2008. szeptember 14., vasárnap



Cardio-CT:

a szívinfarktus korai diagnosztikával megelőzhető!

Magyarországon minden harmadik ember szívbetegség következtében hal meg. A hirtelen szívhalál nem kíméli az aktív sportolókat, egészséges életmódot élőket sem. Ma már hazai magánklinikán is elérhető a legkorszerűbb koszorúér diagnosztikai vizsgálat, a Cardio-CT, mellyel közel 100 %-os biztonsággal kizárható a koszorúér betegség.

Magyarországon évente megközelítőleg 40.000 ember halálát okozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ez azt jelenti, hogy a mai napon is 100 ember hal meg ennek következtében. A korai felismeréssel megelőzhetőek, illetve eredményesen kezelhetők a később súlyos állapotot, sok esetben pedig halált okozó koszorúér-betegségek.

Mire alkalmas a Cardio-CT diagnosztikai vizsgálat?

A szív- érrendszeri betegségek esetében a Cardio-CT jelenti a világszínvonalú orvos-diagnosztikai csúcstechnológiát. A Cardio-CT vizsgálattal a páciensek és kezelőorvosaik a testbe történő behatolás nélkül, csupán egy jódtartalmú kontrasztanyag beadásával győződhetnek meg a szív koszorúereinek állapotáról, az érfalak vastagságáról, a falban található esetleges lerakódás típusáról, annak mértékéről, valamint a szívizom rendellenes működéséről.

A vizsgálat során a CT berendezés a szívet minden irányból feltérképezi és milliméternél is vékonyabb szeletekben készít keresztmetszeti képeket. Az így elkészült képsorozatból a készülék képes 3 dimenzióban, vagy akár mozgás közben 4 dimenzióban megjeleníteni a szívet és a koszorúereket. Így akár a vizsgált személy is láthatja koszorúerei állapotát, sőt, a számítógép segítségével az orvosok egy-egy koszorúéren filmszerűen, az ér belsejében is végig haladhatnak.

A szívinfarktus korai diagnosztikával megelőzhető!

A panaszmenetes állapotban korai diagnosztikaként végzett Cardio-CT vizsgálat - egyedülálló módon - képes a szűkületet még nem okozó, de infarktus veszélyt jelentő fiatal plakkok kimutatására is. A vizsgálat során akár az erek keresztmetszete is vizsgálható, amelyből megállapítható például az érszűkület mértéke is. Lehetőség nyílik a szív többi részének - pl. pitvarok, kamrák, vénás rendszer - térbeli vizsgálatára, ill. az esetleges koszorúér fejlődési rendellenességek kimutatására.

A korai diagnosztikai vizsgálat panaszmentes esetben is felismeri a kezdődő koszorúér betegségeket, így lehetőség van a megelőzésére.

A vizsgálat menete

A felvételek elkészítése előzetes orvosi konzultációt követően vénás kontrasztanyag beadása mellett történik meg a Cardio-CT berendezésben. A dél-budai magánklinika 2008. áprilisában helyezte üzembe a 2 x 64 szeletes „Dual Source CT" készüléket, mely a jelenleg elérhető legkorszerűbb Cardio-CT készülék a világon.

Maga a vizsgálat mindössze 1-2 percet vesz igénybe, fájdalom-mentes és semmiféle kellemetlenséggel nem jár. A berendezés zajtalan, nem okoz bezártság érzetet. A vizsgálat mindössze egy vénás injekció okozta, vérvételhez hasonló tűszúrással jár. A vizsgálatok a magánklinikán előre egyeztetett időpontban történnek, így nincs várakozás. A vizsgálat költsége az alkalmazott csúcstechnikához igazodik, ám még mindig kevesebb, mint egy dohányos éves cigaretta költsége!

A klinika radiológus és kardiológus szakorvosai néhány nap alatt elkészítik a leletet, melyhez a felvételeket tartalmazó CD-t is mellékelik.

Negatív Cardio-CT eredmény esetén biztos lehet benne, hogy nincs koszorúér betegsége, így nincs szüksége további vizsgálatokra!

Vizsgálati javaslat

Amennyiben 40 év feletti és igaz Önre az alábbi állítások közül legalább kettő, fontolja meg, hogy további információkat kér a Cardio-CT vizsgálatról, vagy részt vesz a klinika által szervezett nyílt napon, ahol a központ szakembereitől kaphat részletes tájékoztatást a vizsgálatról:
  • Dohányzik
  • Túlsúlyos
  • Magas a vérzsír szintje
  • Magas a vérnyomása
  • Cukorbeteg
  • A családjában volt szív és érrendszeri megbetegedés
  • Igazolt koszorúér betegsége van
  • Stresszes életet él
  • Mellkasi fájdalmai vannak
  • Fizikai teljesítőképessége jelentősen csökkent az utóbbi időben

Az egészségtudatos életmód és a rendszeres szűrések mellett a korszerű korai diagnosztikai vizsgálatok jelenthetik a legfontosabb tényezőt az egészség megőrzésében, és a gyógyuláshoz vezető kezelés megválasztásában!

http://cardio-ct.ellatas-szervezes.hu/

Nincsenek megjegyzések: