2011. július 21., csütörtök

A következő két év legnagyobb

vesztese az egészségügy lesz

2011. július 21.

Az idei, egyszeri tételek miatt 1700-1800 milliárd forintra duzzadó pénzforgalmi deficit után jövőre 606, 2013-ban pedig 594 milliárd forintos lehet a költségvetés - önkormányzatok nélküli számolt - hiánya - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből, amely a költségvetés főbb soraira vonatkozó 2012-es és 2013-as irányszámokat tartalmazza. A Portfolio.hu szerint a számokból kiolvasható továbbá, hogy a kamatkiadások nemhogy csökkenni, de emelkedni fognak, és az egészségügy is további forráskivonásra kell készüljön.

Az államháztartásról szóló törvény értelmében a kormánynak rendeletben kell bemutatnia - a költségvetési törvény kihirdetése után - a költségvetési bevételeknek és kiadásoknak a tárgyévet követő két évre tervezett összegét. A 2011. évi költségvetésről szóló törvényt tavaly december végén hirdették ki, a kormány pedig most tette közzé a következő év költségvetési számait - olvasható a Portfolio.hu-n.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett kormányrendelet szerint az idei (eredeti előirányzatban szereplő) 687 milliárdos hiány jövőre 606 milliárdra, két év múlva pedig 594 milliárdra süllyed. Itt érdemes felidézni, hogy az idei költségvetés legutóbbi módosítása nyomán a 2011-es pénzforgalmi deficit 1184 milliárd forintra rúg, ám ha a kormány - korábbi ígéretének megfelelően - további egyszeri tételeket számol el (MÁV és BKV adósságátvállalása, PPP-projektek kiváltása), akkor az idei deficit 1700-1800 milliárdra hízhat.

A következő két év legnagyobb vesztese - ahogyan az a Széll Kálmán-terv céljaiból is kiolvasható volt - az egészségügy lesz. Az Egészségbiztosítási Alap kiadásai ugyanis az idei évre tervezett 1459 milliárdról 5%-kal 1385 milliárdra csökkennek, míg 2013-ban 1366 milliárd forintnyi költségvetési forrás jut az egészségügynek.

A következő két évre a kormány növekvő kamatterhekkel számol, miután az idei évre előirányzott 1052 milliárd után jövőre 1100 milliárd, 2013-ban 1189 milliárd mehet erre a célra. Korábbi számítások szerint a nyugdíjvagyon egy részéből megvalósított államadósság-csökkentés 150 milliárd forinttal csökkentheti a kamatterheket. A fenti növekedésben így minden bizonnyal az játszhat szerepet, hogy az EU-IMF hitelcsomag után eddig alacsonyabb kamatokat kellett fizetni, mintha piacról vont volna be forrásokat Magyarország.

Az adatok szerint a főbb adóbevételek közül jövőre a gazdálkodó szervezetektől származó összegek fognak érdemben csökkenni. Az idei évről jövőre 2,4 százalékkal, míg 2013-ra 10 százalékkal csökkennek a befizetések. A 2013-ban bekövetkező csökkenés mögött vélhetően a válságadók kivezetése áll.

Jövőre a kormány előrejelzése szerint 3 százalékkal növekedhetnek a fogyasztáshoz kapcsolt adók, a lakossági befizetések pedig 86 milliárddal haladhatják meg az idei évit. A lakossági befizetések 2012-ben várható növekedése abból adódik, hogy a kormány konvergencia programban is vázolt elképzelései szerint jövőre nem lesz adócsökkentés (ezt az adójóváírás és a szuperbruttósítás részleteiben nem ismert változása okozza). 2012-ről 2013-ra viszont megint csökkennek a lakosság befizetései (nominálisan 56 milliárddal), 3,7 százalékkal.

A Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy a kormány határozata értelmében 9,1 milliárd forinttal csökken a költségvetés általános tartaléka (hivatalos nevén: rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzata), ebből 7 milliárdnyi forrás a (belügyminisztérium alá tartozó) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kerül, egyéb működési célú kiadások fedezésére, a maradék 2 milliárd az eszközkezelőre megy el.




Nincsenek megjegyzések: