2010. szeptember 18., szombat

Nyomasztó teher a kórházadósság

2010. szeptember 18.

A kórházak folyamatos eladósodásának legfőbb oka, hogy nincs elegendő pénz az elvárt és teljesített szolgáltatások finanszírozására. Két megoldás van: vagy több pénzt rakunk a rendszerbe vagy csökkentjük a szolgáltatások mennyiségét-minőségét.

Minden más egyéb ok csak másodrangú. Persze, hogy kellenek a racionális betegutak, persze, hogy törekedni kell a gazdaságosságra, a jobb szervezésre, a járóbeteg ellátás erősítésére, stb., stb. A struktúraátalakításra. De a száraz valóság az, hogy a magyar betegellátást a nyugat-európai országok betegellátásra fordított pénzmennyiségének harmadából-ötödéből finanszírozzuk.

Egyébként idén júliusban Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke (szerintem igen visszafogottan) így fogalmazott: az intézmények havonta 8-20 százalékkal kevesebb pénzt kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, mint amennyi a működésükhöz szükséges." Ez ilyen egyszerű. Tegyük hozzá: az egészségügyi dolgozók szégyenteljesen alacsony fizetése mellett. Mekkora lenne az adósság, ha a kórházak normális fizetést adnának dolgozóiknak? Mert most csak a beszállítói adósság kifizetésére kérik a pénzt.

A jelenlegi teljesítmény finanszírozás a legtöbb beavatkozást (diagnosztikai eljárást, terápiás ténykedést) nem árán fizeti meg. A 100 forintba kerülő ténykedésért általában 70 forintot ad. (Tegyük hozzá, néhány beavatkozáson azért lehet keresni. Egyeseknek.) Finanszírozásunk valójában teljesítményarányos, mert a költségeknek csak egy részét fedezi. Csoda, ha eladósodnak az egészségügyi intézmények?

A progresszív betegellátás költségesebb, mint az alacsonyabb szintű ellátás. Ezt a jelenlegi finanszírozási rendszer nem veszi figyelembe. A progresszív ellátás felső szintjéről a költséges betegek már nem küldhetők még feljebb. Legfeljebb haza. Csoda, hogy az egyetemek, a nagy súlyponti kórházak a legeladósodottabbak között vannak?

Van-e többletpénz? Lesz-e többletpénz? Szerintem valami csekély összeg lesz. Tűzoltásra. Az, hogy ennek a pénzmennyiségnek a csöpögtetését a régóta esedékes szerkezetátalakításhoz kötné a kormányzat, az érthető. De az alapvető ellentmondást, miszerint nincs elegendő pénz a mai szolgáltatás-mennyiség finanszírozására, azt nem oldja meg.

Dr. Szilvási István

Nincsenek megjegyzések: