2010. február 6., szombat



Magyarországon még mindig elterjedt az orvos-beteg kapcsolatnak az a hagyományos formája, hogy a beteg a rendelői látogatása után a felírt gyógyszert kérdezés nélkül beveszi és passzívan várja a gyógyulást. Azonban egyre többen szeretnék tudni, hogy egy betegség miért alakul ki bennük vagy hogy miért fontos a gyógyszert rendszeresen szedni. Megérteni, hogy egy műtét alatt mi történik a testükkel és úgy általában: hogyan működik a gyógyítás.

A sokszor hosszadalmas és száraz orvosi magyarázatok ellátnak minket alapvető információkkal, de a megértésben a legnagyobb segítség a látvány. Jó orvosi illusztrációkkal az információbefogadás nemcsak gyorsabb lehet (lásd a MedIQ blog H1N1 vizualizálva c. bejegyzését), hanem eredményesebb és egyben esztétikai élménnyé is válik.


Alexander Tsiaras munkái áttörést jelentenek az anatómia művészi bemutatásában. A New York-i Anatomical Travelouge elnök-vezérigazgatója fotóival és filmjeivel nemzetközi hírnevet szerzett magának. Munkássága a magyarok előtt sem ismeretlen, ugyanis ő a társszerzője a Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyvnek, amely a terhesség fázisait és a magzat méhen belüli fejlődését mutatja be. Képei ezen kívül számos neves külföldi magazin (Life, New York Times, Discover) címlapján is szerepeltek, itthon a Digitális Fotó Magazinban és a GEO-ban jelentek meg munkái (az utóbbiban megjelent, a közösülés momentumát ábrázoló képe kisebb botrányt kavart Magyarországon, bővebb infó itt).



Tsiaras összegezte a modern orvosbiológiai kutatások eredményeit a high-tech képalkotó eljárások (CT, MRI, ultrahang stb.) nyújtotta adatokkal, és a számítógépes képfeldolgozás lehetőségeit kihasználva létrehozta az emberi test 3D-s modelljét. Ez a virtuális szervezet darabokra szedhető, a testrészek kinagyíthatók, a rétegek átlátszóvá tehetők, színezhetők, hogy még látványosabb eredményt kapjunk.


Nemrég munkatársaival közösen megalkotta a The Visual M.D. nevű portált, amely a látogatóknak szakmailag pontos orvosi információkat nyújt gazdagon illusztrált, interaktív oldalak segítségével. Láthatjuk, hogyan alakul ki pl. az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a daganatos betegségek. Megtudhatjuk, hogyan előzhetőek meg a leggyakoribb betegségek és ha már kialakultak, mit lehet tenni a gyógyulás érdekében.

http://idegenszovet.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések: