2010. április 3., szombat


Az amerikai egészségügyi reformtörvény


2010. március 21-én az amerikai képviselőház jóváhagyta, majd március 23-án Barack Obama elnök aláírta a Patient Protection and Affordable Care Act nevű egészségügyi reformtörvényt.

Obama elnök választási kampányában és elnöki programjában az egészségügyet központi kérdésnek tekintette a republikánusok heves szembenállása ellenére. A republikánusok alapvetően a törvény szándékét, annak „szocialista” jellegét, az állam túlzott beavatkozását támadták, ami szerintük ellentétes az „amerikai eszmével”, ami az egyének aktivitására, önmegvalósítására épít.

A törvény aláírásával Obama közel került a majdnem teljeskörű, szolidaritási elemeket is tartalmazó egészségbiztosítási rendszer megteremtéséhez, amit egy elnöknek sem sikerült keresztül vinnie Theodore Roosevelttől kezdődően. A reformtörvény lehetővé teszi az amerikai lakosság 95%-a számára a jó minőségű és megfizethető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, miközben – a törvényalkotó reményei szerint – hosszú távon jelentősen csökkenti az egészségügyi költségeket. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal szerint az egészségügyi reform 938 milliárd dollárba kerülne tíz éves időtartamra elosztva. A történelmi jelentőségű törvénykezés 143 milliárd dollárral csökkentené a szövetségi költségvetési hiányt az elkövetkezendő tíz évben.

Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodája által készített tanulmány teljes szövege a csatolt fájlban olvasható.


Kapcsolódó anyagok: amerikai_egeszsegugyi_reformtorveny.pdf



2010-04-01 15:26:19

Nincsenek megjegyzések: