2010. szeptember 14., kedd


Az ambuláns ellátás átszervezésének
koncepciója

Német Kórháztársaság


A Német Kórháztársaság a magasabb szintű egészségügyi ellátás biztosítása céljából új koncepciót dolgozott ki az ambuláns orvosi ellátás további fejlesztése érdekében, ami a kórházak ambuláns szolgáltatásait magasabb szinten integrálja az ellátásba.

A területeken átívelő és szükségleteknek megfelelő orvosi ellátás biztosítása a demográfiai változásokat és az orvoshiányt is szem előtt tartva igen jelentős kihívás. A Német Kórháztársaság a magasabb szintű egészségügyi ellátás biztosítása céljából új koncepciót dolgozott ki az ambuláns orvosi ellátás további fejlesztése érdekében, ami a kórházak ambuláns szolgáltatásait magasabb szinten integrálja az ellátásba.

A koncepció az ambuláns háziorvosi és szakorvosi ellátás szükségleti tervezésének módosítására, valamint egy ún. speciális szakorvosi ellátás – beleértve az ambuláns sebészetet és a fekvőbeteg ellátásokat helyettesítő szolgáltatásokat – kialakítására tesz javaslatot.

Az ambuláns alapellátás lényegében továbbra is a szerződéses orvosokra vonatkozó jelenlegi szabályozásokat követné. A szükségletek tervezése és az engedélyezés reformra szorul.

A speciális szakorvosi ambuláns-ellátást mind a kórházak, mind a magasan képzett szerződéses orvosok nyújthatnák. A szolgáltatás nyújtásának egyedüli követelménye a Közös Szövetségi Tanács által meghatározandó minőségi követelményeknek való megfelelés lenne.

















A koncepció megvalósulása érdekében a kórházak szükségesnek tartják a tartományok és önkormányzatok nagyobb fokú bevonását az ellátástervezésbe. Az ellátáshiány elkerülése, illetve a szükségletekkel kapcsolatos elemzések céljából egy a szövetségi tartományok vezetése alatt működő koordinációs grémium – a tartományok, önkormányzatok, pénztári orvosok egyesületeinek és kórháztársaságok részvételével – létrehozását javasolják.

Az új modell különösképpen a differenciált, szektorokon átívelő ellátás fejlesztésének és követelményeinek próbál megfelelni. A Német Kórháztársaság ezen kívül reformjavaslatokat is előterjesztett az ambuláns sürgősségi ellátás és a kórházak, valamint az önálló orvosi praxisok kooperációs lehetőségeinek javítása érdekében.



Forrás:
http://www.dkgev.de/media/file/8010.DasKrankenhaus_8-10.pdf_DKG-Positionen_Reform_der_aerztlichen_Versorgung.pdf
Ärzteblatt: http://www.aerzteblatt.de/v4/archiv/artikel.asp?id=77832


Kapcsolódó anyagok: ambulans_v2.pdf

Nincsenek megjegyzések: