2010. február 2., kedd



Tanulmány: „hogyan vezet az Ön főnöke?”





A munkaelégedettség erősen összefügg a főnökkel való elégedettséggel: ezzel magyarázható a munkával való elégedettség 40%-a. Az, hogy egy dolgozó vezetőjével elégedett-e, különösen függ a kölcsönös bizalomtól, a vezetőnek a hangulattól való megérzésétől és a teamben az aktuális kérdésfeltevésektől, a megfelelő átruházásoktól, a szakmai feladatok szervezésétől és a vezetőnek a fair magatartásától a dolgozóival szemben.”

A bochumi egyetem anonim online körkérdésében a résztvevők 56%-a elégedetlen a főnökével, minden negyedik megkérdezett a legrosszabb osztályzatot adta neki. Ez egy továbbfolyó tanulmány közbenső eredménye, amiben eddig több mint 3500 munkavállaló vett részt.

Az előljáró vezetési minőségének különböző szempontjait kérdezték, mint bizalom, kapcsolat- és teamképesség, delegáció és motiváció, fairness valamint időmenedzsment. Ezenkívül kérdezték a saját munkaelégedettséget és a vállalati eredményt. A résztvevők 53%-a magát sikeresnek becsülte, ugyanennyien értékelték vállalatukat eredményesnek.

A megkérdezettek 27%-a elégedett vagy igen elégedett a munkájával, 39% inkább elégedetlen, 35% semleges értékelést adott.

A bochumi egyetem kutatói erős összefüggést-látnak a foglalkoztatottak munkaelégedettsége és főnökük megítélése között (l. az első bekezdést). Az elégedetlen dolgozók nem dícsérők a német vezető munkaerőkre. A rossz vezetésnek kivételnek és nem szabálynak kellene lennie, amit az eredmények jelentenek. Ez annál aggasztóbb, mert a munkavállalók elkötelezettsége és fluktuációja jelentősen függ a főnökhöz való viszonytól. A felmérésben való részvétel továbbra is költségmentes és kb. 30 percig tart. Kívánságra a résztvevők eredményeiket e-mailon visszakapják. A vezetők is a felmérés keretében anonim értékelhetik magukat és ugyancsak kapnak egy kiértékelést és ezzel utalásokat vezetési magatartásuk esetleges hiányosságaira és jobbítási szükségleteire.

www.testentwicklung.de



Nincsenek megjegyzések: