2010. április 10., szombat



A Facebook és a szifilisz


2010. április 10.




Bár ami engem illet, még a bevásárlólistát sem bíznám Mark Zuckerbergre, az internetes közösségi oldalak meghódították a világot: a hat éve indított Facebooknak immár több, mint 350 millió regisztrált felhasználója van, a magyar iwiw-nek pedig négy millió. A közösségi oldalak azonban nem csak kapcsolattartásra és kikapcsolódásra jók. Egyre többen komolyan tanulmányozzák őket, hiszen ezeken az oldalakon az emberek közötti kapcsolatok könnyen számszerűsíthetők. A tudósokat amúgy is régóta érdeklik az emberek közötti kapcsolati hálók, amelyek kutatása már eddig is több meghökkentő eredménnyel szolgált.


A közösségi oldalak



kutatása egyelőre még gyerekcipőben jár, hiszen a felhasználók adatainak használatával kapcsolatban rengeteg technikai, jogi és etikai kérdés merül fel. Egyelőre leginkább modelleket lehet tesztelni a Facebook és a hasonló oldalak adatain. Egy friss kutatás például a Facebook adatait felhasználva azt vizsgálta, hogy egy járvány terjedését hogyan lehet lassítani emberek és embercsoportok közötti kapcsolati térkép segítségével.



A hálózatkutatás úttörői azonban nem internetes adatokat használtak. Az első eredmények a híres framinghami kutatás adataiból indultak ki, ami 1948 óta követi figyelemmel a Massachusetts állambeli Framingham városka lakóinak életútját. Bár ez a kutatás eredetileg orvosi kérdésekre fókuszált, a kutatók elkészítették 5124 kutatási alany majdnem húsz évet felölelő kapcsolati hálóját, ami több, mint 50 ezer személyes kapcsolatot tartalmaz.



Így derült ki, hogy a társadalmi elszigeteltség — vagyis a magány — ragályos. Ugyanúgy terjed, mint az influenza. Pontosabban: a magány három kapcsolati lépcsőn keresztül terjed. Ha van egy magányos ismerősöd, akkor 40-65 százalékkal nő az esélye annak, hogy te is magányos vagy; ha van egy olyan ismerősöd, akinek van egy magányos ismerőse, akkor 14-36 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy magányos leszel; végül pedig ha van egy olyan ismerősöd, akinek van egy olyan ismerőse, aki magányos, akkor 6-26 százalékkal nagyobb az esélye a te társadalmi elszigeteltségednek. Még szerencse, hogy az ismerős ismerősének magányos ismerőse nincs befolyással arra, hogy mekkora eséllyel vagy magányos. De nem csak a társadalmi elszigeteltség fejt ki hatást a kapcsolati hálókon keresztül.



Hasonló hatása van az elhízottságnak, a dohányzásnak és a boldogságnak is. Vagyis lehet, hogy a haverod húgának a fiúja miatt vagy kövér vagy boldogtalan, még akkor is, ha soha sem találkoztatok. Pedig oda kell erre figyelni, mert a társas kapcsolatokon keresztül terjedő boldogság hatással van az egészségre is. Vannak persze olyan szakemberek, akik kétkedve fogadják ezeket az eredményeket. Még olyan is akad, aki az elhízottság ragályos voltát bizonyító kutatás adatait felhasználva mutatta ki, hogy a testmagasság, a fejfájás vagy a pattanások is ragályosak.



Visszatérve a közösségi oldalakhoz: nemrégiben egy népegészségügyi szakember hívta fel rá a figyelmet, hogy mivel a Facebookon keresztül könnyű szexuális partnereket találni, újra terjed a szifilisz. Nem árt tehát az óvatosság az ismerősök bejelölésénél!



Nincsenek megjegyzések: