2009. október 14., szerda


A teljesítmény szerinti fizetés hatásosnak bizonyul az angol kórházakban


A British Medical Journal által publikált tanulmány szerint az Anglia akut kórházaiban bevezetett új teljesítmény szerinti fizetési rendszer (Payment By Results, PbR) valós változásokhoz vezetett az ellátásban. Az angol egészségügyi minisztérium 2002 áprilisában készítette el irányelveit az új kórház finanszírozási rendszer elindítására. A Payment By Results egy fix díjszabási rendszer, melyben a kórházaknak nyújtott térítés közvetlen kapcsolatban áll az ellátott betegek számával és összetételével. Célja, hogy átláthatóvá tegye az NHS pénzügyi folyamait és hogy szabályozott rendszerrel szolgáljon a kórházi trösztök fizetésére. A teljesítmény szerinti fizetés bevezetését szakpolitikai célok ösztönözték, főleg a hatékonyság és a tevékenység volumen növelése, és az NHS kórházak által nyújtott ellátás minőségének javítása.

A rendszer hatását a University of Aberdeen kutatói vizsgálták három mérték összehasonlításával: volumen, költség és minőség az angliai kórházi ellátásban. A kutatás eredményei rámutattak, hogy a költségek gyorsabban csökkentek azokban a kórházi trösztökben, ahol a PbR-t bevezették. Szintén bizonyságot nyert a teljesítmény szerinti fizetés bevezetése és az akut kórházi tevékenység növekedése közötti kapcsolat, mely rámutat a betegellátás forgalmának növekedésére.

Az ellátás minőségét illetően a PbR nem hozott sok változást, bár a hosszú távú hatás elemzése azt sugallta, hogy az alapítványi trösztök esetében az ellátás minősége a díjszabás bevezetése következtében javult. Hogy a PbR nem vezetett a minőség romlásához arra utal, hogy a költség csökkentését nem a minőség kárára, hanem a hatékonyság javításával érték el. A szerzők szerint az elemzések azt mutatják, hogy teljesítmény szerinti fizetés képes valós változásokat eredményezni a kórházi ellátásban. (SZL)

Forrás:

http://www.bmj.com/cgi/content/full/339/aug27_2/b3081

http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/339/aug27_2/b3047


Nincsenek megjegyzések: