2009. november 13., péntek



Tisztelt Egészségügyben Tevékenykedő Címzettek!


A pandémiát okozó Influenza A H1N1 [Sw1] vírus direkt molekuláris diagnosztikai kimutatását augusztus közepe óta végezzük laboratóriumunkban, a betegektől általunk levett orr- és garat-törlet mintákból.

A kimutatásra a CDC (Atlanta, USA) és a WHO által javasolt, általunk fejlesztett multiplex rt- RT-PCR módszert alkalmazzuk, amely egyrészt az Influenza A vírus genetikai jelét, az új H1 mutáció jeleit és végül a sertés eredetre utaló nukleoproteid genetikai jeleit mutatja ki három egymástól független, de együtt zajló reakcióban. A vizsgálatokat a Nemzeti Mycobacteriológiai Referencia Laboratóriumban végezzük el - a labor az Országos Korányi TBC- és Pulmonológiai Intézetben működik. Munkanapokon a 14 óráig beérkező mintákat 20 óráig kiértékelve kézbesítjük a jelzett e-mail címre, vagy telefonszámra bemondjuk az eredményt. A vizsgálatot a TB nem finanszírozza, így azt 4900 Ft térítés ellenében végezzük el.

A jelenleg kialakulóban levő járvány során előfordulhat, hogy meg kívánnak bizonyosodni arról, hogy az aktuálisan zajló megbetegedést a kérdéses kórokozó okozza-e vagy sem. A vizsgálat eredményeként közölni tudjuk, hogy a pandémiás H1N1 vírus genetikai állománya kimutatható volt-e a mintában, illetve azt is, hogy esetleg a szezonális járványt okozó H1N3 kimutatható-e. Ez befolyásolhatja az indítandó antivirális kezelést, esetleg módosíthatja a vakcinációs eljárást - aki bizonyítottan átesett a H1N1 fertőzésen, azt nem kell beoltani. A vizsgálat csak a vírus jelenléte esetén ad pozitív eredményt: az aktuális betegség kialakulása előtt 2-3 nappal, a betegség alatt, majd a láz elmúltát követő 3-4 napban lesz pozitív. Az átvészelt megbetegedést ezt követően ezzel a módszerrel (és sajnos jelenleg más módszerrel sem) nem lehet igazolni, nincs rá H1N1 specifikus szerológiai módszer.

A laborvizsgálattal kapcsolatos számos további információ a www.h1n1teszt.com honlapon megtalálható. Kérdések az ott található e-mail címre, illetve az orvostudakozón belül a címemre továbbíthatók.

Köszönöm a figyelmet,

Üdvözlettel:

Dr. Bezzegh Attila
orvos-igazgató
Nemzeti Mycobacteriológiai Referencia Laboratórium
OKTPI
Budapest

Nincsenek megjegyzések: