2010. április 15., csütörtök


Miért kellett meghalnia a

18 éves lánynak?

2010. április 15.

Keddi műsorunk vendége volt Kövérné Sövegjártó Mária és jogi képviselője dr. Bakó Zoltán, akik szerint egy 18 éves lánynak, Mária lányának azért kellett meghalnia, mert az őt kezelő kórház nem végezte el rajta az életmentő műtétet. Szerintük a kórház belehamisított a lázlapba és a zárójelentésbe is. Most nézzék meg mit mondott tegnapelőtt az asszony és ügyvédje, majd a kórház válaszol a vádakra.

A kislány 2005-ös anamnézise és leletei itt érhetőek el!

TV2


A Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet szakmai állásfoglalása Kövér Anna Ágnes egészségügyi ellátása vonatkozásában

A Tv2 által 2010. április 11-én, a „Tények” műsora keretében Kövér Anna Ágnes egészségügyi ellátásának körülményei vonatkozásában közreadottak lehetőség szerinti tisztázása, valamint a valós tények feltárása érdekében, a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet az alábbi szakmai állásfoglalást terjeszti elő.

A hozzátartozók által megfogalmazott kifogások és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház esetleges felelősségére utaló hivatkozások a hivatkozott egészségügyi ellátás tekintetében teljes mértékben megalapozatlanok, illetve valótlanok, melyeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórház vezetése dolgozói nevében is határozottan és teljes mértékben visszautasít.

Az ellátást végző munkatársak a legmesszemenőbbekig vették figyelembe az ellátott szükségleteit és igényeit, valamint a hozzátartozók kéréseit, különös figyelemmel az ellátott rendkívül súlyos, többszörös áttétet képező tumoros, menthetetlen állapotára. Kövér Anna Ágnes egészségügyi ellátását helyszíni ellenőrzést is lefolytatva az Egészségbiztosítási Felügyelet, az ÁNTSZ szakfelügyelete valamint az OEP is részletesen vizsgálta, azonban szakmai mulasztást, vagy dokumentációs fegyelem megsértését egyik esetben sem állapítottak meg.

Az EBF felkérésére az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet az esetet kivizsgálta és részletes orvosszakértői véleményt állított ki, miszerint a bélrendszer átjárhatóvá tétele műtét-technikailag nem megoldható, hiszen a teljes hasüreget elfoglalja a tumoros folyamat. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet által alkalmazott diagnosztikai és terápiás eljárások a szakmai szabályoknak megfeleltek.

A lefolytatott belső és hatósági vizsgálatok eredményeiből következően és különös tekintettel a rendelkezésre álló orvosszakértői véleményre, álláspontunk szerint Kövér Anna Ágnesnek a Bajcsy-Zsilinszky Kórház keretében történt ellátására és dokumentációjának vezetésére a legnagyobb gondosság elvének is megfelelő módon és körültekintéssel került sor. A kórház munkatársai a jogszabályi előírásoknak, valamint a szakmai protokolloknak és elvárásoknak maradéktalanul megfelelve jártak el, különös figyelemmel és empátiával az ellátott esetében kialakult, egészségügyi állapotára.

Dr. Kálmán Sándor, főigazgató

- Sajtóközlemény -

1 megjegyzés:

Maria56 írta...

Én vagyok az anya. Kiváncsílennék a véleményére, ha személyesen megélné azt a szituációt, hogy a gyereke széklete hetekig a száján át távozik ( 2009-02-18-tól 2009-03-09-ig, a haláláig ) és mégsem műtik meg, ellentétben az 52/2006. sz. EüM rendelet rendelkezéseivel - ami a bélelzáródást ( csak ez a diagnózis szerepel az egészségügyi dokumentációban és csak erre a diagnózisra finanszírozott az OEP, igazolni tudom ) sürgős szükségnek nevesíti - meg ha ugyanarról a napról két fajta lázlappal rendelkezne, a zárójelentésben a felvételi státuszt meghamisítanák, a beteg tudta nélkül elrendelnék a morfiumot, stb... Tájékoztatok mindenkit, hogy az ügy a Főügyészségen van egyrészt, másrészt a Kórház nyilatkozata ellenére a BRFK Életvédelem és az EBF még nem zárta le az eljárást. Az Ebf. tv. előírásai ellenére a mai napig még nem kaptuk meg a törvényben előírt elszámolási nyilatkozatot arról, hogy milyen kezelések lettek elszámolva. Kórház nyugodtan pereljen be rágalmazásért - ha tud. Ezeket a tényeket hatóságok vizsgálják, kételkedőknek szívesen bemutatom az ezzel kapcsolatos egészségügyi dokumentációt, sőt, tekintve, hogy s a j á t személyes adatainkról van szó, amelyekkel mi rendelkezünk, ha WEB felületet kapok, szívesen feltöltöm az egészségügyi dokumentációt. Kövérné Sövegjártó Mária