2010. február 3., szerda





A Wellcome Film egy új digitális mozgókép gyűjtemény, amely a 20. századi egészségügy és orvostudomány történetébe enged bepillantást. A több, mint 450 cím - ami kb. 100 órányi videóanyagot jelent - digitalizálása a végéhez közeledik, és ezek már ingyenesen elérhetőek a világhálón Creative Commons licensz alatt. A filmek megtekinthetőek a Wellcome Film oldalán, de sok közülük elérhető a Wellcome Film YouTube csatornáján is.

Korábban már írtam a Wellcome Imagesről, amely a neves brit egészségügyi közhasznú alapítvány, a Wellcome Trust egyik intézményének, a Wellcome Librarynek egyedülálló fotógyűjteménye. Maga az alapítvány innovatív orvosbiológiai kutatások finanszírozásával foglalkozik, évente kb. 600 milló fontot oszt szét a legkiválóbb brit és nemzetközi kutatók között.

A Wellcome Film a medicina elmúlt 100 évének történetét mutatja be, a tífusz és a kolera korai kutatásától, és Ivan Pavlov kísérleteitől kezdve.

Vannak továbbá oktatási és orvosképzési filmek az 1920-as és 1930-as évekből; a Wellcome Alapítvány által készített anyag, amely a 1940-es és 1950-es gyógyszeripar munkáját mutatja be, és újabb videók olyan trópusi betegségekről, mint pl. az álomkór, a malária, és a bilharziasis.

Az 1930-as fekete-fehér, oktatási célú némafilm gyűjteményben (amelyet a Wired Science is bemutatott) a Brit Orvosi Társaság (British Medical Association) sebészei többek között azt demonstrálják, hogy miként lehet eltávolítani egy óriási petefészek-daganatot, agyi tuberculomát, és hogyan történik a császármetszés. Nekem még ezeknél is lenyűgözőbb az a precizitás, amellyel a szemműtéteket végezték. A szemgolyó enucleatióját csak erős idegzetűeknek ajánlom.




A fenti videón a sebészek egy 11 kg tömegű, folyadékkal telt petefészek-daganatot, úgynevezett cystadenomát távolítanak el egy nőbeteg hasüregéből, aki úgy néz ki, mint egy kilenc hónapos terhes. Az orvosok egy hosszú metszést ejtenek az előredomborodó hasfalon, majd a tumort megszúrják és a folyadékot lebocsájtják, így a ciszta részben összeesik. Eltávolítják a méretes növedéket, majd zárják a hasfalat. A beteg későbbi sorsáról, gyógyulásáról sajnos nem tudunk meg semmit.

A gyűjtemény olyan filmeket is tartalmaz, amelyek ugyan az egészségügyi oktatásban hasznosak, de a kényes témákat is érintő tartalmuk miatt nem mutathatóak be a laikus közönségnek. Ezeket csak egyetemi okatók, hallgatók és kutatók tekinthetik meg a Film and Sound Online-on keresztül.

Nagyon érdekesek azok a régi ismeretterjesztő, egészségnevelő kampányfilmek, amelyeket a Központi Tájékoztatási Hivatal készített olyan közegészségügyi témákról, mint pl. a dohányzás és a vedőoltások. Az alábbi, cigaretta veszélyeire felhívó animációs film az egyik kedvencem:

Nincsenek megjegyzések: