2010. szeptember 12., vasárnap

Tavaly az influenzaoltások kapcsán egy kollégánkat lerohanta az ÁNTSZ, és jogerős határozatban megtiltotta neki az oltással kapcsolatosan polgári jogi szerződés megkötését.




Ezt az elképesztő hatósági tiltást egy kristálytisztán a polgári jogviszony keretébe tartozó kérdésben, semmiféle jogszabállyal nem tudták alátámasztani, de nem is akarták. Nem is tudták volna, mert diliházon kívül ilyen tiltás nem létezhet.

A szolgáltató és a szolgáltatást vásárló között ugyanis írásbeliség nélkül is létrejön a szerződéses jogviszony. Az írásba foglalást pedig csak jogilag teljesen dilettáns hatóság merészelheti megtiltani.

Ezt a kérdést is tárgyalni fogja egyebek között a bíróság, ahol a pert 160 orvos, valamint a Kasszaorvosi Szervezet megbízásából és anyagi támogatásával egy neves budapesti ügyvédi iroda viszi a kolléga oldalán.

Ha én lennék Réthelyi és/vagy Szócska, nagy figyelemmel kísérném a szeptember 29-én kezdődő ÁNTSZ kontra Alkotmány/PTK/meg minden jogszabály bírósági pert.

Ami ott zajlani fog az nagyon komoly, hosszú távú következményekkel járhat az egész ágazat szempontjából. Anyagi vonzatokkal is. Ha érdekli őket a dolog, akkor keressék meg (még időben) a III. kerületi főokos ÁNTSZ-est.

Az ügy szorosan összefügg a napi gyakorlatban folyamatosan és jogellenesen ingyenmunkára kényszerített egészségügyi dolgozók alkotmányos alapjogainak súlyos sérelmével, amihez a kormányzat is és az ÁNTSZ is asszisztál. Sőt, éppen ők tartják fenn, jogalkotási és hatósági eszközökkel ezt a fajta modern rabszolgaságot.

Éppen ezért kényszerültünk arra, hogy bírósággal mondassuk ki mindezt, és kötelezzük mind a kormányt, mind pedig a jogtipró szakmai felettes hatóságot a hatályos jogszabályok tiszteletére és betartására.

Amikre egyébként ők -állítólag- felesküdtek. Csak megszegik az esküjüket.

Mellesleg az ÁNTSZ oltóhelyein mindenféle oltásért elkérik a beadás díját, ami 900 forint, és ugyancsak elkérnek 4000 forintot azért a tevékenységért, amire a kollégát ingyenesen akarják kötelezni. Természetesen az oltóanyagért is fizetni kell, lásd a számlát.

Tehát az ÁNTSZ maga éppen azt a gyakorlatot folytatja, amit a hivatkozott határozatában a háziorvosnak megtilt, pénzt kér az oltásért, külön pénzt kér a járulékosan végzett szolgáltatásért, és a végén minderről még szép szabályos számlát is ad. Tipikus polgári jogi szerződés.

Ugye, hogy érdekes? Mindezért ráadásul még pénzbírsággal is akarja az orvost sújtani. Megáll az ész. A szolgáltató orvos nem szerződhet, a szolgáltató ÁNTSZ pedig szerződhet. Erre célzok, miniszter úr. Kettős mérce ez a javából. Nem beszélve a jogi képtelenségről.

Ráadásul a per még sehol nem fog tartani, mikorra beindul az idei oltási cirkusz, és természetesen, ÁNTSZ mintára mi továbbra is szerződést fogunk kötni a betegeinkkel, mert ez jogunk, és kötelezettségünk.

Ugyanis az E-alap e tevékenységet nem finanszírozza. A költségvetés szégyenteljes 200 forintja pedig kizárólag az oltás ellenértéke, ami az ÁNTSZ-nél négyszer több, 900 forint. Az egyéb tevékenység ellenértéke sehonnan nem térül meg, azt a költségvetés nem finanszírozza, így a betegnek kell kifizetnie.

Mi csak a tisztelt hatóság üzleti/piaci magatartását másoljuk, ugye szóról szóra. Matolcsy úr is erre célozgat állandóan.:-)

Megint jön a parttalan vita. Én most szóltam.



Nincsenek megjegyzések: