2009. november 18., szerda


JÁRVÁNY VAN!!!

Az RSV-vizsgálat egy gyakori légúti kórokozó, a légúti óriássejtes vírus (Respiratory Syncytial Virus, RSV) kimutatására szolgál.

Az RSV megjelenése szezonális, gyermekközösségekben, idősek és legyengült immunrendszerű betegek körében járványokat okozhat, amelyek késő ősztől (november, december) kora tavaszig tartanak. Ezekben a veszélyeztetett csoportokban az RSV tüdőgyulladást és bronchiolitist okoz (az utóbbi az alsó légutak legkisebb járatainak/elágazásainak, a tüdő hörgőcskéinek gyulladása, a betegséget gyakran kruppnak nevezik). A betegeknél jelentkezhet erős köhögés, nehézlégzés, magas láz. Évente több mint 100 000 ember igényel kórházi ápolást RSV-fertőzés miatt, és a Centers for Desease Control and Prevention (CDC) adatai szerint évente körülbelül 11 ezer ember hal meg a fertőzés szövődményeiben, a legtöbb haláleset az idősebb korosztályban fordul elő.


Az RSV-vizsgálat a fertőzött egyén légúti vagy orrváladékába kerülő vírusokat mutatja ki. Miután kimutatható mennyiségű vírus általában csak a fertőzés első néhány napjában van jelen, a vizsgálatot ez alatt az időszak alatt kell elvégezni. A vírus kimutatására többféle módszer áll rendelkezésre, melyek közül messze a legnépszerűbb az RSV-antigén-gyorsteszt. Ezeket a teszteket gyakran helyben, még az orvosi rendelőben vagy a sürgősségi osztályon elvégzik, az eredmény legtöbbször egy órán belül rendelkezésre áll. Néhány esetben a mintákat összegyűjtik és laboratóriumba küldik, hogy ott érzékenyebb módszerrel vizsgálják meg. Ezeknek az RSV-vizsgálatoknak az eredménye rendszerint még aznap rendelkezésre áll.


Esetenként, az orvos vírusizolálást kér (az RS-vírus tenyésztését), vagy olyan vizsgálatot, amellyel a vírus genetikai anyaga mutatható ki. Ezeknek a teszteknek az előnye az, hogy azokkal nemcsak az RSV, hanem esetlegesen jelen lévő más légúti vírusok is azonosíthatók. Fő hátrányuk, hogy ezeket a vizsgálatokat nem minden laboratóriumban végzik, illetve az eredményre hosszabb ideig kell várni, mint az RSV-gyorsteszt esetében. Klinikai szempontból ezért egyes betegek vizsgálatára kevésbé használhatóak, alkalmasak azonban annak igazolására, hogy az RSV felbukkant-e egy közösségben, valamint alkalmasak járványok azonosítására adott közösségekben, például idősek otthonában, iskolákban vagy a beteg közvetlen környezetében.


****

Amikor a magyar influenza figyelőszolgálat elkezdi ontani az influenzaszerűszerű megbetegedések halmozódására vonatkozó adatait, a tisztifőorvos tragikus fájdalmas hangon bejelenti, hogy kitört az influenzajárvány kis hazánkban, akkor tessenek gondolkodni. És mérni, nem elhinni mindent az oltásban érdekelt üzleti köröknek.

Járvány van tehát, kérdés, hogy milyen járvány, és hogy 60 beteg gyerekből miért csak kettőt vizsgálnak és miért csak a H1N1-re?

És ha 58-nak közülük RSV és egyéb légúti kórokozó fertőzése van?

Akkor is azt mondjuk, hogy itt az influenzajárvány?

Mindenáron?


Nincsenek megjegyzések: