2009. október 22., csütörtök


AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZEREK FINANSZÍROZÁSA AZ EURÓPAI UNIÓBAN


Az European Observatory on Health Systems and Policies jelen tanulmánya az EU egészségügyi rendszereinek finanszírozási problémáit elemzi. Az egészségügyi rendszerek fontos részét képezik a szociális biztonság szélesebb körű apparátusának. Azáltal, hogy megakadályozzák és kezelik a betegségeket, és fedezik annak járulékos – és gyakran hatalmas – költségeit, enyhítik mind az egészségügyi, mind a pénzügyi kockázatokat, és hozzájárulnak a társadalmi és gazdasági jóléthez.

Az EU egészségügyi rendszereinek a jövőben számos kihívással kell szembenézniük, amelyek közül a legnagyobb problémát finanszírozásuk fenntarthatósága jelenti. A lakosság elöregedése ugyanis növeli az egészségügyi ellátás iránt keresletet, mivel nő az inaktívak száma, ugyanakkor csökken az aktív lakosság aránya, ami pedig csökkenti a bevételeket. Ezen kívül az egészségügyi technológia rohamos fejlődése is növeli a kiadásokat, hiszen az újabb és fejlettebb kezelések és gyógyszerek nagyobb költségekkel járnak.

A tanulmány szerzői fontosnak tartották sugalmazni, hogy nincs egyöntetűen jó megoldás az egészségügyi rendszerek fenntarthatóságára vonatkozóan, és a legfontosabb követelmény a négy érték - univerzális lefedettség, szolidaritás a finanszírozásban, egyenlő hozzáférés és magas színvonalú egészségügyi ellátás - megőrzése. Habár vannak gyakorlati eszközök, amelyeket a tagállamok alkalmazhatnak, hogy biztosítsák egészségügyi rendszereik fenntarthatóságát – és ezek a finanszírozási rendszer megtervezésére vonatkoznak –, a fenntarthatóság kérdése sokkal inkább a fontosnak tartott értékekre vonatkozó szociális kérdést jelenti, mint egy technikai kérdést, amely egyszerűen módosítható. A tanulmány kulcsfontosságú üzenete, hogy a tagállamok bármilyen lépéseket is tesznek a fenntarthatóság biztosítása érdekében, fontos, hogy egyenlő hangsúlyt fektessenek a felsorolt négy érték iránti elkötelezettség fenntartására. Ilyen jellegű elkötelezettség hiányában ezen értékek kormányzó ereje minden bizonnyal csökkeni fog, és ezáltal redukálódik az egészségügyi rendszer létfontosságú szociális biztonsági funkciója is.

A tanulmány bővebb összefoglalója a csatolt fájlban található (AZS).

Forrás: Thomson – Foubister – Mossialos: Financing Health Care in the European Union. European Observatory on Health Systems and Policies, 2009. http://www.euro.who.int/document/E92469.pdf


Kapcsolódó anyagok: az_egeszsegugyi_rendszerek_finanszirozasa.doc

2009-10-22 09:58:23

Nincsenek megjegyzések: