2008. szeptember 24., szerda

Az igenek győztek a népszavazáson



Eredményes a vizitdíjról, kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazás és az ellenzék nyerte azt. Az igenek aránya 82-84 százalékot ért el, a részvételi arány 50 százalék körüli volt.A szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága szerint a kórházi napidíj eltörlését a szavazók 84,08 százalék támogatta, a vizitdíj és a tandíj megszüntetését pedig 82,42-82,22 százalék. Budapesten kisebb volt az igenek aránya: 72-75 százalék közötti támogatás között mozgott a népszavásra feltett három kérdés.

Gyurcsány szavaz

Gyurcsány szavaz

A kormány számított a vereségre: előre elkészítették azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a vizitdíj, a kórházi napidíj eltörlésére és a tandíj hatályon kívül helyezésére vonatkozik. A javaslat szövege urnazáráskor már olvasható volt a miniszterelnök honlapján, és Gyurcsány Ferenc nyilatkozata szerint már hétfőn benyújtják. A kormány javaslata szerint már április 1-jétől megszüntetik a kórházi napidíjat és a vizitdíjat, noha „a népszavazások a vizitdíj és a kórházi napidíj esetében csak azt a kötelezettséget keletkeztetik, hogy azokat 2009. január 1-jétől kell megszüntetni”. Azt a bevételt, amit a népszavazás elvesz az orvosoktól, kórházaktól és az egyetemektől, a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak nincs szándékában visszapótolni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az urnazárást követően tartott beszédében. A népszavazási eredmény ismeretében az Országgyűlésnek meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket és a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket - mondta Sólyom László az eredmény ismertté válását követően. A magyar választók kinyilvánították akaratukat, az eredmény egyértelmű - hangoztatta az államfő, utalva arra, hogy a részvétel és az eredmény az ország minden részében hasonló. Mint mondta, most a törvényhozókon és a politikusokon van a sor. Jelezte ugyanakkor, hogy a szükséges lépések meghozatala, illetve a következtetések levonása nem néhány nap a kérdése, de elodázni nem lehet.

Politikusi vélemények

Orbán Viktor (Fidesz): Magyarország nyert


"A választók többsége döntött, új irányt, más irányt akar Magyarország számára - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Ami most van, annak a magyarok véget akarnak vetni" - értékelt a pártelnök, aki szerint a többség kinyilvánította, hogy a megszorítás, a pénzbehajtás, a többszörös adóztatás nem reform, ezért Magyarország nem kér belőle. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a népszavazás sikere után mi a feladat. Szerinte a többség azt akarja, hogy az állam több felelősséget vállaljon és ne kevesebbet, több pénzt fordítson az egészségre és az oktatásra mint eddig és ne kevesebbet. Hangsúlyozta: a népszavazáson a többség elutasította az "egészségbiztosítás privatizálásáról" szóló törvényt is.

Hiller István (MSZP): Lassul a színvonalemelkedés

Hiller István oktatási miniszter szerint a felsőoktatás színvonalemelésének programja nem bukott el, de lelassul, ha eltörlik a tandíjat. Úgy becsülte, hogy nagyjából 2 milliárd forinttal kevesebb pénz lesz így jövőre a felsőoktatásra, de hosszútávon ez 20 milliárdra is felmehetett volna. Ebből a kincstár egyetlen fillért nem kapott volna, mind a felsőoktatási ösztöndíjakra és fejlesztésekre szánták fordítani - tette hozzá Hiller István. Azt a pénzt, ami a tandíj eltörlésével kiesik, nem pótoljuk - hangoztatta az oktatási miniszter.

Áder János (Fidesz): Visszatért a hitünk

"A mai nap a demokrácia győzelme, hiszen ez a nap visszaadta az embereknek a demokráciába vetett hitét" - mondta Áder János fideszes politikus, aki szerint a mai népszavazásnak világos és egyértelmű üzenete van. "A mai szavazással az emberek megakadályozták, hogy emelni lehessen a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat" - tette hozzá. Áder szerint a népszavazásnak három világos és egyértelmű politikai üzenete van: a választópolgárok egyrészt azt üzenték Gyurcsány Ferencnek, hogy ne járassa velük továbbra is a bolondját, hiszen 2006-ban adócsökkentést ígért, és cáfolta a vizitdíj, a kórházi napdíj és a tandíj bevezetését. Másrészt az emberek az is "megüzenték" Gyurcsány Ferencnek, hogy "ne turkáljon tovább a zsebükben", hiszen így is elég magas terhet róttak rájuk, a megnövelt bevételekből illendő lenne megfelelő színvonalú közszolgáltatásokat nyújtani az oktatásban és az egészségügyben is - mondta a politikus, aki szerint a harmadik üzenet, hogy az emberek megakadályozták, hogy a következő hónapokban, években emelni lehessen a három díjat.

Magyar Bálint (SZDSZ): A tandíj eltörlése az igazságtalanságot konzerválja

A szavazatok megoszlását nem, a részvételi arányt viszont meglepőnek tartja Magyar Bálint, az SZDSZ oktatáspolitikusa. Az egykori oktatási miniszter szerint nyilvánvaló volt, hogy ha olyan kérdésben kell dönteni, ami arról szól, fizetni kelljen-e valamiért vagy sem, akkor jóval nagyobb számban szavaznak arra az emberek, hogy ne kelljen. A kormány természetesen teljesíti a népszavazásból rá háruló feladatokat - tette hozzá Magyar Bálint. Azzal kapcsolatban, hogy milyen helyzetet eredményez a tandíj eltörlése, a liberálisok politikusa azt felelte, igazságtalan helyzetet konzervál, mivel azok a most is tandíjat fizető diákok, akik egy-két ponttal rosszabbul teljesítettek, és a költségtérítéses képzésbe vették fel őket, nem kerülhetnek át az államilag finanszírozott képzésbe. Ezenkívül - emelte ki Magyar Bálint - kevesebb pénz jut felsőoktatási fejlesztésekre és ösztöndíjra.

Dávid Ibolya (MDF): A népszavazás sem oldja meg a problémákat

A népszavazás eredménye sem oldja meg az egészségügy problémáját - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Parlamentben újságíróknak, aki szerint pártja abban érdekelt, hogy ha az igenek meghatározó többségbe kerülnek, akkor minél hamarabb szülessen meg az a törvény, amely hatályon kívül helyezi a kórházi napidíjat, vizitdíjat és a tandíjat. Dávid Ibolya szerint ahogy az egészségügy égető reformját nem oldotta meg a kórházi napidíj és a vizitdíj, úgy nem oldja meg a népszavazás eredménye sem. Újból elismételte: az MDF nevében azt javasolja, hogy hívjanak össze egy válságtanácskozást, amelyen az ország legjobb gazdasági, pénzügyi, egészségügyi és oktatási szakemberei vesznek részt, hogy megkeressék a megoldást. "Ne a politika viaskodjon az elkövetkező hetekben és hónapokban" - tette hozzá.

Horváth Ágnes (SZDSZ): Nagyon nehéz év elé néz az egészségügy


Az egészségügyi reform folytatódik, mert bár fontos elemekről döntöttek a választók, a reform maga elsősorban nem a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szól - mondta Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter szerint nagyon nehéz év elé néz az egészségügy és nehéz helyzetbe kerülnek a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak azzal, hogy az "igen" voksok győznek a népszavazáson. Idén 22 milliárd forintnyi többletbevétel esik ki, emellett a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetéséből származó további 40 milliárdnyi megtakarítás is. Horváth Ágnes megerősítette, hogy április 1-jével eltörlik a két díjat. Ezt azzal indokolta, hogy az egészségügy egyetlen dolgozóját sem lehet bármiféle konfliktusnak kitenni. Azt is elmondta, hogy nem fogják kompenzálni a kieső bevételeket. A reform folytatásáról az egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy megteszik az egészségbiztosítási pénztári rendszer kialakításához szükséges lépéseket.

Nincsenek megjegyzések: