2009. október 17., szombat

Oltani vagy nem oltani?

2009. október 17.



Míg mi itt a blogon régi dokumentumfilmekkel és a sültkrumpli betiltásával voltunk elfoglalva, sokak számára ez lett az égető kérdés. Úgy tűnik, sokan bizalmatlanok és nem hajlandók beadatni a H1N1-vírus (közismertebb nevén sertésinfluenza) elleni védőoltást. Állítólag még a háziorvosok is megosztottak. A lakosság ostobább része egyenesen világméretű összeesküvést sejt az új influenza elleni védőoltás mögött. Hatalmas a zűrzavar — amit mi sem jelez jobban, mint hogy az egészségügyi miniszternek az a legjobb ötlete, hogy feljelenti a rémhírterjesztőket az ügyészségen. Mintha egy shakespearei dráma közepébe csöppentünk volna.

Íme a dráma néhány szereplője:

Az orvos, aki a Jog az Egészséghez Egyesület nevében leleplező közleményben reagál az Országos Járványügyi Központ körlevelére, amelyben többek között elmagyarázza, hogy a vakcina tesztelésére nem állhatott rendelkezésre elég idő, a vakcinát nem tesztelték elég emberen, illetve az oltóanyag nem is a megfelelő vírus ellen készült. Erről a hírről a Szólás szabadsága is fontosnak tartja, hogy beszámoljon.

Csak hogy képben legyünk: a Jog az Egészséghez Egyesület célja, hogy „a vitaminfogyasztás szabadságáért és az emberi jogokért” küzdjön. Az egyesület honlapján orvosunk, Dr. Lenkei Gábor, a szcientológus egyház tagja, szúrós szemekkel magyarázza el egy videóban, hogy az Európai Unió már készül arra, hogy korlátozza „azt a jogunkat, hogy annyi vitamint fogyasszunk, amennyit szeretnénk”. És ez nem lenne jó, mert Lenkei a vitamin- és étrend-kiegészítő bizniszben utazik. Mert ugye ezek a készítmények arról híresek, hogy kurvára tesztelik őket. Nyilván csak szívatásból tiltotta be tavaly a Legfelsőbb Bíróság Lenkei vagy két tucatnyi termékének forgalmazását Magyarország területén.

Egy influenza elleni vakcina tesztelésekor azt nézik, hogy termel-e a szervezet ellenanyagokat. Ennek az immunreakciónak nincsenek mellékhatásai, és a teszteléshez nem szükséges sok ezer kísérleti alany részvétele. Szövődményeket az oltóanyaghoz használt adalékanyagok és tartósítószer okozhatnak — de mint ahogy az az autizmus és a kombinált oltás kapcsolatának esetében kiderült, erre semmi bizonyíték sincsen. Ami engem illet, inkább az influenzaoltás, mint Dr. Lenkei étrend-kiegészítői.

A szülész-nőgyógyász. A Szólás Szabadsága fontosnak tartotta, hogy egy jól öltözött szülész-nőgyógyászt is megszólítson, aki elmondta, hogy ő bizony a védőoltással kapcsolatban, idézem, „picit tartózkodóbb”. És miért? Mert az a jó, ha a terhes nők „minél kevesebb külső mesterséges anyagot” visznek be a szervezetükbe.

Ennyire alaposan megindokolt orvosi véleményt régen hallottam. A doktor úr nyilván az étkezést is ellenjavallja, hiszen azzal is sok „külső és mesterséges” anyag kerül a terhes nő szervezetébe — feltéve persze, hogy az áldott állapotban levő nőszemély nem megy ki az erdőbe szedrezni. Vagy a nagyüzemi állattenyésztéssel előállított disznóhús, aminek ezt az egész galibát köszönhetjük, rendben van? A laboratóriumi joghurt vagy a cukros üdítőital vajon mitől természetes?

Egy influenza-járványban a terhes nők különösen veszélyeztetettnek számítanak. Ami a hagyományos, szezonális influenzát illeti: kevés bizonyíték van arra, hogy az influenza a magzatot károsítaná. Ehelyett sokkal komolyabb az esélye annak, hogy a leendő anya szenved maradandó károsodást. Egy frissen megjelent tanulmány szerint semmi bizonyíték sincs arra, hogy terhes nőknek ártana az influenza elleni oltás, ezért ugyanazok az ajánlások érvényesek rájuk, mint a népesség többi részére.

A sztárszociológus, aki frappáns elemzésében megmagyarázza, miről is szól az „oltani vagy nem oltani” dilemma. Számára az egész „tüneményesen ékesszóló és pontos példázata” annak, hogy jelenlegi felfogásunk úgymond „huszadik századi fogalmakon alapszik, mely értelmezési keret látványosan nem tud fogást találni ezen a huszonegyedik századi betegségen”. Erről aztán eszébe jut a dokis pornó (izgi, mi?), meg egy olyan világ, ahol „az élővilág (benne ember, állat és még növény is) egy mikrobiológiai rendszert alkot” (mi van?) és „a beteg teste immár nem egy elrontott, buta tárgy, amit megjavít a doktor, hanem részvény”. A lényeg, hogy a „a döntést végül nem hozhatja meg helyettünk senki”.

A sztárszociológus, aki szerint „a rendelőintézeti kalandjátékban a usernek csak egy avatarja lehet” talán sosem halott nyájvédettségről — mivel szerinte az oltás beadatása olyan jó kis egzisztenciális kérdés, talán eszébe sem jut, hogy amikor (tegyük fel) besétál tüsszögve harminc diák elé előadást tartani, nemcsak az ő avatarja kerül veszélybe. Nem is szólva a környezetében élő öregekről és gyerekekről, akiknek az immunrendszere könnyen megsínylelheti az ő avatarjának ostobaságát.

És nem szabad megfeledkezni a dráma egyik főszereplőjéről sem:

A kormány és kedvenc offshore cége. Még mindig nem tudni, hogy kik a tulajdonosai annak a cégnek, ami az új influenza elleni vakcinát szállítja. A hírek szerint kb. 4 milliárd forintba kerül az új influenza elleni oltóanyag. Nincs sok minden, amit hozzá lehet tenni ehhez: miért lennénk meglepődve azon, hogy a legvadabb összeesküvés-elméleteket is elhiszik az emberek, amikor a kormányzatnak eszében sincs az orrunkra kötni, hogy kik gazdagodnak meg a mi adóforintjainkból? Miért nem érti az egészségügyi miniszter, hogy a rémhíreket a kormány legalább részben magának köszönheti?

Hát — nem is dráma ez, hanem tragikomédia.

(Megjegyzés. Eredetileg szerettem volna közszolgálati jellegű, informatív bejegyzést írni arról, hogy mi az, amit tudni lehet az új influenza elleni védőoltásról. Ahogy egyre jobban belemélyedtem a téma magyarországi vitájába, ez egyre inkább lehetetlenné vált. Talán legközelebb.)

Címkék: , , ,




FORRÁS : http://bioetikablog.hu/




Forrás:

Nincsenek megjegyzések: