2010. február 23., kedd


A gyógyszeripar „szellempublikációi” az amerikai orvostudományi egyetemeken


A PLoS Medicine felmérése szerint az Egyesült Államok 50 legkiválóbb orvostudományi egyeteme közül csak 13 rendelkezik nyilvánosan elérhető irányelvekkel, amelyek szigorúan tiltják a szellempublikációk (ghostwriting) közzétételét. A kutatók meghatározása alapján a „medical ghostwriting” az a gyakorlat, amikor gyógyszergyártók titokban akadémiai kutatók nevében írnak szakfolyóiratban cikkeket.

A szerzők az 50 oktatási intézmény nyilvánosan elérhető dokumentumai között kutattak annak megállapítására, hogy lefektettek-e világos irányelveket a szellempublikációk és a szerzőség témakörében. A vizsgálat eredménye szerint az orvostudományi egyetemek fele olyan szerzői irányelvekkel bír, amelyek nem tiltják egyértelműen a szellempublikáció valamennyi aspektusát. Az egyetemek több mint fele (26) nem rendelkezik online szerzői irányelvekkel.

Az orvosok és az egészségügyi szakemberek megbíznak az orvostudományi folyóiratok cikkeiben, különösen a legnevesebb akadémiai központokból kikerülőkre, hogy iránymutatóként szolgáljanak a betegségek megértésében és a legjobb kezelés kiválasztásában. A kereskedelmileg motivált ghostwriting cikkek eltúlozhatják egy kezelés előnyeit és aláértékelhetik ártalmait. A gyógyszeripar azon képessége, hogy titokban befolyást gyakoroljon a szakmailag ellenőrzött orvostudományi irodalomra, súlyos veszélyt jelent a köz egészségére. Az Institute of Medicine 2009-ben ajánlást tett arra, hogy az összes amerikai akadémiai orvostudományi központ hozzon létre specifikus publikációs irányelveket a szellempublikációk megtiltására, azonban az új felmérés arra utal, hogy sok felsőoktatási intézmény nem tesz eleget ennek az ajánlásnak.

A szerzők nagyobb tudatosságra szólítják fel az akadémiai közösséget ebben a témában és érvényesíthető irányelvek létrehozására hívnak fel a ghostwriting megtiltása céljából. Az orvostudományi központok dékánjai felszámolhatnak egy a köz egészségét fenyegető veszélyt a szellempublikációk szigorú tiltásának egyszerű elrendelésével és betartatásával. (SZL)

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/179201.php


Nincsenek megjegyzések: