2009. november 11., szerda


WHO ajánlás a H1N1 influenza elleni

védőoltásról


Az elmúlt napokban a médiát és a blogoszférát is uralták a H1N1 oltással kapcsolatos vélemények, félelmek. Több mint 400 kommentet ért a Reakció, 200 felettit a Vastagbőr e témában készült bejegyzése.

Megszólalt az ÁNTSZ (bénán és néha felháborítóan), az Eü. miniszter (fenyegetőzve, ami alapból hülyeség, ő nem erőt fitogtat és hatalmat gyakorol, hanem közszolga, akinek segítenie kéne), az MTA egyik albizottsága, és persze a politikusok. Beoltatta magát a tisztifőorvos, Bajnai és Mikola, a H1N1 frontján összeállt a nagykoalíció.

Mindeközben sem az orvosok, sem a betegek nem kaptak érzelemmentes, szakmai alapokon nyugvó tájékoztatást. (Mondjuk ezzel szerintem Székely, Falus és még jó páran valószínűleg megszegték a hivatali kötelességüket, de sebaj.) Nem csoda, ha terjed minden vélemény. A "nem oltok, mert nem tisztázott a felelősség", a "mindenkit oltok, mert járvány lesz", a "vitamint szedek és 200 éve nem volt semmi bajom", a "hülye orvosok, nincs is járvány", a "gyerek Barbie-ját is beoltatom, annyira aggódom" a leggyakrabban hallott vélemények.

A tisztánlátás kedvéért meg szeretném osztani, mit írt a WHO október 30-i ajánlásában a H1N1-ről. A részletes angol ajánlás itt olvasható. Ha lehet, tegyük félre azokat az észérvnek nemigen tartható ötleteket, hogy a WHO a Moszad felügyelete alatt áll, és célja a magyar nemzettest likvidálása, vagy a WHO-t az Omninvest pénzeli/Gyurcsány mozgatja kesztyűsbábként stb. Szóval az ajánlás kivonatosan:

Jelen helyzet:

1. Az eddig megbetegedettek többsége tinédzser vagy fiatal felnőtt. Kórházba legnagyobb arányban a nagyon fiatal gyerekek kerülnek. A betegek 1-10 százaléka kerül kórházba, közülük 10-25% intenzív ellátást igényel, és a kórházba kerültek 2-9%-a meghal.

2. Az összes kórházba került 7-10%-a terhes. Ők 10x olyan eséllyel kerülnek intenzív osztályra, mint a többi kórházi kezelést igénylő.

A WHO javaslatai:

Többféle oltás létezik (élő attenuált vírussal, elölt vírussal adjuváns nélkül/adjuvánssal), ezért az ajánlásokat a helyi hatóságok ajánlásai részben módosíthatják.

1. 10 éves kor felett mindenképp javasolják az oltást

2. 6 hónapos és 10 éves kor között nincs elegendő adat arra, hogy az oltás kellő védettséget nyújt-e, itt a WHO a helyi hatóságok szerepét hangsúlyozza (okát l fentebb). Tehát nem a mellékhatásokkal van baj, de azt nem tudják, elég nagy százalékban alakul-e ki védettség a gyerekekben.

3. Lehet egyszerre adni a H1N1 és a "rendes" influenza elleni oltásokat, de csak ott, ahol nem mind a kettő élő, attenuált vírust tartalmaz. Két elölt, vagy egy elölt - egy attenuált vírust tartalmazó vakcina adható. NINCS rá bizonyíték, hogy az egyidejű adás növelné a mellékhatások kockázatát.

4. Az eddig beérkezett adatok alapján a H1N1 elleni vakcina épp olyan biztonságos, mint a szezonális influenza elleni vakcina. Az észlelt mellékhatások bőven"beleférnek" abba, amit szezonális influenzaoltás esetén tapasztalnak (szó szerint: "Some adverse events following vaccination have been notified, but these are well within the range of those seen with seasonal vaccines, which have an excellent safety profile."). Aláhúzzák ugyanakkor a további mellékhatás-figyelés fontosságát.

Itt megjegyezném, hogy Mo.-n az Omninvest az, aki ugyanezzel a technológiával évek óta gyártja a szezonális influenza elleni oltást, tehát NEM új és kipróbálatlan technológiájú oltásról van hazánkban szó.

5. Állatkísérletes adatok alapján sem az élő attenuált, sem az elölt vírust tartalmazó vakcina nem okoz anyai/magzati károsodást. Ezért a terhesek magasabb kockázatára tekintettel a WHO javasolja a terhesek oltását, ha a helyi szakhatóság nem észlelt specifikus (adott oltóanyagra vonatkozó) ellenjavallatot.

Pár WHO-s megjegyzés az ukrajnai járvánnyal kapcsolatban, bővebben l. itt:

1. Eddig kb. 250.000 infulenza-szerű megbetegedést regisztráltak.

2. Közülük 235-en kerültek intenzív osztályra (kb. 1 ezrelék), 70-en haltak meg.

3. A két legfertőzöttebb területről származó mintákból H1N1-et igazoltak. A WHO valószínűnek tartja, hogy a legtöbb ukrán esetért szintén a H1N1 felelős.

4. A WHO úgy véli, az ukrajnai járvány megmutathatja, milyen járványra számíthatunk az északi féltekén, különösen Kelet-Európában. Szó szerint: " The outbreak in Ukraine may be indicative of how the virus can behave in the northern hemisphere during the winter season, particularly in health care settings typically found in Eastern Europe.".

UPDATE:

New York államban az eü. dolgozók számára kötelezővé tették az oltást, egyébként ott sem kevés ellenérzést váltva ki.


http://drmorcz.blog.hu/

Nincsenek megjegyzések: