2010. április 24., szombat



A Kasszaorvosi Szervezet és a finanszirozási
szerződés




A finanszírozási szerződések lényegi és a háziorvosok számára is elfogadható módosítását, valamint egységes fellépést kezdeményez a Magyar Orvosi Kamarától független Kasszaorvosi Szervezet. Jogi képviseletükkel és a javaslat kidolgozásával Kovácsy Zsombor ügyvédet, az Egészségbiztosítási Felügyelet korábbi vezetőjét bízták meg.






Betelt a pohár a vállalkozó háziorvosoknál, az eddig megismert formájában nem óhajtják aláírni a nemsokára esedékes új finanszírozási szerződést – foglalható össze a több száz doktor érdekeit védő Kasszaorvosi Szervezet (KSZ) minapi fórumának hozzászólásai alapján.





Azért hívták össze a fórumot, hogy az orvosok összegyűjtsék kifogásaikat és javaslataikat, s ezzel közösen megelőzhessék azt a többéves gyakorlatot, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) „diktátumot” ad az egészségügyi szolgáltatóknak.











A KSZ kifogásai a háziorvosok máig fennálló ellentmondásos jogi helyzetéből adódnak. Többségük vállalkozó – ezért például iparűzési adót is fizet –, ám közfeladatot lát el, és közvetlenül szerződik az OEP-pel. Munkájáért közfinanszírozást kap, amelyből azonban munkáltatóként a maga és alkalmazottja bérét s annak közterheit fizeti, tartja fenn rendelőjét.















„Márpedig ennyi idő után nem lehetek még mindig apáca és örömlány egyszerre” – mondta lapunknak Borsi Éva elnök. Az ellentmondásos helyzetet – vagyis azt, hogy a háziorvos közszolga és vállalkozó is – szerinte föl kellene oldani, és egyenlően elbírálni az egészségügyi szolgáltatói kör szereplőit. A szervezet tagjai nehezményezik azt is, hogy miközben az OEP szolgáltatásvásárlónak minősül, a finanszírozással mégis maga szabja meg a vételárat, ráadásul ellenőrzi a pénz felhasználását, s jogában áll visszavonni a finanszírozás egy részét, ha szerinte a háziorvos nem jó jelentést küldött az ellátásról. Az orvosnak azonban nincs joga a pénztár megállapítását kétségbe vonva saját igazát bizonyítani.















Mindezt tetézi, hogy a társadalom több évtizedes szokásjog alapján is számos feladatot vár el a háziorvosoktól: például mielőbb érkezzen házhoz, legyen mindig elérhető. Nem jár finanszírozás a betegellátástól időt rabló és sokszor fölösleges papírmunkák zöméért sem.








Borsi Éva szerint az OEP fiókjában lévő új szerződésben változatlanul szerepelnek azok a több éve meglévő és kifogásolható passzusok, amelyek ellen az orvostársadalom már többször tiltakozott. Emellett a szerződés felmondásának kilencvennapos idejét ellátási érdekre hivatkozva bármikor meghosszabbíthatja az OEP. A szerződéstervezetről a KSZ már korábban elmondta véleményét, de az elnök szerint nem törődtek a kifogásaikkal.













Az egyeztetés tehát nem vezetett eredményre, ezért kezdeményezik a szerződés általuk is elfogadható módosítását. A javaslat kidolgozására Kovácsy Zsombor ügyvédi irodája kapott megbízást a KSZ-től. Az egységes fellépést a FAKOOSZ – Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége is támogatja, vezetőjük, Selmeczi Kamill együttműködést ajánlott föl. „Az új finanszírozási szerződéseket 2010. december 31-ig kell megkötni, így várhatóan ősszel küldjük meg azokat a szolgáltatóknak.






Természetesen az új szerződés kialakítását szakmai egyeztetések előzték meg, amelyeken huszonkét szolgáltatói érdek-képviseleti szervezet vett részt, köztük a Kasszaorvosi Szervezet is. A szervezetek azon javaslatait, módosításait vagy észrevételeit, amelyek nem ütköznek jogszabályba, figyelembe vettük. Az így elkészült új szerződéstervezetet az Egészségbiztosítási Felügyelet is jóváhagyta” – áll az OEP lapunknak küldött válaszában.



MH


Nincsenek megjegyzések: