2008. szeptember 20., szombat

Egy meg nem született kormányrendelet:



a tervezett otthonszülésről

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés c) pontjában megállapított feladatkörében eljárva, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény.....foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

E rendelet alkalmazásában:

a) tervezett otthonszülés: a várandós anya akaratából és tájékozott írásos beleegyezésével, – az egészségügyi szolgáltató kivételével – előre meghatározott helyen történő, az általa választott, e tevékenységre működési engedéllyel rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő által levezetett szülés,

b) háttérkórház: a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező szülészeti aktív ellátást nyújtó fekvőbeteg gyógyintézet.

2.§

(1) Az otthonszülésben történő közreműködést legalább 10 éves gyakorlattal és a külön jogszabályban meghatározott engedéllyel rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos (a továbbiakban: szakorvos), illetve szülésznő végzi.

(2) A szülésznő akkor jogosult az (1) bekezdés szerinti tevékenység önálló végzésére, amennyiben az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet ( a továbbiakban: ETI) által az otthonszülés kísérésére jogosító, vizsgaköteles tanfolyamot eredményesen elvégezte.

(3) A tervezett otthonszülésnél legalább két egészségügyi dolgozó egyidejű jelenléte szükséges.

3.§

(1) A várandós anya a betöltött 36. terhességi hétig dönt a tervezett otthonszülésről és aláírja az e rendelete Melléklete szerinti nyilatkozatot.

(2) A szakorvos, illetve a szülésznő a nyilatkozat kézhezvételét követő 3 munkanapon belül értesíti a háttérkórházat.

(3) A háttérkórház a nyilatkozat kézhezvételét követő 15 napon belül írásban tájékoztatja a várandós anyát és a szakorvost, illetve a szülésznőt a nyilatkozat tudomásulvételéről.

(4) A háttérkórház

a) elvégzi a külön jogszabály szerinti, az otthonszülést támogató vizsgálatokat

b) biztosítja az anti-D gammaglobulin védelmet,

c) biztosítja a külön jogszabály szerinti 0-4 napos életkorban elvégzendő szűrővizsgálatokat, továbbá

d) fogadja a várandós anyát, amennyiben annak kórházba szállítása a külön jogszabályban meghatározott okok miatt szükségessé válik.

4.§

(1) A várandós anyát az otthonszüléssel kapcsolatosan az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 13. § (1)-(2) bekezdésben foglaltakon túl írásban tájékoztatni kell:

a) a tervezett otthonszülés egészségügyi feltételeiről, továbbá

b) annak lehetséges előnyeiről és kockázatairól,

c) a kórházba szállítás indokairól, és a kórházba szállítás megtagadásának következményeiről, és

d) a jogszabályi feltételekről.

(2) A kórházba szállítás indikációit és az otthonszülés egészségügyi feltételeinek meghatározását külön jogszabály tartalmazza.

5.§

A szülés helyszíne higiénés feltételeinek, továbbá a várandós anya által az otthonszüléshez biztosítandó tárgyi feltételeknek a meghatározását protokoll tartalmazza, amelyet a szakorvos, illetve a szülésznő – a szülés időpontját megelőzően – ellenőriz és dokumentál. A szakorvos, illetve a szülésznő által az otthonszüléshez biztosítandó tárgyi feltételek meghatározását külön jogszabály tartalmazza.

6. §

(1) A várandós anya terhesgondozását az otthonszülést vezető szakorvos is elláthatja, amennyiben a külön jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel.

(2) A várandós anya tájékoztatja a védőnőt arról, hogy tervezett otthonszülést kíván igénybe venni.

7. §

(1) A szülés megindulásakor a szakorvos, illetve a szülésznő értesíti a háttérkórházat és az Országos Mentőszolgálatot.

(2) Amennyiben a külön jogszabályban meghatározott, a kórházba szállítást megalapozó feltételek valamelyike bekövetkezik, akkor a szakorvos, illetve a szülésznő döntése alapján a várandós anyát a háttérkórházba kell szállítani.

(3) Amennyiben a szakorvos, illetve a szülésznő azt állapítja meg, hogy a komplikáció jellege, illetőleg a háttérkórház távolsága miatt a háttérkórházba történő szállítás a várandós anya, vagy a magzat életét, egészségét súlyosan veszélyeztetheti, vagy maradandó fogyatékosságot okozhat, akkor a várandós anyát, az – otthonszülés helyszínéhez legközelebbi – ellátására köteles, vagy az ügyeletet ellátó egészségügyi szolgáltatóhoz kell szállítani.

8. §

(1) A szakorvos, illetve a szülésznő szülési naplót vezet, amely tartalmazza az adott évben lezajlott szülések sorszámát, időpontját, a várandós anya személyazonosító adatait, a legfontosabb diagnózisokat és beavatkozásokat, továbbá az újszülött nevét, nemét, súlyát, hosszúságát.

(2) A szakorvos, illetve a szülésznő a szülés folyamatáról észlelési lapot vezet, amely részletesen tartalmazza a szüléssel kapcsolatos egészségügyi eseményeket. Az észlelési lapot a szülés befejezését követően a jelenlevő egészségügyi dolgozóknak alá kell írniuk.

(3) A Melléklet szerinti nyilatkozat, a háttérkórház visszaigazolása, a szülési napló, valamint az észlelési lap az egészségügyi dokumentáció részét képezi.

9. §

A szakorvos, illetve a szülésznő gondoskodik

a) az anyai vér és a köldökvér levételéről, az ehhez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok elvégeztetéséről és a szülést követő 48 órán belül a megfelelő ellenanyag beadatásáról, amennyiben a várandós anya vércsoportja Rh(D) negatív és

b) a külön jogszabály szerinti 0-4 napos életkorra meghatározott szűrővizsgálatok háttérkórházban történő elvégeztetéséről.

10. §

(1) A szülés komplikációmentes lezajlását követő 24 órán belül a szakorvos, illetve a szülésznő értesíti a háttérkórházat és a védőnőt.

(2) A komplikáció mentes otthonszülést követően a szakorvos, illetve a szülésznő a szülést követő 4 órán keresztül az anya mellett tartózkodik, továbbá 24 órán keresztül az elérhetőségüket biztosítani kell.

(3) A szakorvos, illetve a szülésznő a születést követő 8 munkanapon bejelenti az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központnak a szülészeti eseményt a külön jogszabályban meghatározottak szerint.

11. §

(1) Ez a rendelet..........lép hatályba.

(2) Az ETI első alkalommal e rendelet hatálybalépését követő 6 hónapon belül szervezi meg a 2. § (2) bekezdése szerinti képzést.


Melléklet a ..../2007. (.......) Korm. rendelethez

nyilatkozat

tervezett otthon szülés választásához

Alulírott_____________________________, a tervezett otthonszülésem vezetésére

........................................................ szülész-nőgyógyász szakorvost (működési engedély szám)

és

:.................................................................. szülésznőt (működési engedély szám, ha nem alkalmazott)

kértem fel.

Szülés tervezett helyszíne:............................................................................................................

Háttérkórház: ...............................................................................................................

A tervezett otthonszülésem vezetésére felkért, fent nevezett szülészorvos és szülésznő közreműködésével a tervezett otthonszülésben kívánok részt venni.

Kelt: _____________________ _____________________________

Hely, időpont a várandós anya aláírása

Név:

Lakcím

Nincsenek megjegyzések: