2010. április 22., csütörtök

Közszolga vagy vállalkozó

a háziorvos?

Egységes fellépésben látnak lehetőséget a számukra elfogadható szerződés megkötésére az OEP-pel a Kasszaorvosi Szervezet tagjai.



Nem reformprogramokkal akarunk előállni, hanem olyan követelésekkel, amiket kőkemény indokokkal, megcáfolhatatlan tényekkel tudunk igazolni – fogalmazott köszöntőjében dr. Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szervezet elnöke a tegnapi fórumon. Azért gyűltek össze a Magyar Orvosi Kamarától független, a vállalkozó háziorvosokat tömörítő szervezet tagjai, hogy megfogalmazzák elvárásaikat az új Általános Szerződési Feltételekkel (ÁSZF) kapcsolatosan.

A szervezetet 2008 januárjában jegyezték be azzal a céllal, hogy az egyéni/társas vállalkozásaikban közszolgáltatást nyújtó orvosokat összefogják gazdasági érdekvédelmük megszervezésére. Mint Borsi Éva a Weborvosnak elmondta, olyan kistelepülésekről is keresik őket, amelyeket nagyítóval kell keresni a térképen, ebből is látszik véleménye szerint, hogy a vállalkozó háziorvosok nagyon magukra vannak hagyva, nincs kihez forduljanak.

Mint a fórumon kiderült, egy évekkel ezelőtt született (2007.) társadalombiztosítási törvénymódosítás írja elő, hogy a vállalkozó háziorvosokkal új szerződést kell kötnie az OEP-nek többek között a jogi környezet változásai miatt. A mai napig azonban nem tisztázódott – nemhogy szerződés nem köttetett –, hogy mit is tartalmaz az Általános Szerződési Feltétel (ÁSZF). A jelenlévők közül néhányan lapunknak elmondták, hogy 2009 nyarán látták az utolsó verziót, amit nem tudtak a szakma torkán lenyomni. Most azért gyűltek össze, és igyekeznek hallatni hangjukat, hogy a hírek szerint már elkészült újabb változatot nehogy diktátumként akarja velük az új kormány elfogadtatni.

Bár az új ÁSZF nem módosul jelentős mértékben, dr. Kovácsy Zsombor ügyvéd, a Kasszaorvosi Szervezet jogi tanácsadója (korábban az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője) szerint fontos, hogy a szervezet jogosítvány kapjon arra, hogy észrevételeket tehessen az OEP-nek. A rendszeri egyik legnagyobb gondjaként jelölte meg, hogy az egyébként szerződéses viszonyban álló partnerek az OEP révén hatósági kontroll alatt is vannak. A kettősség kezelése egyik félnek sem könnyű, és hazánkban még nem sikerült rugalmassá tenni a máshol is alkalmazott rendszert.

Az OEP iránymutatását nem tartotta ugyan tökéletesnek a jogi tanácsadó, de arra mindenképpen alkalmasnak ítélte, hogy tárgyalási alap legyen, ezért a szerződés aláírásának tömeges megtagadását (ez ugyanis felvetődött a találkozón) nem látta igazán célra vezetőnek. Ráadásul a kifogások általában nem alkotmányos és jogi jellegűek, hanem inkább célszerűségi észrevételek, amelyek a napi munkát érintik. Az új kormány felállása véleménye szerint lehetőség a „tabula rasa"-ra, s érdemes hatni a jogalkotóra. Pénz azonban nem lesz kétszer annyi, lehet, hogy nem is lesz több - hűtötte le a kedélyeket. A közös fellépéssel korrektséget, szemléletváltást, a vállalkozói lét tolerálását lehet elérni álláspontja szerint.


A beharangozottól eltérően Vadász Iván adószakértő a légtérzár miatt nem tudott jelen lenni az összejövetelen, de néhány észrevételét tolmácsolta: az OEP szolgáltatást vásárol a vállalkozó háziorvostól, amiért három hónapos csúszással fizet. Ezután még jogot vindikál magának arra, hogy a számviteli törvénnyel szemben ellenőrizhessen, s akkor is kutakodjon, ha az orvos a számviteli szabályoknak eleget tett.

Az OEP nem a vállalkozó háziorvosokra, hanem a költségvetési intézményekre „szabott" szerződést akar elfogadtatni dr. Selmeczi Kamill, FAKOOSZ – Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége ügyvezető elnöke szerint. Ráadásul gond a finanszírozás nagysága is, hiszen a háziorvosok saját magukon takarítanak meg az OEP-nek, egyes infók szerint akár évi harmincmilliárd forintot is.

Mi a háziorvos: közszolga vagy vállalkozó? – tette fel a kérdést dr. Borsi Éva, hozzáfűzve: amikor adózni kell, akkor vállalkozó, amikor dolgoznia kell, akkor közszolga. Szokásjogok alapján olyan feladatokkal terhelik, amelyek nem tartoznak a háziorvos feladatkörébe. Ilyen például az igazolások kiadása, ami nemcsak egy aláírás, hanem felelősségvállalás is az orvos részéről. Mindezt ingyen és bérmentve végzik tömeges mértékben. Korábban (a múlt században) még szakértői feladatért kaptak az orvosok pénzt, mára ezt elvonták a finanszírozásból, akárcsak az amortizációt.

Hibrid rendszerben dolgoznak a vállalkozó háziorvosok, ám az elemeket nem lehet úgy összeválogatni, hogy a lehető legrosszabbul járjanak – fogalmazódott meg a találkozón, amelyen felhatalmazták dr. Kovácsy Zsombort a Kasszaorvosi Szervezet észrevételeinek, kifogásainak megfogalmazására az OEP számára.

2010-04-22
Forrás: Weborvos - Sándor Judit


Nincsenek megjegyzések: