2008. szeptember 1., hétfő




Részletek Dr. Frank Ulrich Montgomery, a Marburgerbund elnökének az Orvosok Napja (2006. január 18) alkalmából Berlinben tartott beszédéből:

A német egészségügy sikerei - hogy Németországban az emberek élettartama folyamatosan nő, hogy itt a szegényeknek még nem kell korábban meghalniuk nekünk, német orvosoknak köszönhető. Az elmúlt 10 évben a kórházak 10 %-át bezárták, az ágyak számát 20 %-kal csökkentették, miközben a kórházak 15 %-kal több beteget láttunk el és az átlagos ápolási idő 38 %-kal csökkent. Minden ipari vállalkozás gazdasági menedzsere boldog lenne, ha vállalkozásának produktivitása a mi munkánkhoz hasonló lenne.A praxisokban és a kórházakban egyre több és több embert gyógyítunk meg. De mit kapunk ezért cserébe? Befagyasztott költségvetést, gyógyszerrendelési megszorításokat, növekvő bürokráciát és munkáltatói önkényt. Így rombolják a minőséget, a betegellátást és a kutatást. És ami a legrosszabb, az orvosok motiváltságát.

Aki az orvosok motiváltságát rombolja azzal, hogy egyre több munkát egyre kevesebb bérért követel, az a betegeket veszélyezteti. Sokszor azt hiszem, a politika nem tudja, hogy mit művel. Nyilvánvalóan rossz tanácsokra hallgat.A Német Gazdasági Kutató Intézet legutóbbi jelentése megállapította, hogy \"a fiatal orvosok átlagos nettó reáljövedelme 1993-tól 2002-ig 7.5 %-kal csökkent. Miközben korosztályuk közalkalmazott diplomás szakemebereinek nettó reáljövedelme átlagosan 3 %-kal - nőtt ebben az időszakban (a foglalkoztatottak összességének átlag nettó reáljövedelme pedig 6 %-kal). Az Intézet adatai szerint a fiatal orvosok nettó órabére 10.8 euro, kevesebb mint a fiatal általános iskolai tanároké (11.9 euro).

Világos, hogy az orvosok túldolgoztatottak és alulfizetettek.


De milyen következtetésre jut a Gazdaságkutató Intézet? Szerinte az orvosképzés magas költségei megindokolják a fiatal orvosok alacsony bérét, mert ők nem fizetnek tandíjat. És azt is figyelembe kell venniük, hogy az orvosok társadalmi presztizse nagy és ezáltal nagyobb társadalmi elismerést kapnak, mint más diplomások. Ezek szerint, aki jól dolgozik, az jó fizetés helyett frázisokat kapjon?!Végül az Intézet szerint "a fiatal orvosok, majd ha már szakorvosként dolgoznak, sokkal jobban keresnek majd, ezért most tekintsék befektetésnek a rosszabb fizetéssel eltöltött éveiket. És vegyék azt is figyelembe, hogy a kelet-európai EU tagállamokból fiatal orvosok toborozhatók, szóbajöhet az is, hogy a fiatal német orvosokat kötelezzék arra, hogy meghatározott ideig német kórházaban dolgozzanak.Kedves Kollégák! Ennél cinikusabbat még nem hallottam. Segédszolgák toborzása az EU tagállamokból és kényszermunka a német kórházakban! Azokat a politikusokat, akik ezt tanácsolják, el kell zavarni. Meg kell nekik mondani, hogy elegünk van abból, hogy szolgáknak tekintenek, akiknek sokat kell dolgozni, de keveset keresnek és még a szájukat is be kell fogni. Ennek vége. Addig folytatjuk a küzdelmünket, amig ki nem harcoljuk az elviselhető munkakörülményeket.(2006. január 18-án németországszerte tiltakoztak az orvosok romló élet- és munkakörülményeik ellen.

A Marburgerbund a kórházi alkalmazott orvosok érdekvédelmi szervezete.

A Marburgerbund (a német kórházi orvosok szövetsége) figyelmeztető sztrájkot hirdetett március 1-re, mert az orvosi díjtételtárgyalásokat a munkaadók taktikázásokkal "szégyenteljes módon hátráltatják" nyilatkozta Dr. Frank Ulrich Montgomery a Marburgerbund elnöke. A munkaadók egyszerűen nem akarnak tárgyalni a kórházi orvosok jövedelmének növeléséről. Az orvosszakszervezet már hetekkel ezelőtt ismertette javaslatait, a kórházi orvosok jövedelmének kb. 30 %-os növelését javasolta. A figyelmeztető sztrájk jelezné, hogy az orvosoknak elegük van. Montgomery figyelmeztetett, hogy kemény szakszervezeti harcba kezdenek, ha nem lesz megegyezés. A tárgyalások már 2005. október óta húzódnak. Az orvosszakszervezet követelései között a 30 %-os béremelés mellett a túlmunka teljes idejének megfizetése, a szabályozott orvosi munkaidő, a jobb munkakörülmények és a rövidtávú munkaszerződések megszüntetése szerepelnek.A március 24-én Berlinben megrendezendő második nagy orvostüntetés alkalmából a Bundesaerztekammer elnöke, Prof. Dr. Jörg-Dietrich Hoppe az Aerzte Zeitungnak (Orvosok Lapja) a következőket nyilatkozta (2005. 03.03.):"Nagyon örülünk annak, hogy a német orvosok az ország minden részéből szolidárisak a tüntetéssel és felhívják a lakosság figyelmét a gyógyítás korlátozásának, a várólisták kialakulásának veszélyére. Megengedhetetlen, hogy az orvosok az ellátás korlátozására kényszerüljenek amiatt, mert a politikusoknak az a véleménye, hogy korlátozott anyagi eszközök mellett is változatlan szolgáltatás nyújtható."

http://www.bundesaerztekammer.de/

http://www.marburger-bund.de.

http://www.kassenarzt.de/

http://www.aek.or.at/

http://www.mmi.de/77.0.html

http://www.kbv.de/




http://www.csmf.org/


--------------------

Nincsenek megjegyzések: