2009. október 8., csütörtök


ÉRDEKES HOGY


A szlovák kormány 2009. szeptember 30-án megerősítette a két állami - Általános (VsZP) és Közös (SZP) egészségbiztosító összevonásáról hozott határozatát. Az összevont Általános Egészségbiztosítónak (VsZP) 2010. január 1-jétől 3,5 millió biztosítottja lesz, és az egészségbiztosítási piac 67%-ára terjed majd ki.

A kabinet döntött arról is, hogy 100%-kal, azaz 65,1 millió euróval növelik a VsZP alapvagyonát, aminek célja a gazdasági krízis okozta bevételkiesés, a folyó évi adósságok, valamint az összevonással járó kiadások kompenzálása. Ezen kívül a VsZP 38 millió eurót fogad be az SZP-től.


A kormány álláspontja szerint a változásra azért is szükség van, mert Szlovákia egészségbiztosítói közül a VsZP biztosítottjai képezik a legköltségesebb csoportot, ugyanakkor az eddigi rendszerben a beszedett járulékok nem kompenzálták teljes mértékben a költségeket. Fontos cél, hogy az egészségügyi ellátás finanszírozása ne csökkenjen a jelenlegi szinthez képest.

Az egészségügyi tárca vezetői szerint jelentős lépést tettek előre az állami egészségbiztosító megerősítésére, amely hatékonyabbá teszi az egészségbiztosítási rendszer működését, növeli a stabilitást. Előnyöket jelent mind a betegek, mind a szolgáltatók számára, mivel egyszerűsödhet a kommunikáció és csökken az adminisztráció. Az összevonás az ügyfeleknek nem okoz semmilyen megterhelést, és a megtakarított pénzügyi eszközöket az állampolgárok egészségügyi ellátásának javítására fogják fordítani. VM)

Nálunk mi is a helyzet?



Nincsenek megjegyzések: