2011. június 20., hétfő


Helyreállítás Magyarországi Pártja

"A homály elsötétítésén keresztül vezet az út a csodákhoz."

/egy taoista/
Egy kicsi lányával megözvegyült király új feleséget vett magához. Az új királynénak volt egy varázstükre, amely, valahányszor az asszony belenézett és megkérdezte: „Ki a legszebb a vidéken?” ezt válaszolta: „Te vagy az." Attól kezdve, hogy a kislány gyönyörű nővé serdült, a tükör válasza megváltozott: „Szép vagy, szép vagy, de tudd meg, Hófehérke százszor szebb!”

Ha ez a tükör, valahányszor a királyné belepillant, már csak Hófehérkéről, vagyis valaki másról beszélne, semmiben nem különbözne attól, amit saját világunk irányítói saját világunk elé tartanak.
Ezt a tükröt kell legelőször összetörni.

Jónás

Levél mindazokhoz, akikben még pislákol az elfogulatlan értelem

Hozzám már hűtlen lettek a szavak,
vagy én lettem mint túláradt patak
oly tétova céltalan parttalan
s ugy hordom régi sok hiú szavam
mint a tévelygő ár az elszakadt
sövényt jelzőkarókat gátakat.
Óh bár adna a Gazda patakom
sodrának medret, biztos útakon
vinni tenger felé, bár verseim
csücskére Tőle volna szabva rim
előre kész, s mely itt áll polcomon,
szent Bibliája lenne verstanom,
hogy ki mint Jónás, rest szolgája, hajdan
bujkálva, később mint Jónás a Halban
leszálltam a kinoknak eleven
süket és forró sötétjébe, nem
három napra, de három hóra, három
évre vagy évszázadra, megtaláljam,
mielőtt egy még vakabb és örök
Cethal szájában végkép eltünök,
a régi hangot s szavaim hibátlan
hadsorba állván, mint Ő sugja, bátran
szólhassak s mint rossz gégémből telik
és ne fáradjak bele estelig
vagy mig az égi és ninivei hatalmak
engedik hogy beszéljek s meg ne haljak.

(Babits Mihály: Jónás imája)

Félreértések elkerülése végett ezúttal nem a Nagy Balneológus rovására elsütött százezredik tréfáról lesz szó. Nem is Lázár János előkotort, három évvel ezelőtti, az ellenzék vagy éppen a Fidesz által a beszéd nyilvánosságra kerülése után manipulált, szerencsétlen fogalmazásáról, Orbán Viktor elmeállapotáról, a szunnyadó demokrácia vagy a szunnyadó magyar néplélek ébresztéséről. Nem lesz szó gyöngyöspatai cigányokról, gyöngyöspatai hagyományőrzőkről, az Alkotmány szövegíróiról, sőt kivételesen magáról az új Alkotmányról sem. Nem lesz szó galíciai jöttmentekről, a kozmopolita nagytőke behatolásáról, fajvédő lelkészekről, írástudatlan kardforgatókról, sávról, csőrről, karomról, csillagról, Örömódáról, Miki egérről, Donald kacsáról, sőt ezek ellenségeiről sem.
Csakis és kizárólag a még Immanuel Kant szellemétől is megfosztott tiszta észről, és politikai józanságról lesz szó.
Jákob pátriárka első feleségétől, Leától született negyedik fiát Júdának nevezte el. Júda, mint Mózes első könyve (Teremtés) 38. fejezetében olvasható, elsőszülött fiának, Ernek egy Támár nevű feleséget szerzett. Miután Er utód nélkül meghalt, az utódnemzés kötelessége a korabeli szabályok szerint a másodszülöttre, Onánra hárult. Onán azonban nem akart a bátyjának utódot nemzeni, ezért magját minden közösülés után „a földre ontotta”. Nos, e pillanatban minden (baloldali) ellenzéki megmozdulás Magyarországon Onán aktusával egyenértékű.

Szürkület

A Krisztus utáni 2011-es év magyar alkotmányozása
„A Mennyország és a Föld az én lakhelyem, s a házam pedig a nadrágom. Miért jöttök ti valamennyien be a nadrágomba?” (egy taoista)
„Ha már a másik parton vagytok, akkor ugyan kinek lesz szüksége tutajra? A tutaj arra való, hogy átkeljetek, nem arra, hogy ragaszkodjatok hozzá.” (Buddha)
„Miféle Pányvával fogható e Ló el? Miféle Oszlophoz köthető ki? Miféle Étel csillapítja éhét? Miféle Ital oltja el szomját? Miféle Istállóban óvható meg a hidegtől?” (Milarepa)
„Ló és kocsi szétválnak, véres könnyek hullanak.” (Ji King)
Az Alkotmány feladata az állam szilárd, belső vázának megalapozása. Mint minden további jogszabály forrása, önmagában tartalmaznia kell az összes princípiumot, vezérelvet, amelyre azok mintegy ráépülnek, e nélkül sem jogállamról, sem jogbiztonságról nem lehet beszélni. Ugyanakkor az Alkotmány – nevével ellentétben – akkor képes csak mindezeknek megfelelni, ha leképez, nem elképzel, vagyis elképzelés helyett felismerésen nyugszik. Amikor az „elképzelés” szót leírtam, nem zártam ki egy naiv, romantikus alkotmányozás lehetőségét, pedig a valóság minden, csak nem naiv és nem romantikus: az az Alkotmány, ami 2011-ben készül Magyarországon, nem az ember természetes (vagy természetesnek vélt) viszonyainak a leírása, de még az se, hogy e viszonyoknak milyeneknek kellene lenniük. Ez az Alkotmány nem (nem ember alkotta, hanem ember elismerte) mérce, hanem a hatalom biztosítására szolgáló jogtechnika írásba foglalása.

Vallomás

(az önzés)


Ő túl individualista, írta nekem ma egy régi barátom, hogy részt vegyen egy akkora vállalkozásban, amibe belevágtunk, és amiért a HMP-t megteremtettük. Mindent felfogott, tette még hozzá, de „hegyeket semmi nem mozgatott meg” benne, amit olvasott, már csak azért sem, mert lelke mélyén azok nagy részével régen tisztában volt, legföljebb nem próbálta meg őket eddig összerendezni és megfogalmazni. Erről azonnal eszembe jutott egy másik érdeklődő, aki a legnagyobb közösségi portálon szokta megjelölni az írásaim közül azokat, amelyek tetszenek neki. Sokkal több „lájkolásra” volna szükség, vetette fel, legalább a saját ismerőseim részéről. Nos, ha lájkolásra vágynék, nem politikai cikkeket raknék fel a facebookra, hanem kiskutyákat, kismacskákat (tizenkét évig tenyésztettem, el lehet hinni, hogy bővelkedem képekben), kicsi mosómedvét, cuki egyéb állatkákat, vagy számos gyerekem számos megörökített kacagtató pillanatának némelyikét. Sem örömkitörésre, sem arra nem vágyom, hogy az olvasó a cikkek hatására kiszaladjon a szerszámoskamrába, kiegyenesítse a kaszát és azonnal jelentkezzen szolgálattételre. Egy akkora és főleg úgy viselkedő tömegről, amekkorát a Fidesz-MPSZ rendezvényein látni, nem az jutna az eszembe, hogy célegyenesben vagyunk, de még az sem, amit az MDF-kormány valamelyik hajdani prominense mondott a Gombár Csaba és Hankiss Elemér elleni hajtóvadászat csúcspontján, látva a kormány melletti szimpátiatüntetéseket: „most már megyünk felfelé, mint a rakéta”, hanem saját esendőségünk. Az ujjongó sokaság nekem nem csak a virágvasárnapi bevonulást jelenti, hanem a nagypénteki kivonulás lehetőségét is. Nem hangos lelkesedést akarok előre, hanem csöndes elégedettséget, ha már letettünk valamit az asztalra.

Búcsú a pártoktól

A másik lehetőség

Latinul: az alternatíva. Mivel ma az angol szavaknak a magyar nyelvbe való – legtöbbször teljesen értelmetlen és indokolatlan – belekeverése a divatos, lehetne choice vagy option, azaz opció is.
Az alcímben szereplő „másik” szó nem egészen pontos. Amiről beszélni fogunk, nem a másik, hanem az egyetlen lehetőség. Az egyetlen lehetőség, ha meg akarjuk cáfolni Bokros Lajost, aki az elmúlt húsz évről azt mondta, hogy „a tapasztalatok nem halmozódnak”. De előtte még szükségesnek látszik egy kis összefoglalás.

Képzelt riport

Gaál Péterrel, a Helyreállítás Magyarországi Pártja kormányzójával


Kormányzó…nem avítt ez a kifejezés egy kicsit? Egy politikai pártnak általában elnöke van, nem kormányzója…

A magyar „elnök” szó, akár a legtöbb külföldi megfelelője, például az angol „president” az „elöl ülnök” kifejezésből származik. Elöl ülnöke lehet egy tanácskozó testületnek –a HMP-ben is vannak elnökök-, de nem lehet egy pártnak, és mellesleg megjegyezve, nem lehet egy országnak sem. Még két oka van, amiért a „kormányzó” kifejezést javasoltam. A kormányzó latinul „gubernator”, régies magyarsággal „gubernátor” /angolul „governor”/. A „gubernator” a latinban „kormányos”-t is jelent, azt a személyt, aki a kapitány kijelölte helyre kormányozza a hajót, vagyis aki a kormánynál a kapitány helyettese. A római provinciák kormányzói „procurator”-ok, a császár helyettesei, más szóval helytartói voltak. A HMP kormányzója saját tisztségét, sőt saját pártját is IDEIGLENESNEK tekinti. A másik ok személyes: addig vállaltam ezt a feladatot, ameddig egy nálam erre a posztra alkalmasabb át nem veszi tőlem. Az „avítt”-ra válaszolva: kormányzó áll például az Amerikai Egyesült Államok tagállamai élén is, mégsem ütközik meg rajta senki.

Nincsenek megjegyzések: