2009. október 4., vasárnap


A német kötelező betegbiztosítás keretében kötelezően nyújtandó, nem nyújtható szolgáltatások - 2009


Németországban elviekben az ún. GKV-Leistungskatalog tartalmazza a kötelező betegbiztosítás által nyújtandó szolgáltatások összességét. Valódi katalógus azonban lista formájában nincs (ún. katalógusként felfoghatóak a DRG, EBM, BEMA, BEL-II, gyógyító eljárások katalógusa stb. jegyzékek). A szolgáltatások katalógusa a Társadalombiztosítás V. (SGB V.) törvénykönyvében csupán mint jogi keret definiált. A törvény kimondja, hogy a biztosítottaknak joguk van orvosi, fogorvosi, pszichoterápiás kezelésre, gyógyszerekkel, kötszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel való ellátásra, otthonápolásra, kórházi ápolásra, valamint rehabilitációs és egyéb szolgáltatások igénybevételére.

A szolgáltatásoknak minden esetben elégségesnek, célszerűnek és gazdaságosnak kell lenniük, illetve a szükségesnél nem lehetnek nagyobb mértékűek. Németországban jelenleg a Közös Szövetségi Bizottság konkretizálja az ehhez szükséges keretfeltételeket, az egyes szolgáltatási területeken irányelveket dolgoz ki (a kötelező betegbiztosítás keretében nyújtható elismert vizsgálati és kezelési eljárások, a kötelező betegbiztosítás terhére nem nyújtható eljárások, receptre fel nem írható gyógyító eljárások stb.), melyek az érintett betegbiztosítók, szolgáltatást nyújtók részére kötelező érvényűek.

Egyedi esetekben, annak tisztázása érdekében, hogy egy bizonyos orvosi szolgáltatás a kötelező egészségbiztosítás keretében a kötelezően nyújtandó szolgáltatások körébe tartozik-e, a biztosítottak a betegbiztosítójukhoz fordulhatnak tanácsért. A témával kapcsolatos részletes információk a csatolt pdf dokumentumban találhatóak. (VN)



Kapcsolódó anyagok: szolgkat2009-germany.pdf





Nincsenek megjegyzések: