2011. július 14., csütörtök

11-07-14- írta Giulio

Érdekes dolgok történnek.

A Richter gyógyszergyár ESCAPELLE nevű fogamzásgátló terméke - állítólag - 2011. augusztus 1-től recept nélkül kapható lesz a gyógyszertárakban.

Erős hatású hormonkészítményről van szó, a jelenlegi előirat szerint csak gondos orvosi mérlegelés után lehet javasolni, előzetesen pedig a majdani felhasználó hölgy egyéb betegségeit is kötelező feltérképezni, az esetleges mellékhatások kivédése okán. Például laboratóriumi vizsgálatok szükségeltetnek...

Tehát kérdés, hogy most ez miért lesz cukorkaként vásárolható mondjuk éjjel kettőkor egy ügyeletes gyógyszertárban.

A másik érdekesség, hogy a Richter ezzel kapcsolatosan adna még egy kis plusz munkát a gyógyszerészeknek, nevezetesen azoknak minden fenti készítmény vásárlójával ki kellene töltetni egy ANONIM kérdőívet, aminek célja, oka, további felhasználása nincs meghatározva, de a gyógyszergyár látogatói szerint csak azoknak lehetne expediálni a készítményt, akik ezt kitöltik. Névtelenül. Én már sok mindent megértem itthon, de ez valami teljesen új.

Komment helyett kérdezem az OGYI-t, hogy valóban kivették-e a készítményt a receptköteles listáról?

Kérdezek mindenkit, hogy az alábbi kérdőív vajon kinek, mire kell, és mi köze mindehhez úgy általában a gyógyszerésznek? Miféle adatkezelési akció lehet ez?

Ki és milyen alapon szabja meg a gyógyszerkiadás feltételeit? Ki készítette ezt a kérdőívet?

Mi van, ha a lányok-asszonyok egyszerűen nem töltik ki, és feljelentik a patikust, hogy az nem szolgálta ki a vásárlóját??? (Amit szerintem nem tehet meg.)

Mit szól az egészhez a felügyeleti SZERV? A illetékes Szakmai Kollégium? Minisztérium?

Halat is lehet árulni a patikában?

Nincsenek megjegyzések: