2008. július 31., csütörtök













Van elég bizonyíték, hogy a szülésznők által vezetett központok biztonságosak?


Az Egyesült Királyság kormánya a nők választási szabadságának kiszélesítése címén a szülészeti központokat szülésznők által működtetett szolgáltatásokká alakítják át. A British Medical Journal e heti számában azt a kérdést vizsgálja, van-e elegendő bizonyíték arra, hogy ezek a szolgáltatások biztonságosak. A témát két szakértő vitatja meg, az egyik ellene, a másik mellette áll ki.

Igen
Lesley Page, szülésznő professzor, King's College London

Page nézete szerint a szülések kórházba költöztetése a múlt század egyik legnagyobb kontrollálatlan orvostudományi és társadalmi kísérlete volt. 1954-1980-ig az otthon szülő anyák aránya 35%-ról 1%-ra csökkent. A kórházi szülést biztonságosabbnak tartották, és egyben az ellátásban fennálló egyenlőtlenségek csökkentésének módját is látták benne. Ezt a nézetet azonban sohasem értékelték vagy bizonyították.

A szülések kórházba költöztetésének egyik következménye a dehumanizálás volt, különösen a nagy kórházakban. Egyre nehezebbé vált az egyéni igényeknek megfelelő személyes gondozás nyújtása. A szülőházak a nőknek felajánlott alternatíva mellett klinikai környezetet is jelentenek, ahol a szülésznő teljes mértékben hasznosíthatja tudását, és a szükségtelen beavatkozás elkerülésével támogatást nyújt a normális lefolyású szülésben.

A szerző szerint nem tanácsos az anyasági ellátást egy minden esetre alkalmazható szemlélettel megközelíteni. Ahhoz, hogy a nők megfelelő gondozásban részesüljenek megfelelő szakember jelenlétében, a szolgáltatások hálózatára van szükség. A szülészorvosok figyelme a terhességben fellépő komplikációkra kell hogy összpontosuljon. A biztonságos anyasági szolgáltatásoknak azok nevezhetők, amelyek válaszolnak az egyenlőtlenség és az etnicitás hatásaira, megértik a szükségtelen beavatkozások kockázatát, és minden szakembert támogatnak abban, hogy kivegyék részüket az ellátásban.

Nincs
James Drife, szülész és nőgyógyász professzor, University of Leeds

Drife a kórházon kívüli szülés veszélyeit tartja aggasztónak. Az NHS úgy hirdeti a szülészeti központokat, mint a választási lehetőség nyújtásának egyik módját. Az NHS úgy ajánlja ezeket a szülőházakat a nőknek, mint biztonságos helyeket az alacsony kockázatú terhességek számára. Drife szerint azonban az ilyen ajánlás nem nyugszik bizonyítékokon. Az évek során a szülési komplikációk nem csökkentek, ugyanolyan valószínűséggel történnek ma mint évtizedekkel ezelőtt. Az azonnali orvosi beavatkozás az, ami életet ment, és az Egyesült Királyságnak azért alacsony az anyai halálozása, mert a sürgősségi szolgáltatásokat hatékonyan menedzselik.

Nincs bizonyíték arra, hogy a szülésznők által vezetett szülészeti központok biztonságosak. Drife két áttekintő tanulmányra utal, mi szerint az „otthon szerű” környezetben való szülés megnövelheti a perinatális halálozást, és bár statisztikailag nem szignifikáns, aggodalomra adhat okot azok számára, akik országos szinten szeretnék megváltoztatni az ellátás jellegét. Zavarónak találja a szülészeti központok promócióját, miközben biztonságuk nincs bizonyítva. Bár a nyugodt környezet és a beavatkozások elkerülése vonzónak tűnik, a legtöbb nő számára a gyermekük biztonsága a legfőbb szempont.

Drife felhívja a figyelmet az egészségügyi minisztérium perinatális epidemiológiai részlegének (NPEU) a következtetésre, hogy minőségi bizonyítékokra van szükség annak eldöntésére, vannak-e jelentős különbségek a tapasztalatok és a kimenetelek terén az alternatív helyeken és rendszerekben történő szülésre. (SZL)

Forrás:
Is there enough evidence to judge midwife led units safe?
BMJ 2007;335:642-3 (29 September)


2007-10-02 14:03:47

Nincsenek megjegyzések: