2010. április 3., szombat



VERIK AZ ORVOST



írta Giulio

TÖBB ORVOST BÁNTALMAZTAK BETEGEK AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN. SZÉKESFEHÉRVÁRON, A TOXIKOLÓGIÁN ŐRJÖNGÖTT EGY RÉSZEG EMBER, HELYBENHAGYVA ORVOSÁT ÁPOLÓJÁT, A BIZTONSÁGI ŐRT, DE MÉG EGY SEGÍTSÉGÜKRE SIETŐ MÁSIK BETEGET IS. AZ ILYEN ESETEK MINDIG IS A BULVÁRSAJTÓ KEDVENC TÉMÁI VOLTAK, ÉS AZ OLVASÓK HAJLANAK RÁ, HOGY MEGMOSOLYOGJÁK A FILMBE ILLŐ TÖRTÉNETEKET. MOSOLYOGJUNK, LEGALÁBBIS ADDIG, AMEDDIG AZZAL ÁLTATJUK MAGUNKAT, HOGY VELÜNK ILYEN NEM TÖRTÉNHET MEG. A KIJÓZANÍTÓBAN TÖBBNYIRE MINDENKI FEL VAN KÉSZÜLVE A RÉSZEG EMBEREK KISZÁMÍTHATATLAN REAKCIÓIRA, EZÉRT TÖBBNYIRE KEZELNI IS TUDJÁK AZ ILYEN HELYZ ETEKET. NEM ÚGY EGY ÁTLAGOS KÓRHÁZI RENDELÉSEN.

Agyba-főbe verték

A gyöngyösi kórház sebészetén Szabó Lajos doktor, a kórház közismert, köztiszteletben álló személyisége volt a vasárnapi ügyeletes az egyik januári hétvégén, amikor egy 14 év körüli kisfiút hozott be két kíséro: egy 50-60 év körüli férfi, és egy nagyobb kamaszfiú - feltehetoen a gyerek apja és bátyja. A fiút focizás közben érte a sérülés, a lábujját fájlalta. Szabó doktor megröntgeneztette, majd megállapította, hogy nagylábujja kificamodott, helyére kell rakni. Érzéstelenítő injekciót adott be neki, kiültette 15 percre a váróba, hogy hasson a szer.

Miközben a beteg és családtagjai kint várakoztak, tovább folyt a rendelés. Egy kismamát, majd egy mentők által hozott, vérző fejsérült embert kellett ellátni. Az idő múlt, és kétségkívül letelt a 15 perc. Váratlanul valaki verni kezdte az ajtót. Hirtelen felvágódott az ajtó és a dörömbölős figura rontott be rajta, feldúltan nekiesett a nálánál egyébként sokkal magasabb és fiatalabb doktornak. Többször megütötte, letépte az ingjét, és a falnak lökte úgy hogy a késobbi röntgenfelvételek bordarepedéseket állapítottak meg nála. Közben beléptek a bántalmazó fiai, és letépték apjukat a földön fekvő orvosról, majd se szó, se beszéd távoztak. A kórház biztonsági őre nem volt a helyzet magaslatán... A már 16 éve a kórházban dolgozó, 12 éve szakorvos Szabó doktort nagyon megviselte az eset lelkileg, hiszen korábban hasonló eset vele nem történt. Azóta nem ügyelt. Két hét betegszabadságra ment, majd felvette a munkát, de mindmáig rémálmai vannak. Retteg attól, hogy a következo ámokfutónál talán kés is lesz... Nem csak önmagáért aggódik, van egy három éves fia, és egy áldott állapotban lévo felesége is. Családját el kell tartania, jelenlegi és jövendő gyermekeit szeretné felnevelni, látni felnőni őket egészségben, becsületben. A dr. Szabó Lajos sérelmére elkövetett buncselekmény ügyében a rendőrség hivatalos személy elleni eroszak tárgyában jár el, hivatalból.

Dühödt szülők

A budapesti Heim Pál Gyermekkórházban, a gyöngyösi esettel ellentétben a biztonsági őr megpróbálta megfékezni a rendbontókat. Ott éppen ő lett az egyik sértett. Az történt - meséli Tóth Urbán Krisztina főorvos asszony, hogy egy agyvelőgyulladásban szenvedő beteg gyereket hoztak be. Mivel népes cigánycsaládról volt szó, több generáció kísérte be a kisfiút. Hosszú ideig türelmesen vártak a folyosón, míg az orvosok vizsgálatok sorával próbálták megállapítani a tünetek okát. Talán akkor hibáztunk, amikor nem készítettük fel lelkiekben a családot, hogy a gyermek bele is halhat a betegségébe, de ebben a helyzetben a betegre koncentrált mindenki, nem a hozzátartozókra - emlékszik viszsza a főorvosnő.

A beteg gyermek állapota hol javulni látszott, hol hirtelen romlani kezdett. Is. Az orvosok megtettek mindent, de néhány órás küzdelem után végül elveszítették a súlyos beteget. A halálhírre elszabadultak az indulatok a folyosón. Hatalmas jajveszékelés, hisztérikus sikoltozás, ájuldozás, ingtépés vette kezdetét. A szokatlan zajra megjelent a biztonsági őr is. A felbőszült apa szabályosan leütötte a rendészt, majd félrelökte az éjszakás orvost is. Dr. Tóth Urbán Krisztina elmondta, hogy a gyermekkórházban nem ritka a szülok agresszív fellépése. Különösen akkor szoktak egyes szülok erőszakosan reagálni, amikor az orvosok bent akarják tartani megfigyelésre a mérgezéssel érkezett gyereket. A szülő nem ért ezzel egyet és nem érti meg, hogy ilyen esetben az orvost törvény kötelezi erre a lépésre.

Volt példa rá a Heim Pál kórház történetében, hogy egy rugós bicska is előkerült, igaz, akkor két szülő veszett össze a folyosón: A főorvos aszszony szerint az agresszív szülői fellépés oka legtöbbször a hosszú várakozási idő. De gyakran az váltja ki az agressziót, amikor valamiért úgy érzik, ki kell állniuk a gyerekükért, hiszen az orvosok elhanyagolják, nem foglalkoznak vele lelkiismeretesen. A főorvos asszony szerint ez rámutat a megelőzés lehetőségére is. Az agresszív fellépésnek sokszor elejét lehet venni azzal, hogy az orvos kicsit a hozzátartozó lelkét is ápolja, emberi hangon tájékoztatja, nyugtatja a szülőt. Nem mindig van erre lehetőség, idő, de törekedni kell rá.

Magányos orvos veszélyben

Ha a kórházakban nincsenek teljes biztonságban az orvosok, mit szóljon egy magányosan dolgozó háziorvos? Néhány éve történt eset, hogy az ügyeletes háziorvosnő éjszaka házhoz ment egy gyomorfertőzés miatt kiszáradt, haldokló csecsemőhöz. Alighogy megérkezett, az apa hátulról a torkának szorított egy kést, és közölte: ha meghal a gyerek, meghal a doktornő is!

Nem lett az incidensbol ügy mert a doktorno nem tett feljelentést. Viszont az eset rámutat arra, hogy a háziorvosoknak mekkora szükségük lenne legalább egy kísérore. Mindazonáltal nehéz okosnak lenni ebben a kérdésben.

A gyöngyösi sebész, Szabó doktor szerint az orvosok elleni erőszak elharapózása tapintható jelenség, és összefügg az orvosok társadalmi presztízsének rohamos hanyatlásával is.

A kellő tekintély visszaszerzése, melyhez hoszszú és rögös út vezet, talán visszatartó erő lenne, feltételezve, ha a média visszavenne valamit az érthetetlen indíttatású orvosellenes kampányából.


Addig is reménykedik, hogy a több évtizeden át kiképzett értékes orvosi munkaerot nem vesz el, amely így is már nyugat felé tekint. Es mi lesz holnap? teszi fel a kérdést Szabó doktor. Melyikünk lesz a következo vétlen áldozata egy brutális támadásnak?


Év/Közfeladatot ellátó személy elleni eroszak/Garázdaság

1980 380 1933
1985 399 3377
1990 274 3818
1991 286 4501
1992 284 5248
1993 258 5517
1994 248 6095
1995 248 5937
1996 206 5924
1997 223 6418
1998 225 7492
1999 272 7706
2000 266 7817
2001 246 8353
2002 301 9389
2003 325 9858
2004 412 10757

Orvosok Lapja 2006. április


Kapcsolódó cikkek:

Súlyosan bántalmaztak egy kórházi alkalmazottat a fővárosban (2010. február 24.)
Tört-zúzott az egyik beteg a miskolci megyei kórházban (+Audio) (2010. február 10.)
A kórházak biztonsági rendszereit vizsgálják Csongrádban (2010. február 05.)
Eldurvult az iskolai játék: mentő vitte el a harmadikos fiút (2010. február 03.)
Verték és megalázták a pszichiátriai betegeket (Videó) (2010. január 26.)
Síró csecsemők, agresszív szülők, kétségbeesett orvosok (2010. január 23.)

Nincsenek megjegyzések: