2009. november 14., szombat


HASZNOS ,MEGFONTOLANDÓ TANÁCSOK az INFLUENZA KEZELÉSEKOR



Egyrészt a kezdeti stádiumban jó lehet ( 500-1000mg ASA-t javasolnak 6 óránként max. 48 órán át a korai stádiumban), mert a problémát végső soron nem a vírus okozza, hanem a rá adott immunválasz (ill. következményes gyulladás). Másrészt viszont, ha már kialakult az influenzás tüdőgyulladás, akkor nem szabad adni, mert ez egy haemorrhagiás folyamat, a COX-gátlók pedig közismerten fokozzák a vérzékenységet, ezzel rontva a prognózist. ( gyermekek, terhesek estében az ASA kontraindikált! )


A krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél a másodlagos bakteriális pneumonia gyakori és korábban lép fel (a 2-3. napon). A súlyos kórképekre magas láz, köhögés, dyspnoe, kétoldali multifokális pneumonia, emelkedett LDH- és CK-szint, lymphopenia jellemző. Megbetegedés esetén az antivirális kezelésként javasolt neuranimidázinhibitorok szedésének várható klinikai hatása: a betegség rövidebb és enyhébb lefolyású, kevesebb a szövődmény, csökken a letalitás.

Ha bakteriális szövődmény lép fel, a neuranimidázinhibitor-terápiát folytatni kell a megkezdett antibiotikum-kezelés mellett, az egyértelmű javulásig.

Javasolt antibiotikumok: amoxycillin/klavulánsav, ceftriaxon, légúti fluorokinolonok (levofloxacin, moxifloxacin). Egyéb szövődmények lehetőségére is figyelni kell (N. meningitidis-infekció!).


Az eddigi események alapján a szakemberek által leszűrt néhány fontos tapasztalat:

A antivirális szerekre rezisztens vírusok egymás mellett cirkulálhatnak. Eddig az új H1N1 vírusra több, oseltamivirrel szemben rezisztens törzset találtak; ezek a törzsek azonban zanamivirre mind érzékenyek maradtak. Az antivirális szerek eltérő rezisztenciája molekuláris különbségekből fakad. Antivirális terápiára akkor is szükség lehet, ha valaki a vakcináció ellenére megbetegszik. COPD-s betegeknél gondolni kell a korai bakteriális pneumonia kialakulásának lehetőségére. Várandósoknak zanamivirkezelés javasolt








Nincsenek megjegyzések: