otosclerosis az ok, műtét után 30-50%-ban szűnik meg a fülzúgás. A cochlea vascularis károsodásában infusiós dextran vagy pentoxiphyllin (Trental®) adható. Heveny zajártalom után állítólag jó hatású a 3 hónapon át adott 3x8 mg beta­­histin (Betaserc®). Az ototoxicus gysz-eket (ld. később!) feltétlenül el kell hagyni. A hallászavarral nem kísért subjectiv tinnitusok kezelése igen nehéz, hálátlan feladat. Az eredménytelenség miatt gyakori a depressiós reactio. A fülzúgást többnyire a n. acusti­cus átmetszése sem befolyásolja. Sok beteg számára megkönnyebbülést eredményez viszont a fülzúgás külső forrásból (pl. rádió, megfelelően beállított hallókészülék vagy spec. zaj-generátor) származó zaj által történő "maszkírozása". Hasznos lehet a megfelelő szakember által végzett psychotherapia is. A gyógyszeres therapiát illetően, a nagy adagú lidocainnal végzett infusiós kezelés — noha többnyire átmeneti enyhülést hoz — a súlyos mellékhatások veszélye miatt nem ajánlható. Esetenként kedvező eredmény fordul elő carbamazepin (Tegretol®), cinnarizin (Stugeron®), clonazepam (Rivotril®), fluna­rizin (Sibeliun®), nicotinsav, meclofenoxat (Helfergin®), sulpirid (Dogmatil®), pent­oxi­phyllin (Trental®) valamint A-vitamin kezelés mellett is.

Hyp- vagy anacusis

Vezetéses hypacusis: a külső vagy a középfül betegsége; hangvilla lelete jellegzetes.

A beteg norm. hangerővel vagy halkan beszél.

Sensorineuralis halláscsökkenés: megfelelő módszerekkel a cochleát károsító, a

n. acusticust érintő és centralis typusai különböztethetők meg.

A beteg hangosan beszél, mert a saját hangját is gyengén hallja.

A belsőfül vérellátásának vázlatából kiolvasható, hogy az a. laby-

rinthinek a közös r. vestibulocochlearison kívül külön r. cochlea-

risa és r. vestibularisa is van. Anatómiailag adott tehát a lehető­ség, hogy a hallás és az egyensúlyozás apparátusa — noha együt­tes vascularis laesiójuk gyakoribb — adott esetben külön-külön szenvedjen el károsodást..

Ábra 1

A hirtelen hallásvesztés gyakoribb okai:

· Fertőzés (mumps, herpes zoster, stb.), ototoxicitas.

· Apoplexia cochleae (vasc. laesio az a. labyrinthi területében) (1. ábra).

· A fenestra ovalis vagy ro­tun­da szakadása (barotra­uma, extrém erőlködés, stb.)

· A pyramis csont haránttörése (fractura baseos cranii).

· Sclerosis multiplex.

A lassan fokozódó hallásvesztés gyakoribb okai:

· A koponyaalap és a kisagy-hidszöglet tumorai (pl. acusticus tu., glomus tu., stb.)

· Ostitis deformans (Paget kór)

· Basalis impressio

· Meningitis tuberculosa és luetica

· Örökletes anyagcsere betegségek (Refsum disease, Niemann-Pick kór, stb.)

· Rendszerbetegségek (Friedreich kór, stb).

· Cogan syndr. (vasculitis necrotisans, immuncomplex depositumok; octavus laesio, keratitis interstitialis).

SZÉDÜLÉS

Szédülés-élmény keletkezik, ha a vestibularis, valamint a proprioceptiv és az opticus input nem összehangolt, hanem egymásnak ellentmondó információkat szállít. - A három közül egy rendszer kiesése bizonyos idő után kompenzálódik.

A szédülés (dizziness)[1] formái:

I. Vertigo - vestibularis funkció-zavarból származó systemás mozgás-élmény (t.képpen mozgás-hallucinatio): forgás- vagy dőlés-érzés, ami minden helyzetben megvan, a fejmozgás súlyosbítja. Nystagmus, hányás, verejtékezés, bra­dycardia, hypotensio, sápadtság kísérheti. Székhelye a peripheriás vesti­bularis ap­parátus vagy a vestibularis magvidék és összeköttetései.

II. Diffúz szédülés (dysequilibrium, light-headedness) Általános egyensúly-bizonyta­lan­ság, állási és járási nehézség, lebegés-érzés, a közelgő ájulás érzése. Esetenként nehezen különíthtő el a prae-syncopétól, de a tudatvesztés nem jellemző. Mechanismusa nem egységes: vestib. hatások mellett az agy elégtelen vér-, oxigén- vagy glucose-ellátása is szerepet játszhat.

III. Atypusos (psychogén) szédülések - nem illeszkednek az előző csoportokba. A szédülést verificáló tünetek (nystagmus, Romberg pozitivitás, stb.) hiányoznak, a beteget psychés zavarok jellemzik, különös tekintettel az anxio­sitásra és a hyper­ventilatio hajlamra.

Elkülönítendő állapotok

Praecollapsus (és egyéb, incomplet syncope formák): sápadtság, verejtékezés, gyen­ge­ség, nyomás a gyomorszájban, látás-elsötétülés (obscuratio), a lábak megroggyanása; a lefekvés azonnali megkönnyebbülést okoz. Kiemelkedő jelentősége van az alkalmi hypo­tensiónak.

Motoros incoordinatio: kisagyi vagy proprioceptiv működési zavarok következtében egyensúly-bizonytalanság jelentkezhet, amit gyakori megfogalmazás szerint "a lábaiban érez" a beteg, "nem a feje szédül". Vegetativ tünetek nem kísérik.

Complex partialis (psychomotoros) epilepsiás rohamok: hirtelen desorientatio, memória-kiesés, a realitás-érzés megszűnése, incoordinált mozgási automatismusok, ora­lis automatismusok. Vannak olyan complex partialis rohamok is, amelyek legelső tünete az igen heves, rövid forgó szédülés ("vestibularis epilepsia"). Ezek természetesen anti­epilepticummal (carbamazepinnel) kezelendők.

Néhány speciális vizsgáló módszer szédülésben

A neurológiai statusból legfontosabbak az u.n. törzs-ataxiát vizsgáló tesztek (és ezek nehezített formái): a Romberg próba, a vakjárás és a Bárány próba.

A spontán nystagmus jelenlétének vagy hiányának, peripheriás vagy centralis eredetének (ld. lentebb!)megállapítása.

A vizsgálóágyon ülő beteget hirtelen fekvő helyzetbe hozzuk, miközben a

feje — amint az a kép kinagyított részletén is jól megfigyelhető — oldalra fordított és lógó helyzetbe kerül.

Ábra 2

Nystagmus provokálás hirtelen fejfordítás vagy fejrázás segítségével.

Pozicionális tesztelés: hirtelen oldalfekvés lógó fejtartással (ld. a 2. ábrát - a paroxysma­lis positionalis nystag­mus kimutatására).

Vestibularis ingerlés (vagyis kiváltott nys­tag­­mus előidézése, hogy annak physi­olo­gi­ás vagy pathologiás jel­legét elemezhessük):

- forgatással (egyszerre mk. oldalt vizsgáljuk; physi­o­­­­lo­­gi­á­san a reakció intenzitása mindkét forgási irányban azonos, pathologiásan különböző);

- kalóriásan (a két oldal reakciója külön-külön vizsgálható);

- galvánosan (főleg kalóriás ingerelhetetlenség esetén fontos, mert ha ilyenkor a galvános ingerelhetőség megtartott, akkor csak a vestib. végkészülék károsodott, ha pedig az is hiányzik, akkor a receptorokon kívül a ganglion és/vagy az idegtörzs is sérült).

Az elektronystagmographia lehetővé teszi a nystagmus és az egyéb, kísérő paraméterek pontos regisztrálását és quantitativ elemzését.

Fistula teszt: a perilymphaticus fistula kimutatására.

A hallórendszer vizsgálata (mivel a szomszédság miatt nem ritka az együttes károsodás):

- A hangvilla próbák (Weber és Rinné) segítségével eldönthető, hogy középfül eredetű vezetéses (conductiv) vagy idegeredetű (perceptiós vagy sensori-neuralis) halláscsökkenésről van-e szó.

- Audiometriával még pontosabb, quantitativ információk nyerhetők.

Táblázat 1

ANTIVERTIGINOSA

Hatóanyag

Dosis

Melllékhatások

Antihistaminica:

¨ Dimenhydrinat

(Daedalon®)

¨ Promethazin

(Pipolphen®)

¨ Meclizin

(Bonamine®)

¨ Flunarizin

(Sibelium®)

¨ Cinnarizin

(Stugeron®)

¨ Betahistin

(Betaserc®)

tbl(50mg) 4-6 h kúp(100mg) 1-2x

tbl(25mg) 1-3x

kúp(25mg) 1-3x

tbl(25mg) 2x

kúp(50mg) 1x

caps(5mg) 1-2x

tabl(10mg) 1-2x

tbl(25mg) 1-3x

tbl(8mg) 3x

tbl(16mg) 2-3x

Sedáltság

Szájszárazság, elmosódott látás, GI zavarok

Ellenjav.: prostata adenoma, glaucoma

Sedáltság, extrapyr.

és bőrtünetek

Ellenjav.: parkinson,

depressio, grav. I

CNS és GI tünetek

Ellenjav.: parkinson,

depressio, grav. I

GI és allergiás tünetek




Anticholinergica

¨ Scopolamin

(Scopoderm® TTS)

Antidopaminergica

¨ Thiethylperazin

(Torecan®)

¨ Droperidol

(Droperidol®)

Transderm. 0.5mg

4-6 h-ként

drg(6.5mg) 1-3x

kúp(6.5mg) 1-3x

inj(6.5mg) 1-3x

Megelőzés: 1x

inj(25mg -10ml)

5-20mg im., iv.

Szájszárazság, bőrvörösség, accommodatiós zavar, tachycardia

vizelési zavar.

Ellenjav.: prostata adenoma,glaucoma, tachyarrhythmia

zavartság

Sedáltság, szájszárazság, dyskinesia, parkinsonoid sy., keringés-labilitás Ellenjav.: előzetes szívizom károsodás

GI = gastrointestinalis

- Az agytörzsi acus­ticus kiváltott válasz (brain stem acoustic evoked potential = BAEP) megmutathatja az agytörzsi laesio pontos helyét.

Az orthostaticus hypotensio kimutatására szolgáló Schel­long teszt: legalább 10 perces fekvés után vérnyomásmérés fek­vő helyzetben, majd újabb mérés hirtelen felállás után. A második mérés systolés értéke — 20-30 sec-ig tartó kompenzálás után — physiologiá­san kissé magasabb az elsőnél. Kóros, ha másodszorra nem emelkedés, hanem 10-20 Hgmm-es csökkenés jelentkezik. Ha pedig a csökkenés ³ 25 Hgmm-nél, akkor az már egyértelműen patho­logiás lelet, és a beteg a "Schellong pozitív" minősítést kapja. Ez különösen autonom neuropathi­ában (senium, diabe­tes, Shy-Drager syn­droma, stb.) jellemző. Ha­son­lóan kó­ros, ha a hypotensiót kom­penzáló pulsus-szaporulat 15/min-nál nagyobb. Az orthostaticus vérnyo­más- és pulsus-reak­ciók vizsgálatára különösen alkalmas eszköz a billenő asztal (tilting table).

Syncope-gyanú esetén végzendő további vizsgálatok:

¨ Terheléses EKG, Holter monitorozás, echocardiographia

¨ Valsalva manőver (zárt glottis mellett kilégzés erőltetése, közben nyelés): nincs-e túlzott bradycardia és/vagy vérnyomásesés?

¨ Carotis compressiós teszt: a carotis sinus syndroma felismerésére (lehetőleg EKG és EEG ellenőrzés mellett, massage nélkül comprimálni, nehogy az esetleges carotis plaque-ról embolust válasszunk le!).

Atypusos szédülés esetén, pánik syndroma, stb. gyanújában:

¨ 3 perces hyperventilatio (provokálhatja a tüneteket)

¨ psychiátriai ill. psychológiai vizsgálatok

Táblázat 2

A peripheriás functio-zavarok centra­lis vestibularis compensatióját állat­kísérletben befolyásoló agensek:

A compensatiót lassítják:

Alcohol

Phenobarbital

Chlorpromazin

Diazepam

ACTH-antagonisták

A compensatiót gyorsítják

Coffein

Amphetamin

ACTH

(Gangliosidok)

Thyreotrop releasing hormon

Gingko biloba

Decompensatiót okoznak:

Cholinergicumok,

Cholinaestherase gátlók

Adrenergicumok

GABA-agonisták

Alcohol

Hypercompensatiót okoznak:

Anticholinergicumok

Alpha-adrenerg blockolók

GABA-gátlók

A szédülés és a kísérő tünetek kezeléséről általában

A változatos aetiologiának megfelelően phar­makotherapia, mozgás-therapia, psy­cho­therapia, és ritkán, ope­rativ kezelés jön szóba. Világszerte általános tapasztalat, hogy szédülésben a gyógyszeres kezelés lehetőségeit túl-, a mozgás-therapiáét pedig alábecsülik. Tudnunk kell, hogy az u.n. anti­vertiginosus szerek (ld. az 1. táblázatot!) — amelyek egyúttal antiemeticus hatásúak is — chroni­cus kezelésre nem alkalmasak. Tartós adagolásuk nemcsak felesleges, hanem esetenként egyenesen késlelteti a cent­ralis vesti­bularis compensatio (ld. lentebb!) kialakulását. Biz­tosan megalapozott indica­tiójuk 3 esetben van:

1.) heves vegetativ tünetekkel társuló, acut peripheriás, labyrinthus kiesésben,

2.) hányással kísért acut centralis (agy­tör­- zsi) vestibularis laesióban,

3.) és végül — arra hajlamos egyéneknél — a kinetosis megelőzésében és kezelésében.

Ha az émelygés megszűnik, adagolásukat abba kell hagyni!

A féloldali, acut peripheriás labyrinthus kiesést egy centralis vestibularis com­­pensatiós folyamat reparálja. Kezdetben a heveny tónus-egyenlőtlenség mérséklése érdekében a vestibulocerebellum intenzíven gátolja a vestibularis magvak neuronjainak spontán aktivitását, csökkenti azok érzékenységét. A heteken át folyó, tulajdonképpeni reparatio mechanismusának fontos eleme egyrészt a kétoldali vestibularis magrendszert összekötő, commisuralis rostokon át történő újra-szabályozás, másrészt pedig a II. typusú nuclearis vestibularis neuronok collateralisainak kisarjadása, aminek az I. ty­pusú neuronok desinhibitiója lesz a végső következménye, miközben a labyrinth impul­susok féloldalisága ellenére a kiegyensúlyozódás fokozatosan végbemegy.. Ezen folyamatok közben a vermis alsó fele túlnyomóan a vestibulo-spinalis, az archicerebellaris flocculus, uvula és nodulus pedig túlnyomóan a vestibulo-ocularis újra-alkalmazko­dás­ban tölt be fontos szerepet. A vestibularis compensatiót állatkisérletben befolyásoló kü­lönféle hatóanyagok felsorolása a 2. táblázatban látható.

A féloldali vestibularis kiesés centralis ellen-regulatióját döntően befolyásolhatja és gyorsíthatja az adaequat vestibularis tréning (Cawthorne, 1944). A következő gyakorlatok ajánlhatók:

· Az akaratlagos szemmozgások és a fixálás gyakorlása a megzavart tekintés-stabilizáció javítása céljából.

· Fixálás fejmozgás közben, a vestibulo-ocularis reflex (VOR) újra-hitelesítésére.

· Egyensúlyozási és célzó mozgások, valamint járás-gyakorlatok a vestibulo-spinalis tartási regulatio és a célzó motorika javítása céljából.

I. Túlnyomóan vestibularis eredetű

szédülések

Származhatnak (I/a.) peripheriás vagy (I/b.) centralis vestibularis laesióból.

A peripheriás vestibularis károsodás jellemzői:

· harmonikus vestibularis tünetegyüttes (a nystagmus lassú komponense, valamint a dőlés és a félremutatás iránya egybeesik)

· heves szédülés-élmény, kifejezett vegetativ tünetek

· gyakori az egyidejű halláskárosodás

· más kísérő neurol. tünet viszont nincs

A centralis vestibularis károsodás jellemzői:

· a harmonikus jelleg nem kötelező, többnyire nincs is meg

· a szédülés-élmény és a vegetativ tünetek enyhék v. hiányoznak

· gyakran társulnak egyéb agytörzsi (nuclearis agyideg-, hosszúpálya és cerebellaris) kísérő tünetek.

I/a.) A peripheriás vestibularis vertigo gyakoribb formái

1. Ménière syndroma

A kórképben a n. acusticus és a n. vestibularis kórjelei egyaránt megtalálhatók.

Egyrészről vissza-visszatérő, néhány órás attackok formájában jelentkezik, amelyeket acutan kialakuló fülzúgás és halláscsökkenés, valamint heves vegetativ tünetekkel, fő

Ábra 3

Táblázat 3

A fontosabb vestibularis vertigók felosztása

a rohamok tartama és aszerint, hogy hallászavar kíséri-e őket

A typusos szédüléses roham időtartama

Hallászavar van

Hallászavar nincs

Másodpercek

Perilymphaticus fistula

Helyzetváltoztatás által előidézett szédülés (cupulolithiasis), verteb-robasilaris insufficientia, cervicalis vertigo

Órák

Endolymphaticus hydrops (Ménière syndroma), syphilis

Recurráló vestibulopathiák,

vestibularis migraine

Napok

Labyrinthitis,

labyrinthus commotio

Neuronitis vestibularis

Hónapok, esetleg évek

Acusticus neurinoma, a kisagy-híd­szöglet más tumorai és egyéb laesiói, ototoxicitas

Sclerosis multilplex, cerebellaris degeneratiók

leg hányással kísért forgó szédülés jellemez, másrészről chronicus tünetként folyama-

tosan progrediáló hypacusis és sokszor személyiségváltozás (a süketeknél gyakori gyanakvás, paranoiditas) is társul hozzá.

A roham bevezető tünetei: nyomásérzés a fülben, a hangok eltorzulása, zajérzékenység. A vestibularis ingerelhetőség roham alatt fokozott, utána átmenetileg kiesik. A nagyothallás csak lassan fokozódik, de sajnos az alacsony (beszéd-) frequenti­ákon kezdődik, ezért relative hamar problémát okoz. A hal­lásvesztés cochlearis typusú, az u.n. recruitment jelenség pozitiv. A tünetek kezdetben féloldaliak, de később 10-30%-ban kétoldalivá válnak, és teljes süketséget okozhatnak.

A pathogenesis lényeges eleme az endolympha mennyiségének acut megnövekedése, a hártyás labyrinth hydropsa (analógia: a glaucoma és a hydrocephalus hypersecretori­us). A tüneteket a sóterhelés súlyosbítja, a sószegény diéta és (főként a carboanhydrase gátló acetazolamiddal végzett) diuretikus kezelés javítja.

Kezelés: az intervallumban nikotin és alkohol tilalom, sószegény diéta, Betaserc; roham alatt antiemeticumok, diazepam. Therapia-resistens esetekben vestibulotoxicus anyag (pl. gentamycin) intratympanalis befecskendezése, ha pedig már súlyos halláscsökkenés is fennáll, akkor a vestibularis ideg vagy a labyrinth műtéti destructiója is szóbajön.

2. Neuronitis vestibularis

Kizárólag a n. vestibularis bántalma, a n. cochlearist nem érinti.

A második leggyakoribb vestibularis szédülési forma, előfordulása a 6. évtizedben tetőzik. Hevenyen kezdődő, harmonikus (tehát peripheriás) vestibularis tünetegyüttes, amely igen súlyos vegetativ symptomákkal jár. A fejmozgás a forgó szédülést és a hányást kifejezetten fokozza, ezért a beteg eleinte igen elesett, ágyhoz kötött, nyomorúságos állapotban van, esetenként akár halálfélelem is gyötri. A javulás az említett vesti­bu­laris compensatio révén néhány nap, esetleg 1-2 hét alatt következik be. A kórkép egyértelműen benig­nus, de recidiva lehetséges, amit lázas állapot, virus infectio, esetenként alkohol fogyasztás, stb., idézhet elő.

A kalóriás ingerelhetőség az érintett oldalon csökken v. kiesik, a hallás ép.

Igen ritkán előfordulnak olyan labyrinthitisek is, amelyek a neuronitis vestibularishoz hasonlítanak, de a cochlearis apparátus, a hallás is érintve van.

Aetiologia: nem kellően tisztázott. Mindenesetre gyakori az előrement virus infectio (direkt vagy parainfectiosus immunologiai genesis?), és a labyrinth microcirculatiós zavara is valószínű.

Kezelés:

· Az 1-3. napon antiemeticumok, ágynyugalom, a fejmozgások kerülése.

· A 4. naptól a gysz-ek csökkentése majd elhagyása, fekvő majd ülő helyzetben fixatiós és tekintés-stabilizáló gyakorlatok, olvasás, ülő helyzetben támasz nélkül egyensúlyozás.

· Az 5-7. naptól a statikus stabilizáció gyakorlása négykézlábas, térdenálló, majd álló helyzetben, fixálás fejmozgások közben, stabilizáció járás közben.

· A 2. héttől egyre nehezedő stabilizációs gyakorlatok. Hintaszékben, körhintán való gyakorlás.

3. Benignus positionalis paroxysmalis vertigo

A vestibularis eredetű szédülések között a leggyakoribb. Hányingerrel kísért rövid szédülési rohamok jellemzik, amelyeket mindig meghatározott fej-helyzet, meghatározott mozgás (pl. megfordulás az ágyban, felülés, fejfordítás jobbra v. balra, stb.) provokál.

A vertigo tartama rendszerint csak 2-5 sec, de 30 sec.-nál mindig rövidebb. Ismétlésre az intenzitás csökken, majd kialszik. A nystagmus rotatoros és felfelé ütő is lehet, a kiváltó mozdulathoz képest ellenkező irányú mozgásra iránya megfordul.

A kalóriás ingerelhetőség normális.

A tünetcsoport enyhe fejtraumát vagy neuronitis vestibularist követően is megjelenhet. A 6-7. évtizedben a leggyakoribb.

Oka az otolith[2] rendszer féloldali zavara, az otoconia: az utriculusból trauma következtében vagy spontán módon levált kicsiny mészkristályok kerülnek valamelyik — leggyakrabban a hátsó — ívjáratba, a cupula szőreire. Ettől kezdve bizonyos, meghatározott irányú fejmozgások kóros ingerületi állapotot idéznek elő (mivel az otolithek fajsúlya nagyobb, mint az endolympháé és a cupula szőröké, szöggyorsulás közben tehetetlenségüknél fogva elmozdulnak és pathológiás ingerületet generálnak).

Kezelés: pozició tréning, ami az otolitheknek a félkörös ívjáratból való eltávolítását —és egyesek szerint széttördelését — célozza. Ágyon ülve hirtelen oldalfekvés jobbra, miközben a fej a tarkó jobboldalán nyugszik; 30 mp nyugalom, majd hirtelen ugyanez a mozgássor balra. A gyakorlatot egy szériában legalább 5x, és naponta 5-10 szériában, 2-3 héten át kell végezni. Az eredménytelen kezelés < 1%.Gyógyszer nem szükséges!

Ne feledjük: vannak centralis vestibularis eredetű pozicionalis vertigo- és nystagmus-formák is, amelyek korántsem mind benignusak!

4. Kinetosis ("tengeri betegség", motion sickness)

Physiológiás inger-szédülés, amit járműben való utazás (autózás, hajózás, repülés, űrutazás, stb.) vált ki. Keletkezésében lényeges szerepet tulajdonítanak a visualis és a vestibu­laris input ellentmondó információinak. Ez például akkor jöhet létre, ha valaki a mozgó autóban olvas, vagy a himbálódzó hajón zárt kabinban tartózkodik. Ilyenkor a látási benyomások azt sugallják, hogy nincs mozgás, aminek a vestibularis és a soma­to­senso­ros érzések élénken ellentmondanak. Ennek következménye kínzó vertigo lesz, amihez profúz verejtékezés, émelygés és hányás társul.

Kezelés: antiemeticumok (pl. Daedalon®, Torecan® vagy transdermalis scopolamin tapasz; az utóbbit időseknek ne adjuk, mert psychoticus reactiót válthat ki!). A visualis controll lehető megtartása, a fej fixálása (hogy a járulékos gyorsulásokat kiküszöböljük), fekvés a mozgás irányába eső hossztengellyel. Megelőzésre: szoktatás, "vestibula­ris tréning".

5. Perilymphaticus fistula

A fenestra rotunda membránjának szakadása okozza, és — vertigóval vagy esetleg anélkül — hirtelen halláscsökkenés kíséri. Erőlködés, barotrauma, búvár-merülés, stb. idézheti elő. Praedisponál az előzetes stapedectomia.

Kezelés: 2-3 hetes ágynyugalom, a hasprés működtetésének elkerülése (laxansok, köhögéscsillapítók). Rendszerint spontán gyógyul, de esetenként sebészi korrekció is szükségessé válhat.

6. Traumás szédülés

Koponya- és nyaki gerinc-sérülés, valamint barotrauma után az egyik leggyakoribb panasz a szédülés, aminek az aetiológiája sokszor kevert, mert a peripheriás vestibularis laesio mellett gyakran van centralis és psychogén komponense is.

Oka lehet

· a vestibularis strukturák agytörzsi contusiója (ami sokak szerint enyhébb, úgynevezett labyrinth commotiós formában is gyakori),

· koponyaalapi pyramis-csonttörés a nervus acusticus és vestibularis laesiójával, vagy

· a traumás otoconia; ez utóbbi valószínüleg a leggyakoribb; ,

· számításba veendők továbbá a posttraumás phobiák és a járadék neurosisok is.

Gyakori, hogy a döntően organicus meghatározottságú traumás kórképek sem vertigó­val, hanem járás- és mozgás-bizonytalan­sággal, valamint oscillopsiával[3] járnak. A ves­ti­bularis kiesések a centralis vestibularis compensatio következtében általában napok-hetek alatt javulnak. A javulást a célzott vestibularis tréning gyorsítja, viszont a különböző negatív psychés hatások, mint a folyamatban lévő peres eljárás, járadék igény, rokkantosítási folyamat, stb., a panaszokat fixálhatják.

I/b.) Centralis vestibularis vertigo

A peripheriás vertigónál általában kevésbé intenzív subjectív szédülés-élménnyel és vegetatív tünetekkel jár, viszont többnyire jóval tartósabb, és egyéb neurológiai tünetek is társulnak hozzá. Így vertebrobasilaris ischaemiában a systemás szédülési epizódot átmeneti látásvesztés, diplopia, dysarthria, focalis végtaggyengeség és érzészavar kísérheti. Ha a cochlea is ischaemi­ás, akkor halláskárosodás csatlakozik hozzá. A vizsgálat során focalis agytörzsi tünetekkel együtt jelentkező multidirectionalis (vagy nagyon ritkán tisztán verticalis) nystagmust láthatunk, ami centra­lis eredetű szédülésre utal. Az agytörzsi ischaemiás infarctus verifi­cálására az MRI, az érelváltozások tájékozódó jellegű vizsgálatára pedig az MRA és az UH vizsgálat alkalmas.

Ugyancsak centralis eredetű vertigót okozhatnak a különböző kisagy-hídszögleti tumorok, a sclerosis multiplex és a basilaris migraine is. Tumor és sclerosis multiplex esetén a vertigo tartósabb vagy chronicusan remittáló lefolyású, míg a typusos vertebrobasila­ris TIA attack csak néhány percig tart (3. ábra és 3. táblázat).

II. Diffúz szédülések

A diffúz szédülések igen heterogén, sokféle aetiológiájú kórképet és tünetcsoportot foglalnak magukba, amelyek rendszerezése csak hozzávetőlegesen lehetséges. Az előző főcsoporttól való elkülönítésük nem egészen éles, mert gyakran szerepel bennük vesti­bu­laris résztényező is, ami mellett azonban a központi idegrendszer vér-, oxigén- vagy glucose-ellátásának zavara, vagy pedig valamilyen endo- vagy exo­toxicus állapot a döntő tényező. — Az elhatárolás nem éles a különféle syncope-előző állapotok, valamint a visualis és a proprioceptiv zavarok, valamint a kisagyi működészavarok által okozott egyensúlybizonytalanság felé sem.

A diffúz szédülés okai között — a gyakoriság alapján — első helyen említendők a különféle gyógyszerek mellékhatásai, amelyek már enyhe túladagolás vagy egyéni túlérzékenység esetén is gyakran okoznak egyensúlybizonytalanságot és incoordinatiót. A gyógyszerkönyvben található szinte valamennyi csoport szerepel közöttük. Külünleges helyet foglalnak el azonban az oto- és vestibulotoxicus szerek (streptomycin, gentamy­cin, salicylatok, chinin, továbbá a diphenylhydantoin és a carbamazepin), amelyekkel való intoxicatio esetében a betegek szédülésen kívül fülzúgásról és halláscsökkenésről is panaszkodnak, a vizsgálat során pedig multidirectionalis nystagmust, ataxiát és dys­arthriát is észlelünk. Egyé­ni túlérzékenység esetén hasonló jelentőséggel bírnak az anti­histaminok, az alcohol, az eddig nem említett anticon­vul­­sivumok, a sedativumok (különös tekintettel a Seduxen­re és a Sevenálra), az antidepressivumok, a hypnoticu­mok, antiparkinson szerek, stb.

A diagnosishoz segítséget nyújthat a gyanúba vett szerek serum szintjének meghatározása (hogy pl. az eliminatio nem lassúbb-e a szokásosnál?), és átmeneti, egyenként tör­té­nő kihagyása, hogy ex juvantibus következtetéseket vonhassunk le.

A kezelésben is legfontosabb a toxicus gyógyszer adagolásának megszüntetése. A legtöbb ilyen károsodás reversibilis, de pl. az aminoglycosid antibioticumok által okozott oto- és vestibulotoxicitas permanens lehet.

Az orthostaticus hypotensio és a szédülés összefüggése jól ismert, és pl. az előzetesen említett Schellong teszttel demonstrálható. Leggyakrabban az antihypertensiv és vaso­activ szerek, a vízhajtók, továbbá a sedativumok, tranquillansok, hypnoticumok, valamint az antiparkinson szerek mellékhatásaként jelentkezik. Okozhatja még a bármilyen okból létrejött súlyosabb anaemia, hypovolaemia, sóvesztés, jelentkezhet alcoho­lis­musban, diabetesben, Addison kórbn, stb., és rendszeresen jelen van a bizonyos ritkább kórképekhez (pl. Shy-Drager syndr., pandysautonomia, Riley syndr., stb.) tartozó autonom neuropathia keretében.

Megelőzés: felkelés előtti ágytorna, mk. alsóvégtag combtőig való rugalmas pólyázása. Kezelésében az ismert sympathomimeticumok gyakran insufficiensek, ilyenkor fluorozott hydrocortison készítmények (Astonin H®, Fludrocortison® ) válnak szükségessé.

Szívbetegségekben szédülés a tartós és a paroxysmalis rhythmus-zavarokhoz, a vitiumok közül pedig az aorta stenosishoz társul a leggyakrabban. Egyensúlybizonytalansággal járhatnak azonban a súlyos decompensatiós állapotok is. A paroxysmalis rendellenességek és az epizódikus hypotensio felderítésére többnyire Holter monitorozás szükséges.

Az egyéb belgyógyászati betegségek közül szédülés szempontjából a hyperviscositas syndroma (polycythaemia vera, symptomás polyglobulia, serum dyscrasiák, stb.), valamint a hypoglykaemiával járó állapotok (rosszul beállított diabetes, postresectiós dumping syndroma, alkoholisták máj-laesiója, stb.) a legfontosabbak. Adaequat kezelésük többnyire a szédülést is megoldja. Az endotoxicus állapotok — pl. a dibeticus, urae­miás és a hepaticus praecoma — és a különböző mérgezések tünettanában szintén gyakori a határozott irány nélküli szédülés. — A virus infectiók egy részéhez, amelyek nem járnak a neuronitis vestibularis jellegzetes képével, igen határozott, diffúz szédülés társul.

Spondylogén vagy cervicogen szédülésnek nevezzük a cervicalis spondylarthrosissal kapcsolatos, meghatározott fejmozgás által kiváltott, általában rövid tartamú szédüléses attackokat. Dia­gnosisukat az indokoltnál gyakrabban, és esetenként nem kellő megalapozottsággal mond­ják ki. A kórjelzés akkor jogos, ha radiológiailag igazolt súlyos (!) cervicalis spon­dylarthrosis mellett, bizonyos nyak- és fejhelyzetekkel törvényszerűen reprodukálható módon (!) kiváltható, diffúz szédülés alakul ki. Ezt és az esetleg társuló többi tünetet feltehetőleg az okozza, hogy a spondylophyták az arteria verteb­rali­s(oka)t vagy közvetlenül mechanikusan compri­málják, vagy a nyaki sympa­thicus irritatiója révén spasmust idéznek elő bennük. A csigolyák degenerativ elváltozásain kívül azonban az arteriák scleroticus rendellenességeire és fejlődési variatióira — pl. a nem ritka féloldali vertebra­lis hypo- vagy aplasiára — is kell gondolni, amelyek közép- vagy idősebb korban hajlamosítanak a hátsó területek vérkeringési zavaraira (Doppler vizsgálat!).

Kezelés: pentoxifyllin, kis dosisú salicylat, esetleg a nyakat rögzítő gallér, alkalmas esetben érműtét.

A diffúz szédülés differentialis diagnosisa szempontjából ismételten hangsúlyozzuk, hogy a látászavar vagy a mélyérzések zavara is egyensúlybizonytalansághoz és a mozgás-coordinatio károsodásához vezethet. Ennek példája az alsóvégtagok proprioceptiv érzéseinek zavara, amit pl. polyneuropathia vagy a gerincvelői hátsókötél pályák cervi­calis spondylosis által okozott károsodása idézhet elő. Az ilyen egyensúlybizonytalanság különösen sötétben súlyos. A parkinson syndromában szenvedő, illetve a cerebella­ris ataxiával bíró betegek hasonlóképpen egyensúlybizonytalanságról panaszkodnak. Nem említenek azonban forgó szédülést, nem jellemző a hallászavar, fizikális vizsgálattal pedig az alapbetegségükre jellemző tüneteket (pl. parkinsonismusban hypo- és bradykinesist, rigiditást, tremort, a cerebellaris kórképekben ataxiát, dysdiadocho­kine­sist, izom-hypotoniát, stb.) találjuk meg. Ezek a betegek "az egyensúly-bizonytalansá­got nem a fejükben, hanem a lábukban érzik". Kezelésüket az alapbetegségnek megfelelő gyógyszereken kívül a célzott gyógytorna és a járást segítő gyógyászati segédeszközök egészíthetik ki.

III. Atypusos (psychogén) szédülések

Tüneteik nem illenek az előzőekben felsorolt csoportokba. A betegeknél gyakori a szorongás és/vagy a depressio, valamint a hyper­ventilatióra való hajlam. A kezelőorvosnak érdeklődnie kell az esetleges psychiátriai előzmények után, és — ha vannak ilyenek — fel kell derítenie a szédülést és a társuló egyéb tüneteket kiváltó szituációkat. Tisztáznia kell továbbá, hogy az at­tackhoz társul-e pánik érzés, végtag paraesthe­sia és hyper­ventilatio?

A 3 percen át tar­tó akaratlagos hyperventilatio gyakran reprodukálja az at­­­­­ta­­­c­kot. Az organicus neurológiai lelet azonban mindig normális, kórjelet a rohamok alatt sem találunk. Az előzetesen leírt szédülés csoportokkal szemben sajátos eltérés az is, hogy a szubjektive megélt szédülés nem epizódikus, hanem állandó jellegű panasz annak ellenére, hogy a hyperventilatio és a pánik attack epizódikusan jelentkezik. Psy­cho­gén szédülés a markáns pánik syndromán kívül más, kevésbé jellegzetes tünet­együt­tesek keretében is előfordul.

Kezelés: anxiolyticumok, antidepressivumok és támogató psychotherapia.



[1] Hasznosnak tűnik az angol terminus technikusok megadása is. "Dizziness" a fölérendelt gyűjtőfogalom.

[2] Syn.: statoliths

[3] Oscillopsia: az a subjectiv érzet, hogy a megfigyelt tárgyak oscillatiós mozgást végeznek.