2008. július 31., csütörtök






A
z osztrák kormány lemondott, ami az egészségügyi reform csúszását eredményezi.


2008. július 8.-án 5500 orvos gyülekezett Bécsben, hogy egy újabb demonstráció keretében a kormány által tervezett 2008-2013 közötti reformok ellen tiltakozzon. A nagykoalíciós kormány – amely az SPÖ-ből (Szociáldemokrata Párt) és ÖVP-ből (Osztrák Néppárt) állt – a kialakult belső feszültségnek és a demonstrációnak köszönhetően még aznap lemondott. A parlamentet ezek után feloszlatják és az új választások időpontját várhatóan 2008 őszére tűzik ki. Ez a váratlan fordulat a kormány egészségüggyel kapcsolatos jelenlegi törekvéseinek is végérvényesen megálljt parancsolt.

Az Osztrák Orvosi Kamara elnöke dr. Walter Dorner mindenesetre nem adott sok okot az örömre. Arra figyelmeztetett mindenkit, hogy az egészségügyi rendszerben várható jelentős rosszabbodások veszélye pillanatnyilag sokkal nagyobb, mint valaha is volt. A betegeknek fel kell készülniük arra, hogy számos szolgáltatást hamarosan csupán korlátozott mértékben vagy egyáltalán nem fognak tudni a pénztárak terhére igénybe venni.

Az új kormány az egészségügyi reformokba a jövő évnél várhatóan korábban nem fog belekezdeni. Ez az orvosok számára lehetőséget kínál javaslattételre, illetve álláspontjuk átgondolására. A Bécsi Orvosi Kamara alelnöke arról számolt be, hogy az orvostársadalom kész hozzájárulni a reformhoz, illetve részt venni abban, de azért örülnek a rövidke „pihenőnek”, mivel május eleje óta az orvosok az egész országban a reformok ellen tiltakoztak. Ezen tiltakozások éllovasa maga a Bécsi Orvosi Kamara volt. Alelnökük többek között szervezett például egy ezer letelepedett orvosnál több főből álló csúcstalálkozót és egy aláírásgyűjtést, ahol 150.000-nél több beteg aláírását gyűjtötték össze az egészségügyben tervezett megszorításokkal szemben. A kamara úgy vélte ez az egyetlen módja annak, hogy az egészségügyi reform „őrületére” fel tudják hívni a figyelmet. A Bécsi Orvosi Kamara alelnöke reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az új kormány az orvosokat az eddigieknél fontosabb partnerként fogja kezelni és követeléseiket jobban szem előtt tartja. Az Osztrák Orvosi Kamara elvárásainak nyomatékosítása érdekében benyújtott a Parlamenthez egy kiáltványt, amelyben kifejti, hogy a terápiás szabadságot és a hallgatási kötelezettséget a jövőben senkinek sem szabad aláásnia. Ez ugyanis csupán az egészségügy gazdaságosabbá tételét mozdítja elő, ami a betegek ellátását veszélyezteti.

A bécsi orvosok számára az egészségügyi reform elhalasztása csekély vigaszt jelent. Több mint fél éve nem született megállapodás itt a területi betegbiztosító és a kamara között a honoráriumokkal kapcsolatban. A területi betegpénztárnak a tartományban pillanatnyilag több mint 600 millió euró deficitje van, ami az orvosok számára nem jelent semmi jót.
VN.

Forrás: Ärzte Zeitung: http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/gesundheitspolitik_international/?sid=503221



Nincsenek megjegyzések: