2009. október 10., szombat


A táplálkozástudomány

ortomolekuláris orvoslás

Linus Pauling (kétszeres Nobel díjas) úgy definiálta ortomolekuláris orvoslást, mint az optimális molekuláris környezet biztosítása, különösen azon anyagoknak az optimális koncentrációjára nézve, amelyek jelen vannak az emberi testben. Az ortomolekuláris orvoslás biztonságos, hatásos táplálkozási terápiát folytat a betegségek elleni küzdelemben. További információ: http://www.orthomolecular.org

A lektorált Orthomolecular Medicine News Service egy nonprofit és nem kereskedelmi információs forrás.


Kommentár:


Nagyon fontos és nagyon megszívelendő közleményről van szó. Miközben az ostoba média folyamatosan nyomatja a gyógyszeripari bérencek által közreadott hamis elemzéseket, miszerint a vitaminfogyasztás veszélyes, a szintetikus vitaminok ártalmasak, stb., miközben a közegészségügyi posztokon trónoló kormányhivatalnokaink a pénzt ostoba programokra és kampányokra fecsérlik, közben az emberek folyamatosan mennek tönkre a hiánybetegségek okozta immunbetegségekbe, kardiovaszkuláris megbetegedésekbe, fertőző betegségekbe, mentális zavarokba.


Az un. "civilizációs" betegségek jó részét a vitaminhiány okozza, vagy legalábbis súlyosbítja. A médiának az a hír, ha borzongathatja az embereket. A gyógyszeripar trükkje az, hogy bedob egy hamisított vizsgálatot, vagy egy részeredményt -kiragadva összefüggéseiből- eltorzítottan felnagyít. A média meg ráveti magát, és szétkürtöli a világba.

Sokat árt az is, amikor kóklerek csodákat ígérve rábeszélnek embereket vitaminfogyasztásra, majd azok - mert a várt csoda elmarad - abbahagyják a vitaminfogyasztást. A vitaminok nélkülözhetetlen katalizátorok és építőelemek a szervezet folyamataiban, részleges hiányuk a szervezet erodálodásához vezet - évtizedek alatt. Sok ember büszkélkedik azzal, hogy ő egy gramm vitamint nem szedett soha, és lám itt van, erős, egészséges. Legyen neki jó. De nem tudjuk, mi lesz vele 10-20 év múlva. És az is lehet, hogy ő egy kivételes példán, levegő nélkül is elélne.


De az emberi szervezet mégiscsak úgy van felépítve, hogy vitaminok nélkül nincs élet. A vitaminok felfedezésének története éppen azt bizonyítja, hogy ha nem így lenne, fel sem fedezték volna ezeket az anyagokat. A bizottság visszafogott "minimum" programja természetesen nagy előrelépés, de azért ne tévesszen meg senkit: még ez is kevés. De több, mint a semmi.

Számos írásomban próbáltam már bemutatni, hogy a kardiovaszkuláris kockázatot nem a koleszterin jelenti, hanem sok minden más. Ha eddig nem tette, olvassa el, mit tehet pl. az érelmeszesedés és infarktus/sztrók ellen. Fontos téma a D vitaminbevitel, mert a D vitaminhiány a rákos megbetegedések egyik legkomolyabb kockázati faktora, csak erről a közegészségügy illetékesei mit sem tudnak. Erről itt olvashat! A mentális problémák egyik oka az omega-3 hiány, továbbá a B vitaminok, cink, szelén, vas, magnézium hiánya. A szorongás leküzdésének egyik hatékony szere a Ginkgo Biloba, sokkal hatásosabb, mint a nyugtatók! A C-vitamin egészségben játszott szerepéről és a megfelelő adagolásról pedig itt olvashat!

Vannak idealisták -valószínűleg napfényből és levegőből élnek-, akik "vitaminiparról" beszélnek. Hogy ez is csak üzlet, miért hinnének a vitaminokat ajánlóknak. Ne higyjenek! Sem én, sem más vitamint ajánló oldal nem akar senkit megváltani, semmire rábeszélni. Hit alapon semmihez nem jó közelíteni. Az információ korában az a túlélő, aki a hamis információt meg tudja különböztetni a hasznos információtól. Az én célom az információ nyújtás. Hogy ki mit kezd vele, az már nem az én hatásköröm. Ha jobban hisz a "Fogjunk össze a Depresszió, a rák, az Akármi ellen" programokban, csak rajta.



http://www.tenyek-tevhitek.hu/vitaminfogyasztas-vitaminhiany.htm

Az orvosok szerint növelni kell az
Ajánlott Napi Bevitel-t (RDA-t)

Forrás:Orthomolecular Medicine News Service,




Az amerikai (és más országokban, így nálunk is érvényben lévő) RDA, vagyis napi ajánlott étrend-kiegészítés ajánlott értékei túl alacsonyak. Majd mindet azonnal növelni kéne, jelentette ki egy orvosokból, akadémikusokból és kutatókból álló független bizottság. Az e heti nyilatkozatukban a Független Vitamin Biztonsági Felügyelő Bizottság (IVSRP) megfogalmazta: A kormány szponzorálta táplálkozási ajánlások, mint az RDA, nem adnak helyt a táplálkozástudományi kutatások legújabb eredményeinek. Míg a jelenleg érvényben lévő ajánlások az A vitaminra, vasra, kalciumra és néhány más tápanyagra általában megfelelő, a közvéleményt arra szólítják fel, hogy sok más tápanyagból túl keveset fogyasszon. A nem megfelelő bevitel, a helyes bevitel megítélésére ajánlott nem megfelelő standardok azt eredményezték, hogy széles körben inadekvát a vitamin és egyéb tápanyagok fogyasztása, ami krónikus betegségekhez, alultápláltsághoz és túlsúlyhoz vezet a népességben. Számos orvosi kutatást és beszámolót idézve, az IVSRP felhív arra, hogy alapvetően növelni kell az napi bevitelt a B-vitaminokban, a C, D, E vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a szelén, a cink, a magnézium és a króm. Az RDA növelése életeket fog megmenteni és fokozza az egészséget, fogalmazta meg a bizottság. Klinikai és szubklinikai (nem észlelhető) tápanyag hiány az egyik fő oka társadalmunk legnagyobb egészségügyi problémáinak. A rákot, a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, a mentális zavarokat és más betegségeket a szegényes tápanyag bevitel okozza, ill. a meglévő problémát súlyosbítja. A jó hír, hogy a tudományos bizonyítékok szerint a tápanyagok megfelelő mennyiségének fogyasztása segít megelőzni ezeket a betegségeket.

Az IVSRP különösen az alábbi új standardok bevezetésére szólított fel:

Vitaminok

B-1 Thiamine: 25 mg
B-2 Riboflavin: 25 mg
B-3 Niacin: 300 mg
B-6 Pyridoxine: 25 mg
Folsav: 2,000 mcg
B-12 Cobalamin: 500 mcg
C: 2,000 mg
D3: 1,500 NE
E mint természetes, e-vitamin típusok keveréke: 200 NE

Ásványi anyagok

Cink: 25 mg
Magnézium: 500 mg
Szelén: 200 mcg
Króm: 200 mcg

A bizottság a következőre jutott: "A múltban a túl konzervatív kormány által szponzorált standardok bátorították a a táplálkozásbeli önelégült nyugalmat. Az emberekkel elhitették, hogy a feldolgozott és finomított élelmiszerekből folytatott "kiegyensúlyozott táplálkozással" a megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz juthatnak. Ez azonban tévedés. Az adekvát vitamin és ásványi anyagok beviteléhez a teljes értékű táplálékok fogyasztása és a megfelelő kiegészítő étrend-kiegészítők (vitaminok, ásványi anyagok, stb.) fogyasztása nem egyszerűen jó ötlet, hanem életbevágó".


Nincsenek megjegyzések: