2008. július 28., hétfő

Lízingelt orvosi praxisok

Praxisalapot kellene létrehozni, amelyet egy pénzintézet kezelne.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója szerint jóval több fiatal jelentkezett az idén a háziorvosi rezidensi pályára a 87 fős keretnél. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kétéves központi gyakornoki idő leteltével a pályakezdő doktorok fele marad csak a pályán, így szükség van egy átfogó praxisprogram kidolgozására.

A 6800 háziorvosi praxisból jelenleg száz tartósan betöltetlen, 150-160 körül ingadozik a hosszabb-rövidebb ideig üresen állók száma, ez nyáron 30-40-nel kevesebb, mint télen. A főigazgató szerint segíthetne a háziorvoshiányon a különféle orvosi szakképesítéssel rendelkezők pályára vonzása. Ehhez nem kellene megvásárolniuk a praxist, és megfelelő fizetést kellene adni a számukra. Segítene a pályakezdők helyettesítő doktorként való bevonása a kistérségi egészségügyi szolgálatokba, akik a háziorvosi szakképesítés megszerzése után egyenrangú félként dolgozhatnának az idősebb kollégáikkal. Közülük kerülhetnének ki azok, akik később átvehetnék a nyugdíjba vonulók helyét.

Balogh Sándor szerint praxisalapot kellene létrehozni, amelyet egy pénzintézet kezelne. Ebből az alapból fizethetnék ki a nyugdíjba vonuló orvosok praxisának értékét, amit aztán a fiatal orvos - szigorú pénzügyi szabályok mellett - néhány év alatt az egészségpénztártól kapott működési pénzből visszafizetne. Ez a megoldás a lízingszerződésekhez hasonlítana. A tartósan üres körzetek betöltését úgy próbálja megoldani az OALI, hogy 40 százalékkal megemelt közalkalmazotti bért fizet a szakvizsgával nem rendelkező, de ezen praxisokban munkát vállaló orvosoknak. Egy átlagos praxis ma havonta 700 ezer forintot kap a biztosítótól, ebből kell kigazdálkodnia az orvos és a nővér bérét, és fönntartani a rendelőt. Az egészségügyi szaktárca tervei között szerepel a teljesítményhez kötött jövedelmezés, ami lendíthet a praxisokon.

( Forrás: Világgazdaság )


Nincsenek megjegyzések: