2011. június 17., péntek


Ma g y a r O r v o s t á r s a s á g o k é s E g y e s ü l e t e k
S z ö v e t sé g e ( MOTESZ )

állásfoglalása a hosszútávú ágazati stratégia fontosságáról

H-1051 Budapest, Nádor u. 36. 1364 Budapest, Pf. 200. Tel.: 311-6687, 312-3807, 332-4556 Fax: 383-7918 E-mail: office@motesz.hu Bankszámla száma: MKB Rt. 10300002-20325745-00003285 IBAN HU97 1030 0002 2032 5745 0000 3285


Az egészségi állapot javulásával és az egészségügyi ellátórendszerrel szemben rendkívül határozott elvárásokat fogalmaznak meg a magyar társadalom tagjai, az egészségügyben dolgozók, a gazdasági és politikai döntéshozók. Az elvárásnak csak a kormányzat által elfogadott, széleskörben támogatott, hosszú távú ágazati stratégia birtokában lehet megfelelni. Ez az ország gazdasági felemelkedéséhez és versenyképességének javításához is nélkülözhetetlen. Ahhoz is szükséges, hogy a sok év alatt felhalmozódott hatalmas feszültség és jogos elégedetlenség ne szembefeszülő, romboló, hanem előrevivő, fejlődést éltető erőként szabaduljon fel. A nemzeti egészségügyi stratégia léte és sikere valamennyiünk közös érdeke. Megalkotása, elfogadtatása és megvalósításának irányítása az egészségügyi kormányzat küldetése és felelőssége.

A MOTESZ, mint a magyar egészségügy egyik legnagyobb múltra visszatekintő társadalmi szervezete, 129 orvostársaság és egyesület szövetsége, kezdetek óta „közfeladatának” tekinti a nemzeti stratégia megszületésének és érvényesülésének támogatását. Az elmúlt több mint két évtizedben tagtársaságaink, szakértőink és nemzetközi szervezeti kapcsolataink révén jelentős szellemi és erkölcsi erőforrásokra tettünk szert. Ezek mozgósításával szakmai anyagok, javaslatok, vélemények tömegét készítettük el és küldtük meg az illetékes döntéshozóknak. Mindenkor a korszerű orvostudományi, képzési és egészségügyi szervezéstudományi ismeretanyagra, a hazai valós helyzet ismeretére, a vonatkozó nemzetközi tapasztalatokra és a társadalmi-gazdasági feltételrendszer nyújtotta lehetőségekre figyelemmel, tárgyilagosan és mértéktartóan igyekeztük a döntéshozókat tájékoztatni, párbeszédbe vonni. Partnerségünket politikai hovatartozástól függetlenül sokan felismerték és elfogadták.

2010 tavaszán, közvetlenül a hivatalba lépő kormány programjának elfogadása után részletes javaslat közreadásával jeleztük együttműködési készségünket az új egészségügyi kormányzat számára. 2010. késő őszén megelégedéssel fedeztük fel a Semmelweis Terv vitairatában a sok fontos, tartalmilag javaslatunkban foglaltakkal megegyező elemet. Részletes véleménnyel, tagtársaságaink észrevételeit 63 pontban összefoglalva, az államtitkári műhelymunka és a közös gondolkodás elősegítésére 52 kérdést is feltéve igyekeztük kivenni a részünket a stratégiaalkotásban. Felajánlottuk egy konszenzust elősegítő konferencia megszervezését is. Továbbra is meggyőződésünk, hogy munkáink jelentősen meg tudják segíteni és fel tudják gyorsítani a kormánydöntések nyomán meginduló szakmai munkát.

A 2011 tavaszi új Alaptörvény gyökeresen új kontextusba helyezte az egészségügyi ellátást is. Az ebből fakadó következtetések levonása még alig kezdődött meg. Ez nagy kihívást jelent számunkra, nagyon sok a megválaszolandó kérdés. A „Semmelweis Terv” ígérete, hogy számosat megválaszol.

(Vajon az új fenntartói és szolgáltatói struktúrát a Semmelweis Terv vagy a megújuló sarkalatos törvények - például az önkormányzati törvény - szilárdítja meg?) A magyar egészségügy szereplői (és ezáltal a betegek is) túl hosszú ideje csak a rövidtávra tekintő „túlélés” stratégiáját kényszerülnek alkalmazni. Ez nagy emberveszteségekkel (egészséges életév, tehetség, szakember) jár és drága. Mi is nagyon várjuk a „felülkerekedést”, a hosszútávra tervezés lehetőségét és garanciáit. Ezt reméljük - saját kompetenciakörében - a Semmelweis Tervtől is.

A MOTESZ társadalmi szervezetként, választott testületei és vezetői útján minden erejével a felülkerekedést törekszik segíteni, és ennek érdekében az egészségügy állami vezetésével és minden gazdasági, társadalmi tényezőjével aktívan együttműködve kíván tevékenykedni.

Budapest, 2011. június 15.

a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Nincsenek megjegyzések: