2010. február 2., kedd


Az Egyesült Királyság egészségügye


Az Egyesült Királyságban az egészségügyi ellátás állampolgári alapon biztosított, adóalapú un. Beveridge rendszer, az ellátás döntő részét állami egészségügyi intézményrendszer nyújtja. Az egészségügy irányításában és az egészségügyi szolgáltatások koordinálásában központi szerepet tölt be az 1948-ban alakult Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS). A létrejöttét kimondó törvény szerint ingyenesen és egyenlő mértékben hozzáférhető egészségügyi ellátást kell biztosítani minden állampolgár számára. Ez az elv az NHS rendszerében – az utóbbi évtizedekben végrehajtott számos reform mellett is – mindmáig érvényes. Az Egyesült Királyság négy országának egészségügyi szolgálata önállóan működik és a decentralizált kormányzatok fennhatósága alá tartozik. A jelen ismertetőben az NHS megnevezés az angliai szolgálatra vonatkozik.

Az NHS hierarchikus felépítésében három irányítási szint különböztethető meg. Az egész-ségügyi ellátásért felelős központi irányító szerv az Egészségügyi Minisztérium (Department of Health), élén az egészségügyi szolgálatért felelős államtitkárral (Secretary of State). A második a Stratégiai Egészségügyi Hatóságok által irányított regionális szint, amely az ellátórendszer tervezésében játszik kulcsfontosságú szerepet (NHS Strategic Health Authorities, jelenleg 10 működik), és a harmadik szintet a lakosság ellátásáért közvetlenül felelős körzeti egészségügyi hatóságok alkotják (1996-ig District Health Authorities, jelenleg Primary Care Trusts).

Az NHS és a közösségi ellátásra vonatkozó törvény (Community Health Act, 1990) a kormány számára jogi lehetőséget biztosít programjai megvalósítására és az adóbevételekből finanszírozott rendszer fenntartására. Az 1991-ben induló reformok az ellátás szervezésében és működésében hoztak változásokat, ami alapjában az egészségügyi ellátás szolgáltatóinak (kórházak, klinikák stb.) elválasztását jelentette a lakosság ellátásáért felelős hatóságoktól.

Az egészségügyi ellátást az NHS trösztök végzik Angliában. Az alapellátást az NHS alapellátási trösztök (PCT), a szakellátást pedig az NHS kórházi trösztök végzik. Ezen kívül működnek még NHS mentális egészségügyi trösztök és mentési trösztök is. A kórházi trösztök elnyerhetik a nagyobb önnállóságal bíró NHS alapítványi tröszt státuszt. Jelenleg összesen 391 NHS tröszt létezik, ebből 168 kórházi tröszt.

Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodája által készített országtanulmány teljes szövege a csatolt fájlban olvasható.

Kapcsolódó anyagok: egyesult_kiralysag_2010-januar.pdf



Nincsenek megjegyzések: