2011. július 22., péntek

Ez a kormány is csak masszírozza

az egészségügyet

2011. július 22.

Romlani fog az egészségügyi ellátás, ha tovább halogatja az állam a döntések meghozatalát, s nem engedi befektetői tőke bevonását az egészségügybe – vélekedett a volt egészségügyi államtitkár a Klubrádió Ötös című műsorában.

Kincses Gyula arról beszélt, hogy a szociális népszavazás után a vizitdíj kivonásával saját helyzetét nehezítette meg a kormány, mivel nehezebb bevonni külső forrásokat. Az egészségügyi szakember amellett érvelt, hogy lehetővé kell tenni a magasabb egészségügyi szolgáltatást úgy, hogy azt is támogass a társadalombiztosítás ugyanúgy, mint a közellátást, ám az extraszolgáltatás fennmaradó díját az azt igénybevevő fizesse meg.

Kincses Gyula szerint a kormány kénytelen lesz kiegészíteni a békés előrehaladást biztosító Semmelweis tervét az ellátás szinten tartásához úgy, hogy utat enged a befektetői szerepvállalásnak is. Már nem elég az elméleti cselekvési irányt mutató Semmelweis Terv - melyet a liberális miniszter, Molnár Lajos zöld könyvéhez hasonlított -, az élet ugyanis kikényszeríti a váltást. Kincses Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet állami szinten egy kézben tartani az egészségügyet, mivel a technológiai fejlődéssel párhuzamosan egyre több szakember alkalmazására van szükség.

Tehát teljes szemlélet-, szerkezeti-, kompetencia átalakítás szükséges Kincses Gyula szerint a probléma feloldásához, amelyet elő lehetne mozdítani egyrészt az orvosi feladatkörök újragondolásával is. Mint elmondta, bizonyos részfeladatok elvégzését rábízhatnák diplomás nővérekre is.



Forrás: KlubRádió

Nincsenek megjegyzések: